Zaujímavosti, atrakcie

Štát Minnesota bude mať novú vlajku, starú vidia pôvodné národy ako urážku

Štát Minnesota bude mať
2024-01-13 12:00:00

Novou vlajkou amerického štátu Minnesota by mala byť kompozícia s osemcípou hviezdou na tmavomodrom poli na ľavej strane a svetlo modrým poľom napravo, rozhodla špeciálna komisia zostavená za účelom nahradenia starých symbolov regiónu. Doterajšiu vlajku, ktorá obsahuje znak s indiánom na koni, považujú mnohí potomkovia pôvodných obyvateľov za urážlivú, napísala agentúra AP. viac »

Najstaršiu známu pevnosť postavili pred 8000 rokmi sibírski lovci a zberači

Najstaršiu známu pevnosť postavili
2024-01-13 10:00:00

Najstaršiu známu pevnosť postavili pred 8000 rokmi na Sibíri lovci a zberači. Vyplýva to z výsledkov novej štúdie zverejnenej v odbornom žurnále Antiquity. TASR informuje na základe správy serveru Live Science. viac »

Archeológovia v Španielsku objavili 2000-ročný náboj praku, nesie Cézarovo meno

Archeológovia v Španielsku objavili
2024-01-12 16:00:00

Archeológovia v Španielsku objavili projektil do praku z čias občianskej vojny v starovekom Ríme nesúci Cézarovo meno. Mohlo by to naznačovať, že ľudia v tejto oblasti počas občianskej vojny na sklonku Rímskej republiky stáli na strane Júliusa Cézara proti Pompeiovcom. Archeológovia nález projektilu popísali v štúdii publikovanej v odbornom žurnále Zephyros, informuje TASR na základe článku servera Live Science. viac »

Éra gigantizmu skončila: Paríž stavia olympijskú dedinu na zanedbanom predmestí

Éra gigantizmu skončila: Paríž
2024-01-12 12:00:00

Šesťdesiattriročná Houdia sa pozerala na Seinu zo svojho schátralého sociálneho bývania v Saint-Ouen severne od Paríža. Niekoľko stoviek metrov od jej rozpadajúceho sa paneláka sa za plotom týčili nablýskané nové budovy olympijskej dediny, ktorá bola dokončená minulý týždeň a teraz bude vybavená pre viac ako 14.000 športovcov na tohtoročných olympijských a paralympijských hrách v Paríži, napísal denník The Guardian. viac »

Fantastická správa z Južnej Kórei: Túto nechutnosť už domácim miláčikom robiť nebudú!

Fantastická správa z Južnej
2024-01-10 09:00:00

Juhokórejský parlament včera drvivou väčšinou schválil zákon zakazujúci konzumáciu a predaj psieho mäsa, podľa zahraničných tlačových agentúr je to prelomová norma. Zákon od roku 2027 ukončí stáročia trvajúcu tradíciu s ohľadom na rastúci tlak verejnosti na ochranu zvierat a humánne zaobchádzanie s nimi. Psie mäso jedia v Južnej Kórei najmä starší ľudia; jeho konzumácia bola považovaná za spôsob, ako si zlepšiť výdrž v horúcich letných dňoch, uviedla agentúra Reuters. viac »

Mardi Gras je francúzskou verziou fašiangov, pastva pre oči láka tisíce turistov

Mardi Gras je francúzskou
2024-01-10 00:00:00

Začiatok roka sa v mnohých krajinách nesie v znamení rôznych slávností. U nás sú to napríklad fašiangy, obdobie plesov, osláv, svadieb a hojnosti, ktoré je predzvesťou pôstneho obdobia pred Veľkou nocou. Vo Francúzsku zas majú počas nasledujúcich týždňov slávny Mardi Gras, ktorý sa spája aj s okázalými akciami. viac »

Obrovský objav: Archeológovia zo Slovenska našli v Guatemale jedno z najstarších mayských miest

Obrovský objav: Archeológovia zo
2024-01-09 12:00:00

Česko-slovenský archeologický tím vlani objavil na severe Guatemaly v provincii Petén jedno z najstarších mayských miest s takmer 3000 rokov starou históriou. Archeológovia využili pri príprave expedície okrem iného aj výstupy z leteckého snímkovania a odhalili paláce, sochy, pozostatky rituálov, astronomické observatóriá a ďalšie objekty. Nálezy pomôžu odkryť neobjasnené a rozhodujúce fázy mayských dejín. viac »

Slávny chirurg John Hunter bol poriadnym čudákom: Ochutnal múmiu a pitval obra?

Operácia na maľbe G.
2024-01-09 00:00:00

Prestížna Kráľovská spoločnosť víta nového člena. Roku 1767 sa ním stáva lekár John Hunter. Ten v priebehu rokov úplne zmení odbor chirurgie. Hunter má však aj temnú stránku. Možno, keby ju členovia Kráľovskej spoločnosti poznali, škótskeho rodáka by medzi seba neprijali. Čo hrozné pred nimi tají? viac »

Najdlhšia lanovka sveta spája dva ostrovy, Slováci ju majú na dosah

Najdlhšia lanovka sveta spája
2024-01-08 13:00:00

Vietnamský ostrov Phu Quoc, kam sa lieta aj z Bratislavy, nie je známy len svojou nedotknutou prírodou, ale aj vďaka rôznym zaujímavým atrakciám. K tým najunikátnejším patrí lanovka, ktorá vedie ponad more. Je najdlhšia na svete! viac »

FOTOREPORTÁŽ: Kirgizskí nomádi žijú ako pred stáročiami

FOTOREPORTÁŽ: Kirgizskí nomádi žijú
2024-01-07 00:00:00

Je skoré ráno, na zemi sa stále drží mráz, no lúče slnka pomaly zobúdzajú ospalé divé kone na zelenej planine. Kým všetci hostia spia, domáci už doja kozy a pripravujú prístroj na výrobu smotany. Toto sú typické ranné aktivity jednej z niekoľkých rodín, ktoré sa rozhodli žiť nomádskym spôsobom života tak, ako ich predkovia. viac »

V Pompejach oživili antické techniky farbenia textilu, výrobky ponúkajú turistom

V Pompejach oživili antické
2024-01-06 12:00:00

V archeologickom komplexe v Pompejach na juhu Talianska sa inšpirovali zachovanými freskami a rozhodli sa oživiť antické techniky farbenia textilu pomocou prírodných pigmentov. Výsledné produkty, na ktorých sa objavuje farebná škála podobná známym miestnym nástenným maľbám, potom ponúkajú turistom. Tí si môžu kúpiť napríklad šatky zafarbené marenou farbiarskou, bazou, šupkami orechov alebo kardamómom. viac »

Vikingovia boli veľkými cestovateľmi, počas výprav sa dostali až do Kanady či Bagdadu

Vikingovia boli veľkými cestovateľmi,
2024-01-06 08:30:00

Vikingovia sa počas troch storočí lúpežných nájazdov a prieskumných výprav dostali do vzdialených kútov sveta. Archeologické dôkazy a historické záznamy svedčia o tom, že sa dostali nielen do Severnej Ameriky, ale aj do Bagdadu. TASR informuje podľa článku servera Live Science. viac »

Záhadné monumenty v púšti: Komu spievali Memnonove kolosy?

Záhadné monumenty v púšti:
2024-01-05 00:00:00

Slnko je ešte za obzorom, keď sa pred dvoma kamennými monumentmi v púšti zhromaždí malá skupinka Grékov. Chvíľu tu netrpezlivo postávajú, kým sa z jednej zo sôch začne ozývať tichý, tklivý zvuk. Muži sú ako vo vytržení. „Aj ja som ten zvuk počul,“ prizná neskôr filozof Strabón. Už vtedy sú Memnonove kolosy hotovou atrakciou. viac »

Búrlivé dejiny Islandu: Prví osadníci na ostrov ušli pred hnevom a pomstou

Búrlivé dejiny Islandu: Prví
2024-01-02 12:00:00

Na tom, ktorý moreplavec ako prvý pristál pri brehoch Islandu, sa možno historici nikdy nezhodnú. Česť byť prvým islandským osadníkom však patrí nórskemu dobrodruhovi Ingolfurovi Arnarsonovi, ktorý na ostrov vlastne utiekol. viac »

OBRAZOM z KĽDR: Takto privítali nový rok v najizolovanejšej krajine sveta

OBRAZOM z KĽDR: Takto
2024-01-01 09:00:00

Celý svet vstúpil do nového roka 2024 veľkolepými oslavami a KĽDR, azda najizolovanejšia krajina sveta, nebola výnimkou. Na námestí Kima Il-songa v Pchjongjangu sa zhromaždilo množstvo ľudí, ktorí si spoločne zatancovali a sledovali program s vystúpeniami a ohňostrojom. K novoročným zvykom zas patrí poklonenie sa portrétom zosnulých vodcov Kim Ir-senovi a Kim Čong-ilovi. viac »


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa