Zaujímavosti, atrakcie

Vyše 3000 rokov pod zemou: Archeológovia v Egypte odkryli časť sochy faraóna Ramsesa II.

Vyše 3000 rokov pod
2024-03-04 11:00:00

Spoločný tím egyptských a amerických archeológov odkryl v lokalite blízko mesta Mínja hornú časť rozmernej sochy faraóna Ramsesa II. Podľa agentúry Reuters to v pondelok oznámilo egyptské ministerstvo turizmu a pamiatok. Spodná časť tejto skulptúry bola objavená pred takmer sto rokmi. viac »

Poloboh na baranovi: Archeológovia v Pompejach odkryli nové fresky

Poloboh na baranovi: Archeológovia
2024-03-04 09:00:00

Archeológom v starorímskom meste Pompeje sa v piatok podarilo odkryť niekoľko nových veľkolepých fresiek. Najpútavejšia freska zobrazuje scénu zo starogréckeho mýtu o Frixovi a jeho sestre Hellé, ktorí na baranovi so zlatým rúnom unikajú pred macochou Inó. Frixos na freske sedí obkročmo na baranovi, pričom Hellé padá do vody. viac »

Úžasné farby, vône aj chute: Skutočný život zažijete len na trhoch, tieto sú najzaujímavejšie

Plávajúci trh v Bangkoku,
2024-03-04 00:00:00

Trhoviská majú po celom svete veľmi dlhú históriu. Kedysi boli jediným miestom, kde si ľudia nakúpili potrebné potraviny a veci do domácnosti, a slúžili tiež ako miesto stretnutí, obchodov a priateľstiev. Dodnes sa hovorieva, že ak chcete spoznať nejakú krajinu, najlepšiu šancu máte práve na trhu. Tam prídete do kontaktu s domácimi, ochutnáte tradičné jedlá a dozviete sa viac o miestnej kultúre. viac »

Od žalúdočných kvapiek k top nápojom: Rebríček najlepších likérov sveta zahŕňa aj nášho favorita

Od žalúdočných kvapiek k
2024-03-03 15:00:00

K cestovaniu patrí aj spoznávanie miestnych špecialít, a tak zvyknú turisti okrem pamiatok či ubytovacích zariadení hodnotiť tiež tradičné jedlá a nápoje. Vrátane likérov, kde sa medzi najlepšie dostala aj česká Becherovka. viac »

Horúčka sobotného popoludnia: V Anglicku fičia denné diskotéky pre starších

Horúčka sobotného popoludnia: V
2024-03-03 12:00:00

Pred londýnskym nočným klubom čaká dav, ktorého nadšenie a chuť ísť si zatancovať sú zrejmé na prvý pohľad. Na výjave by nebolo nič neobvyklé, keby nebola februárová sobota popoludní. Tento podnik totiž otvára o 14:00 a hudba utícha o 20:00. Denná diskotéka svojou koncepciou vychádza v ústrety milovníkom nočného života, ktorí už nechcú obľúbenej zábave obetovať svoje noci na úkor spánku, píše agentúra AFP. viac »

Revolúcia v meste módy: Francúzky už nenosia podpätky

Revolúcia v meste módy:
2024-03-01 10:00:00

Topánky na vysokom podpätku, obľúbené medzi mužmi v predrevolučnom Francúzsku, teraz strácajú v parížskych uliciach obľubu u žien. Kedysi všadeprítomné cvakanie ihličkových podpätkov o dlažbu teraz ustupuje tichu gumových podrážok, píše The Economist. viac »

Najnebezpečnejšie turistické trasy na svete: Sem sa vyberú len ľudia bez pudu sebazáchovy

Najnebezpečnejšie turistické trasy na
2024-02-29 17:00:00

Možno sa môžete pochváliť dlhým zoznamom zdolaných turistických chodníkov, no na tento výber by ste si netrúfli. Napriek veľkej hrozbe však aj tie najnebezpečnejšie turistické trasy na svete lákajú veľa záujemcov, ktorí pokúšajú šťastie a chcú sa pochváliť ich prejdením. viac »

Najkrajšie oázy sveta: Zmeňte výlet do púšte na jedinečné dobrodružstvo

Najkrajšie oázy sveta: Zmeňte
2024-02-29 00:00:00

Výlety do púšte môžu znieť veľmi lákavo. Lenže keď budete prechádzať jednotvárnou krajinou, tak vás to môže začať trochu nudiť. Preto je vždy milým prekvapením, keď zrazu počas vašich potuliek objavíte oázu so všetkou nádherou, ktorú prináša. viac »

Spolu na večnosť: Ľudia sa v antickom Taliansku nechávali pochovávať so zvieratami

Spolu na večnosť: Ľudia
2024-02-28 12:00:00

V dnešnom severnom Taliansku sa ľudia pred viac ako 2000 rokmi nechávali pochovávať spoločne so psami, ošípanými a inými zvieratami. Výskum švajčiarskych a talianskych vedcov na mieste antickej osady, ktorý bol publikovaný v odbornom časopise PLoS ONE, má pre spoločné pochovávanie so zvieratami viac vysvetlení, píše agentúra DPA. viac »

Cisárova pomsta: Uvaril Konštantín svoju ženu vo vani?

Cisárova pomsta: Uvaril Konštantín
2024-02-28 10:00:00

„Pani, kúpeľ je pripravený,“ oznamuje slúžka cisárovnej. Fausta vkĺzne do vody a vykríkne bolesťou. „Je to horúce!“ volá a chce vyliezť von. Sluhovia jej to ale nedovolia a zo všetkých síl prikladajú pod kotlom. viac »

Tajomné mesto Cahokia – bolo naozaj zatratené a záhadne zničené?

Tajomné mesto Cahokia –
2024-02-26 12:00:00

V americkom štáte Illinois sa nachádzajú pozostatky mesta Cahokia. V minulosti šlo o významný celok, ktorý ovplyvňoval dejiny tohto regiónu. Potom však podľa dávnych legiend mesto tajomne zmizlo, preto ho pokladali za jednu z najväčších záhad v dejinách. Hoci sa neskôr ukázalo, že v skutočnosti sú za všetkým úplne prozaické dôvody, ročne sem prichádzajú tisíce lovcov záhad. viac »

Najdlhšie názvy na svete: Tieto mestá, rieky či kopce vám zamotajú jazyk!

Najdlhšie názvy na svete:
2024-02-26 00:00:00

Nie sú výrazne krásne, ani sa s nimi nespája významná udalosť. A predsa by chcel fotku z týchto miest azda každý! Sú totiž unikátne inak – majú tak dlhé a zložité názvy, že ich ledva dokážete vysloviť. viac »

OBRAZOM: V Indii sa koná festival Magh Mela, jedno z najfascinujúcejších podujatí planéty

OBRAZOM: V Indii sa
2024-02-25 12:00:00

Magh Mela je menšou verziou Kumbh Mela, najväčšieho náboženského zhromaždenia na svete, ktoré sa koná len každých šesť rokov (naposledy v roku 2019). Indický Allahabád však aj počas týchto mesiacov navštívili desiatky tisíc ľudí, ktorí sa kúpali v sútoku troch riek, aby zmyli svoje hriechy. viac »

Gastronomická revolúcia: Rumfordská polievka sa stala všeliekom na hladomor a chudobu

Gastronomická revolúcia: Rumfordská polievka
2024-02-25 00:00:00

Thompson miluje zemiaky. Podporuje ich pestovanie v Bavorsku a tiež ich ako jednu zo základných ingrediencií pridá do svojho receptu na hustú, výživnú polievku. Radšej sa tým ale nechváli. Európania totiž túto plodinu pôvodom z Južnej Ameriky stále ešte nedocenili a Thompson sa právom obáva, že by ľudia jeho „zázračným“ pokrmom mohli už vopred opovrhovať. viac »

Češka zahynula na ferrate v Alpách, svedok prehovoril: Toto bola rozhodne chyba

Češka zahynula na ferrate
2024-02-23 07:00:00

Ako trasu nevhodnú pre začiatočníkov hodnotil s odstupom času pred českobudějovickým súdom výstup v rakúskych Alpách jeden z účastníkov akcie, pri ktorej zahynula žena. Zrútila sa pri výprave na zaistenú cestu, takzvanú ferratu Drachenwan v roku 2020. viac »


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa