Zaujímavosti, atrakcie

Kuriózna stavba minulosti: Svoju vlastnú Eiffelovku mal aj Londýn

Kuriózna stavba minulosti: Svoju
2024-03-14 00:00:00

Kúsok od Londýna by rád postavil vežu, ktorá sa stane svetovou raritou. Watkin osloví Gustava Eiffela, aby mu ju naprojektoval. Ako drzé! Francúzsky konštruktér ho samozrejme odmietne. Nevidí dôvod, prečo by mal budovať konkurenciu pre „svoju“ Eiffelovku, za ktorou sa schádzajú do Paríža ľudia z celého sveta! viac »

Bratislava má prvý oficiálny korunovačný dezert, upiecť si ho môžete aj vy

Bratislava má prvý oficiálny
2024-03-13 16:00:00

Bratislava má svoj prvý oficiálny korunovačný dezert. Je ním dezert cukrárne Asheri, ktorý sa stal víťazom prvého ročníka súťaže. Ide o jeden z nových gurmánskych projektov v rámci Bratislavských korunovačných dní 2024, ktoré sa budú konať 16. - 18. augusta. Recept je verejný. Jeho autorka si v stredu prebrala dekrét, ktorý potvrdzuje, že jej cukráreň je prvým oficiálnym miestom, kde bol korunovačný dezert servírovaný. viac »

Rodičov zahŕňajú peniazmi, no krajina aj tak vymiera: Prečo juhokórejské ženy nechcú mať deti

Rodičov zahŕňajú peniazmi, no
2024-03-13 12:00:00

Je daždivé utorkové popoludnie a Je-čin varí jedlo pre seba a svojej priateľky v malom byte na predmestí Soulu, kde žije sama. Sama, spokojne a single, píše spravodajský server BBC News. viac »

Tri národy nás predbehli: Prieskum odhalil, koho majú Poliaci najradšej

Tri národy nás predbehli:
2024-03-12 16:00:00

Poliaci majú najradšej Američanov, Talianov a Čechov. Naopak nechuť ich najviac cíti k Rusom. Vyplynulo to z najnovšieho prieskumu spoločnosti CBOS. Česi sa v ňom umiestnili na treťom mieste, keď im sympatie vyjadrilo 61 percent opýtaných, ďalších 25 percent voči nim deklarovalo ľahostajnosť a sedem percent nechuť. Zvyšok nevedel. Hneď za Čechmi skončili Slováci. viac »

Pokoj, ticho a úžasná príroda: Horské dedinky vás nabijú energiou, týchto päť je najkrajších

Pokoj, ticho a úžasná
2024-03-12 00:00:00

Horské dedinky sú obľúbeným cieľom dovolenkárov, lebo si tam môžu dokonale oddýchnuť, utriediť si v hlave myšlienky a nabrať novú energiu. Týchto päť by ste mali zvážiť pri plánovaní svojich ďalších výletov či dovoleniek. Sú totiž jednoducho úžasné. viac »

Existujú mimozemšťania? Štúdia amerického ministerstva obrany dala jasnú odpoveď

Existujú mimozemšťania? Štúdia amerického
2024-03-11 12:00:00

Štúdia amerického ministerstva obrany, ktorá skúmala hlásenie o neidentifikovaných lietajúcich objektoch (UFO) za posledných takmer sto rokov, nenašla žiadne dôkazy o existencii mimozemšťanov alebo mimozemskej inteligencii. S odvolaním sa na v piatok zverejnené závery o tom informuje web stanica Hlas Ameriky (VOA). Nárast správ o videní UFO v 50. a 60. rokoch 20. storočia mohol byť podľa Pentagonu spojený s testami amerických špionážnych lietadiel a ďalšej vesmírnej technológie. viac »

Sedemnásť Oscarov a státisíce kostýmov: Najslávnejšia krajčírska dielňa je v Ríme

Sedemnásť Oscarov a státisíce
2024-03-10 12:00:00

Rím je kvôli svojej kráse a výnimočnej atmosfére jednou z najvyhľadávanejších turistických destinácií, milujú ho však aj filmári. Obvykle využívajú nádherné ulice či námestia ako pôsobivú kulisu, putujú sem však aj v prípade, že sa dej odohráva úplne inde. V talianskej metropole totiž sídli unikátny ateliér Tirelli, kde sa šijú tie najoceňovanejšie kostýmy. viac »

Unikátny nález kúsok od Slovenska: Kamenné nástroje majú viac než milión rokov!

Unikátny nález kúsok od
2024-03-10 10:00:00

Praveké kamenné nástroje nájdené na západe Ukrajiny sú zrejme najstarším známym dôkazom prítomnosti človeka v Európe, uvádza nová štúdia publikovaná v stredu v odbornom žurnále Nature. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AP a DPA. viac »

Masajovia patria k najznámejším kmeňom sveta: O svoje tradície musia tvrdo bojovať

Zhabaná slonovina pred likvidáciou
2024-03-09 00:00:00

V srdci východnej Afriky, medzi rozľahlými savanami a majestátnymi vrchmi, žije jedinečné etnikum, ktoré svojou bohatou kultúrou a tradičným spôsobom života priťahuje pozornosť sveta. Masajovia, hrdí a odvážni, sú strážcami svojej kultúry, ktorá s ťažkosťami, ale predsa odoláva času a modernizácii. viac »

Štyri dni v KĽDR: Ruskí turisti hovoria o teleporte do minulosti, sledovali ich všade

Štyri dni v KĽDR:
2024-03-07 13:00:00

KĽDR je zrejme najizolovanejšou krajinou na svete a nazrieť za jej hranice sa podarí len zopár ľuďom. Začiatkom februára však krajina v rámci úsilia o oživenie hospodárstva uvoľnila obmedzenia a privítala väčšiu skupinu Rusov. Napriek očakávaniam oboch režimov odchádzali turisti so zmiešanými pocitmi. viac »

Majster nástenných malieb: Geniálny Marc Chagall sa naučil kresliť podľa kníh

Majster nástenných malieb: Geniálny
2024-03-07 12:15:00

Jeho obrazy sú plné farieb a postavy na nich sa voľne vznášajú nad mestami, ako by boli voľné a nespútané. Taký život si určite prial aj maliar Marc Chagall. Len osud mu toto prianie vždy nedokázal tak celkom splniť... viac »

Vyše 3000 rokov pod zemou: Archeológovia v Egypte odkryli časť sochy faraóna Ramsesa II.

Vyše 3000 rokov pod
2024-03-04 11:00:00

Spoločný tím egyptských a amerických archeológov odkryl v lokalite blízko mesta Mínja hornú časť rozmernej sochy faraóna Ramsesa II. Podľa agentúry Reuters to v pondelok oznámilo egyptské ministerstvo turizmu a pamiatok. Spodná časť tejto skulptúry bola objavená pred takmer sto rokmi. viac »

Poloboh na baranovi: Archeológovia v Pompejach odkryli nové fresky

Poloboh na baranovi: Archeológovia
2024-03-04 09:00:00

Archeológom v starorímskom meste Pompeje sa v piatok podarilo odkryť niekoľko nových veľkolepých fresiek. Najpútavejšia freska zobrazuje scénu zo starogréckeho mýtu o Frixovi a jeho sestre Hellé, ktorí na baranovi so zlatým rúnom unikajú pred macochou Inó. Frixos na freske sedí obkročmo na baranovi, pričom Hellé padá do vody. viac »

Úžasné farby, vône aj chute: Skutočný život zažijete len na trhoch, tieto sú najzaujímavejšie

Plávajúci trh v Bangkoku,
2024-03-04 00:00:00

Trhoviská majú po celom svete veľmi dlhú históriu. Kedysi boli jediným miestom, kde si ľudia nakúpili potrebné potraviny a veci do domácnosti, a slúžili tiež ako miesto stretnutí, obchodov a priateľstiev. Dodnes sa hovorieva, že ak chcete spoznať nejakú krajinu, najlepšiu šancu máte práve na trhu. Tam prídete do kontaktu s domácimi, ochutnáte tradičné jedlá a dozviete sa viac o miestnej kultúre. viac »

Od žalúdočných kvapiek k top nápojom: Rebríček najlepších likérov sveta zahŕňa aj nášho favorita

Od žalúdočných kvapiek k
2024-03-03 15:00:00

K cestovaniu patrí aj spoznávanie miestnych špecialít, a tak zvyknú turisti okrem pamiatok či ubytovacích zariadení hodnotiť tiež tradičné jedlá a nápoje. Vrátane likérov, kde sa medzi najlepšie dostala aj česká Becherovka. viac »


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa