Hrady, zámky a kaštiele Slovenska

Hrad Korlátka spustol v 19. storočí, teraz ho obnovuje spoločenstvo mladých ľudí

Hrad Korlátka
2021-08-10 08:00:00

Zrúcaniny hradu Korlátka, ktoré sa nachádzajú nad obcou Cerová v okrese Senica, sa snažia obnoviť mladí ľudia vo veku od 12 do 25 rokov zo zoskupenia SmoTrBí, čo znamená mládežníci zo spoločenstva v Smoleniciach, Trstíne a Bíňovciach. viac »

Slovenský unikát: Najvýchodnejší hrad delil od zániku jediný výstrel v kameňolome

Podhoroď: Unikátnu pamiatku delil
2021-08-09 12:01:00

Zrúcaniny hradu Tibava v obci Podhoroď v okrese Sobrance neďaleko slovensko-ukrajinskej hranice delil od úplného zničenia jediný odstrel v kameňolome, skalnatom brale, z ktorého sa hojne ťažilo v povojnovom období. Už o pár rokov neskôr, v roku 1963, vyhlásil Slovenský pamiatkový úrad ruiny gotického stredovekého hradu pozostávajúce z hradnej veže, paláca a obvodového hradiska za národnú kultúrnu pamiatku. viac »

Nad obcou Medzianky ležia ruiny najstaršieho hradu Šarišskej župy, kedysi v ňom vraj strašilo

Na Medzianskom hrádku vraj
2021-08-07 12:00:00

Len pol hodiny pešou chôdzou do mierneho kopca od záchytného parkoviska pri roľníckom družstve v obci Medzianky v okrese Vranov nad Topľou sa dajú nájsť ostatky najmenšieho, no zároveň najstaršieho hradu niekdajšej Šarišskej župy. Ako pre TASR uviedol historik z hanušovskej pobočky Krajského múzea v Prešove Samuel Bruss, o Medzianskom hrádku tradovala povesť, že na ňom strašilo. viac »

Na hrad Košeca chceli uniesť cisára: Z pomsty ho zrovnali so zemou

Posledné zvyšky hradných múrov
2021-07-24 12:00:00

Prvá písomná zmienka o hrade Košeca pochádza z roku 1312, zmieňuje sa o ňom vtedajší kastelán hradu Loránd. Hrad sa vypínal nad údolím Podhradského potoka neďaleko obce Košecké Podhradie asi päť kilometrov od strediskovej obce Košeca v Ilavskom okrese. Z hradu je dnes už iba ruina, vedia o ňom iba obyvatelia blízkeho okolia, v širšom okolí a na Slovensku nie je veľmi známy. viac »

Hrad nad Sklenými Teplicami začína lákať turistov, pribudne tu informačná tabuľa

Stredoveký hrad nad obcou
2021-07-08 08:00:00

Stredoveký hrad nad obcou Sklené Teplice v okrese Žiar nad Hronom začína lákať čoraz väčší počet turistov, čoskoro v lokalite pribudne i informačná tabuľa. Na hrade bol v júni vykonaný aj archeologický prieskum, vďaka ktorému sa podarilo objaviť kolekciu nálezov z obdobia vrcholného stredoveku a novoveku. viac »

Novinka v Trenčíne: Turistov k hradu vyvezie vláčik

 Vláčik Matúš Čák
2021-06-04 08:00:00

Návštevníkov na Trenčiansky hrad po novom vyvezie i turistický vláčik. Nová atrakcia začala fungovať cez víkend. Okrem sídla Matúša Čáka Trenčianskeho zavedie turistov i na športovo-rekreačný areál. viac »

Čachtický hrad – viac než len sídlo Báthoryčky

Čachtický hrad – viac
2021-05-25 12:00:00

Určite ste už počuli o Alžbete Báthoryovej, známej krvavej grófke, ktorá vraj zabíjala nevinné dievčatá. Jej domovom bol Čachtický hrad, ktorý však ponúka návštevníkom oveľa viac. viac »

Najznámejšia dominanta slovenskej metropoly: 20 zaujímavostí o Bratislavskom hrade

Bratislavský hrad
2021-04-27 20:00:00

Bratislavský hrad je nielen dominantou hlavného mesta, ale zároveň plní funkciu jedného z našich oficiálnych reprezentatívnych priestorov. Počas svojich dejín zažil aj neľahké skúšky a dlhé roky bol opustený. Napriek tomu sa mu podarilo vrátiť stratenú slávu a dnes je opäť pýchou Bratislavy. viac »

Zrúcanina Jasenovského hradu začína mať podobu zo starých fotografií

Jasenovský hrad
2021-03-16 08:00:00

Práce na obnove Jasenovského hradu nad obcou Jasenov v okrese Humenné realizované vďaka projektu ministerstva kultúry Obnov si svoj dom priniesli v deviatom roku ich trvania zreteľne viditeľné výsledky. Zrúcanina hradu začína mať podobu z fotografií zo začiatku 20. storočia. viac »

Ľubovniansky hrad a skanzen - skvelá dvojica na nezabudnuteľný výlet

Tip na víkend: Stará
2021-03-14 12:00:00

Takýchto zaujímavých projektov nemáme na Slovensku veľa. Hrad v Starej Ľubovni prešiel veľmi vydarenou rekonštrukciou a navyše vytiahol ako tromf ďalšiu výhodu. V jeho blízkosti sa totiž nachádza skanzen, s ktorým vytvorili zaujímavé prepojenie ponúkajúce to najlepšie z lokálnej histórie. viac »


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa