Ukrajina

Matka Vlasť bola najvyššou sochou sveta: Dnes sa musí pozerať, ako jej synovia a dcéry umierajú

Monument Matka Vlasť
2022-03-01 13:00:00

V týchto ťažkých chvíľach pre Ukrajincov sa ešte viac ako inokedy utiekajú k symbolu svojej domoviny, k národnej soche „Matka Vlasť“. Tento najznámejší symbol Kyjeva je jednou z najväčších sôch na svete a vypína sa na vysokom pahorku na pravom brehu Dnepra. viac »

Kyjev uprostred vojny: Uvidia ešte niekedy turisti tieto poklady?

Kyjevsko-pečerská lavra
2022-02-26 13:00:00

Vojny a ozbrojené konflikty medzi znepriatelenými stranami predstavujú obrovskú hrozbu pre životy obyvateľov, ale aj pre pre zachovanie vzácneho kultúrneho dedičstva, ktoré formuje ich národnú identitu. Poškodenie či úplné zničenie sa často týka hnuteľných i nehnuteľných pamiatok, múzeí, knižníc, archívov, cirkevných stavieb, hradov, zámkov či palácov, ale prejavuje sa aj formou rabovania kultúrnych predmetov vnímaných ako vojnová korisť. Ukrajina bohužiaľ zrejme nebude výnimkou. viac »

Kyjev - zaujímavá metropola susednej Ukrajiny

Od decembra sa lieta
2021-10-25 12:00:00

Metropolou susednej Ukrajiny je čarovný Kyjev. Turistov láka na viacero zaujímavostí. viac »

Užhorod neponúka len lacné nákupy, tým najcennejším je tunajší hrad

Užhorodský hrad
2019-12-17 12:00:00

Pre Slovákov je najbližšie najväčšie ukrajinské mesto Užhorod. Od Humenného je vzdialené 60 kilometrov, od Vyšného Nemeckého len päť. Zvyčajne ho vyhľadávame kvôli nákupom lacných potravín a oblečenia, lenže prehliadať by ste nemali ani jeho kultúrne a historické atrakcie. Významnú pozíciu v jeho dejinách má najmä Užhorodský hrad, v ktorom sa dnes nachádzajú zaujímavé múzeá a organizujú tam rôzne hudobné slávnosti. viac »

Ukrajina je tiež krajinou hradov a zámkov: Týchto 8 konkuruje aj tým našim

Pevnosť Kamianec, Ukrajina
2019-01-11 00:00:01

Slovensko je mimoriadne bohaté na hrady a zámky, pôsobivými šľachtickými sídlami a pevnosťami sa ale môže pochváliť aj Ukrajina. Toto je osem najkrajších, ktoré by ste počas vašej návštevy u východného suseda rozhodne nemali obísť. viac »

Návšteva Kyjeva: Porovnali sme dve alternatívy leteckej dopravy

Kyjev, Ukrajina
2018-07-07 12:00:00

Ryanair začne čoskoro lietať z Bratislavy do Kyjeva. Je to skvelá správa, pretože na trase, ktorej kedysi vládli Austrian Airlines a pýtali si z Viedne 500 € za letenku, pribudne ďalší konkurent. Ak budete plánovať svoju cestu do hlavného mesta Ukrajiny, určite si všimnete, že WizzAir letí na iné letisko ako Ryanair. Ktorú alternatívu si pri ceste do Kyjeva vybrať? viac »

Peklo v Černobyle

Černobyľ, Ukrajina
2013-04-26 12:10:00

UKRAJINA - V ruke máte žltý dozimeter a sprievodca hlási úroveň radiácie tridsaťpäťkrát vyššiu než pripúšťa medzinárodná norma. Vitajte v Černobyle, dejisku najväčšej jadrovej katastrofy v dejinách. viac »

Ukrajinský hrad Chotyn láka na rozprávkové čaro

Hrad Chotyn, Ukrajina
2012-02-16 12:00:00

UKRAJINA - Jeden zo 7 divov Ukrajiny je príjemným spestrením cestovania po západnej časti krajiny. Kedysi dejisko krvavých bojov, dnes obľúbené miesto stretnutí, piknikov a víkendovej pohodičky obyvateľov okolitých miest i turistov z celého sveta. Hrad Chotyn totiž ponúka kúsok rozprávky všetkým, ktorí nezabudli byť deťmi. viac »

Krym je skrinka plná prekvapení

pobrežie Simeiz, Krym, Ukrajina
2011-10-01 15:00:00

„Svet v miniatúre“ alebo aj múzeum pod holým nebom. Tak sa hovorí pýche Čiernomoria, čarovnému polostrovu Krym. Je jedným z najfascinujúcejších zákutí Ukrajiny. Ponúka najrôznejšie scenérie, podnebie a bohatú históriu, čo mu dáva neopakovateľné čaro. viac »

25 rokov po jadrovej katastrofe Ukrajina stopla výlety do Černobyľu

Černobyľ Ukrajina
2011-09-22 11:05:00

26. apríl 1986 navždy zmenil osudy miest v blízkosti jadrovej elektrárne Černobyľ. Z 50-tisícového mesta Pripjať sa po katastrofe vytratil život, ktorý sem neskôr navracali aspoň turisti bažiaci po apokalyptickom dobrodružstve. Ročne ich do rádioaktívnej zóny prišlo až desaťtisíc, po najnovšom rozhodnutí ukrajinskej prokuratúry sa však Pripjať opäť stane vyľudneným mestom duchov. viac »


<< Predchádzajúci 1 2 Nasledujúci >>
Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa