Podujatia a festivaly v Európe

V Amsterdame otvorili unikátnu výstavu: Predstavuje väčšinu diel od Vermeera

V Amsterdame otvorili unikátnu
2023-02-20 08:00:00

Amsterdamské Rijksmuseum predstavuje otvorilo unikátnu výstavu diel od holandského barokového maliara Johannesa Vermeera. Múzeum pre tento účel zhromaždilo 28 obrazov z celého sveta. Ide o tri štvrtiny jeho všetkých diel; spoľahlivo sa mu pripisuje 34 malieb, autorstvo ďalších troch je sporné. viac »

FOTOREPORTÁŽ z adventného Dublinu: Festival Wonderlights je láskou na celý život

FOTOREPORTÁŽ z adventného Dublinu: Festival
2022-12-03 13:00:00

Dublin patrí k mestám, ktorým veľmi svedčí vianočná atmosféra. Preto sme sa i tento rok vybrali prejsť po známych miestach, ale aj zažiť niečo nové. Počas celého adventu oslavujú v írskej metropole Zimný festival s množstvom sprievodného programu. V rámci neho si užijete aj Wonderlights festival, ktorý už druhý rok našiel svoj domov v záhradách hradu v Malahide. viac »

Najväčšie klzisko Európy otvorilo svoje brány: Naraz pojme takmer 5000 korčuliarov

Klzisko v Moskve
2020-12-03 00:00:00

Ku nám poriadna zima prichádza až v týchto dňoch, v Moskve však už dlhšie teploty klesajú pod nulu. A tak sa domáci dočkali aj jednej z najobľúbenejších zimných atrakcií. V areáli Výstaviska úspechov národného hospodárstva (VDNCh) otvorili najväčšie klzisko v Európe. viac »

Oktoberfest oslavuje: Najväčšia ľudová slávnosť na svete má 210 rokov

Oktoberfest
2020-10-13 12:00:00

Na prelome septembra a októbra mieria do Mníchova tradične milióny návštevníkov. Tento rok sa tak však nestalo, pretože v dôsledku pandémie koronavírusu museli organizátori festival piva zrušiť a tradičné "O' zapft is!" ("Narazené!") z úst mníchovského starostu Dietra Reitera nezaznelo. Pritom malo ísť o jubileum - v pondelok 12. októbra totiž uplynulo 210 rokov odvtedy, čo sa konal prvý ročník Oktoberfestu. viac »

Veľká noc vo Vatikáne: Najväčší zážitok pre veriacich si treba plánovať aj rok vopred

Veľká noc vo Vatikáne
2020-04-13 00:01:00

Veľká noc predstavuje pre kresťanov najväčší sviatok v roku. Na konci pôstneho obdobia oslavujú spasiteľovo obetovanie za ich hriechy a jeho zmŕtvychvstanie. S týmto obdobím sa spájajú aj najvýznamnejšie omše a veľmi intenzívnym zážitkom je ich absolvovanie priamo vo Vatikáne, kde slávnostné bohoslužby celebruje samotný pápež. Tento silný moment si nenechávajú ujsť ani tí, ktorí nepatria k silným veriacim. viac »

V stopách templárov po Portugalsku: Tajomní rytieri oplývali obrovským bohatstvom

V Portugalsku nájdete mnoho
2020-02-04 08:00:01

Rytiersky rád templárov patrí medzi organizácie, ktoré sú najviac opradené rôznymi tajomstvami. Jeho počiatky siahajú do 12. storočia, ale neskôr bol zrušený a zakázaný. Napriek tomu v niektorých krajinách prežíval naďalej. Napríklad v Portugalsku, kde aj dnes nájdete množstvo pamiatok, spájaných s týmto legendárnym spolkom. viac »

Načo chodiť do Brazílie. Krajinou karnevalu je Taliansko

Načo chodiť do Brazílie.
2020-01-26 00:00:01

Rozhodne najznámejším karnevalom na Apenínskom polostrove je ten benátsky, no vo fašiangovom období žijú bujarými oslavami aj ostatné talianske mestá a mestečká. Tradícia karnevalov je v krajine silná a pretrváva po stáročia. Každý z miestnych karnevalov má svoje typické postavy či lokálne masky. Historické kostýmy, pompézne alegorické sprievody či kuriózne zvyklosti sú v každom regióne iné, no spoločným menovateľom je nespútaná zábava, záplava farieb a vôní a neopakovateľné zážitky. viac »

Perníkové mestečko: Kráľom Vianoc je francúzsky Colmar

Adventný Colmar
2019-12-23 08:00:01

Alsaské mesto Colmar patrí k najvyhľadávanejším miestam vo Francúzsku. Jeho historické centrum vyzerá, akoby sa v ňom zastavil čas. Ak hľadáte to najvhodnejšie obdobie na jeho návštevu, vyberte si advent. V predsviatočnom čase je ako vystrihnuté z vianočnej rozprávky, ktorú musia milovať deti aj dospelí. viac »

Na vlastnej koži: Navštívili sme adventný Dublin a vianočné trhy v Írsku

Henry street, Dublin
2019-12-13 12:00:00

Tradícia vianočných trhov sa postupne dostáva do celej Európy a navnadila už aj krajiny, pre ktoré nie sú až natoľko typické. Dublin patrí medzi menej tradičné adventné destinácie, ktoré vás ale prekvapia nádhernou výzdobou, chutným jedlom a širokou ponukou aktivít. viac »

Advent u susedov: Veľký prehľad vianočných trhov v okolitých krajinách

Vianoce v Prahe
2019-12-10 08:00:00

Prekrásny vianočný čas je už za dverami, ale vynechajte tento rok tradičnú prechádzku Bratislavou a zájdite sa pozrieť na vianočný stromček aj do iných európskych miest. Vymeňte tradičné lokše a medovinu za voňavé klobásky a varené víno. Verte, že len čo okúsite prvú šálku, vianočná nálada vás už neopustí. Pozorne sme pre vás vybrali šesticu miest, ktorých kúzlo sa v čase adventu ešte znásobí. viac »


<< Predchádzajúci 1 2 3 4 5 Nasledujúci >>
Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa