Draškovičov kaštieľ v Čachticiach rekonštruujú, bude v ňom expozícia o Bátoryčke

Draškovičov kaštieľ v Čachticiach
2024-03-10 09:00:00

Rekonštrukciu Draškovičovho kaštieľa v obci Čachtice v okrese Nové Mesto nad Váhom by mali ukončiť v prvej polovici apríli. Počas kontrolného dňa to povedal predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslav Baška. viac »

Muž, ktorý dal Slovensku Prezidentský palác: Pred 330 rokmi sa narodil Anton I. Grasalkovič

Muž, ktorý dal Slovensku
2024-03-06 16:00:00

Patril medzi významných uhorských šľachticov. Zároveň bol významným staviteľom, keď verejnosti je známy najmä po ňom pomenovaný Grasalkovičov palác - súčasné sídlo slovenských prezidentov. Od narodenia Antona I. Grasalkoviča, prívrženca rakúskeho panovníckeho rodu Habsburgovcov, uplynie v stredu 6. marca 330 rokov. viac »

Bytčiansky zámok preslávil Turzo aj Jánošík: Bez neho by vraj možno žil ako obyčajný vojak

Bytčiansky zámok preslávil Turzo
2024-03-04 11:00:00

Bytča je nenápadným mestom na severe Slovenska, ktoré je obklopené nádhernou prírodou. Za návštevu však istotne stoja aj jeho historické klenoty. Medzi nimi najviac vyniká Bytčiansky zámok, ku ktorému patrí areál s ďalšími budovami a parkom. V minulosti patril medzi najvýznamnejšie v krajine. viac »

OBRAZOM: Renesančný kaštieľ rodiny Ostrolúckych prešiel nádhernou rekonštrukciou

OBRAZOM: Renesančný kaštieľ rodiny
2024-03-02 12:00:00

Kaštieľ Ostrolúckych, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, roky chátral. Nový majiteľ ju kompletne zrenovoval na vlastné rodinné sídlo a časť sprístupnil verejnosti. V takmer štyristo rokov starom kaštieli kedysi žila Adela Ostrolúcka, priateľka Ľudovíta Štúra. V jednej z veží kaštieľa je sprístupnená jej pamätná izba a tiež priľahlý zrenovovaný park. viac »

Pri Košiciach obnovili historický kaštieľ Florián, je v ňom úrad aj výstava

Pri Košiciach obnovili historický
2024-02-07 16:00:00

Obec Budimír pri Košiciach obnovila a oživila kaštieľ Florián, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou. Od 1. novembra sa stal oficiálne sídlom obecného úradu, nachádza sa v ňom aj informačné stredisko, konferenčná miestnosť s knižnicou či výstavné priestory. viac »

Jediný sobášny palác Slovenska je v Bytči: Turzo v ňom hostil tisíce ľudí

Jediný sobášny palác Slovenska
2024-01-22 00:00:00

Centrum Bytče ponúka pre turistov jeden veľmi cenný klenot. Stojí tam kaštieľ, ktorý v minulosti patril okrem iného i Turzovcom. Práve tí sa postarali o jeho veľkú rekonštrukciu, investovali do zveľadenia celého areálu a nechali postaviť i Sobášny palác, ktorý patrí medzi historické klenoty nielen tohto mesta, ale celého regiónu. viac »

Zábavný park len pre vyvolených: Uhorská šľachta chodievala žúrovať ku nám na Spiš

Zábavný park len pre
2023-11-08 12:00:00

Na Spiši nájdete nádhernú kaplnku Sans Souci, ktorá sa nachádza neďaleko dedinky Iliašovce. Podarilo sa ju zachrániť vďaka veľkej obnove, ktorou prešla pred niekoľkými rokmi. Málokto si však spomenie, že v minulosti tam bolo luxusné sídlo, do ktorého sa chodila zabávať tunajšia šľachta. viac »

Nenápadný unikát: Drevený kostol je pýchou Tvrdošína, akú nikde nenájdete

Nenápadný unikát: Drevený kostol
2023-11-05 00:00:00

Ak by ste sa opýtali obyvateľa Tvrdošína, na čo je najviac hrdý, jeho odpoveď by bola jasná. Titul najzaujímavejšej a zároveň najstaršej historickej pamiatky patrí drevenému gotickému kostolu Všetkých svätých, ktorý sa nachádza na Zozname svetového dedičstva UNESCO. viac »

Bratislava bude mať nový klenot: Lekáreň u Salvatora by mohli otvoriť ešte tento rok

Bratislava bude mať nový
2023-10-29 10:30:00

Do ikonickej budovy Salvatora na Panskej ulici v bratislavskom Starom Meste by sa už tento rok mohla po viac ako 28 rokoch vrátiť lekáreň. Prevádzkovať ju bude nezisková organizácia Lekáreň u Salvatora, ktorá patrí pod Slovenskú lekárnickú komoru (SLeK). Lekáreň bude fungovať sedem dní v týždni. Kým však dostane všetky povolenia, počas novembrových víkendov si môže jej priestory pozrieť verejnosť. Pôvodná lekáreň ukončila svoju činnosť v roku 1995. viac »

Svätý Anton: Vzácna baroková sýpka bude mať čoskoro novú strechu

Svätý Anton: Vzácna baroková
2023-10-25 11:40:00

Objekt barokovej sýpky z 18. storočia, nachádzajúci sa v susedstve kaštieľa vo Svätom Antone, prechádza už niekoľko rokov postupnou obnovou. Aktuálne sa realizuje výmena dreveného šindľa s dvojnásobným ochranným nástrekom. Práce by mali byť ukončené do konca novembra 2023. viac »

Nedocenený klenot: Veľký Šariš chce obnoviť a sprístupniť vzácnu Kaplnku sv. Kunhuty

Nedocenený klenot: Veľký Šariš
2023-10-24 15:00:00

Mesto Veľký Šariš chce obnoviť a sprístupniť gotickú Kaplnku sv. Kunhuty zo 14. storočia. Nachádza sa v areáli, kde bolo v minulosti najstaršie osídlenie v meste. Podľa primátora mesta Vilama Kalla ide o vysoko významnú archeologickú lokalitu. V súčasnosti je tam futbalové ihrisko. viac »

OBRAZOM: Po generálnej oprave otvorili Michalskú vežu, nazrite do jej útrob

OBRAZOM: Po generálnej oprave
2023-09-30 12:00:00

Múzeum mesta Bratislavy po viac ako dvoch rokoch od začiatku generálnej obnovy sprístupnilo jednu z dominánt historického centra Bratislavy - Michalskú vežu. Súčasťou procesu obnovy bola aj príprava novej výstavy na jednotlivých poschodiach Michalskej veže. Nazrite s nami do jej vnútra. viac »

Ikonický Manderlák vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku

Ikonický Manderlák vyhlásili za
2023-09-20 08:00:00

Polyfunkčný dom v centre Bratislavy, zvaný Manderla či ľudovo Manderlák, vyhlásili začiatkom septembra za národnú kultúrnu pamiatku. Informuje o tom Pamiatkový úrad SR na sociálnej sieti s tým, že ide o ikonickú stavbu moderny na území Bratislavy, ktorá bola zároveň prvou výškovou stavbou na Slovensku. viac »

OBRAZOM: Gotický kostol v Koceľovciach sa pýši značkou Európske dedičstvo

OBRAZOM: Gotický kostol v
2023-09-09 12:00:00

Evanjelický gotický kostol z prvej polovice 14. storočia v Koceľovciach v okrese Rožňava sa od vlaňajška pýši značkou Európske dedičstvo. Nie je len vzácnou kultúrnou pamiatkou, ale najmä miestom významných zvyklostí a životných udalostí tunajších kresťanov. viac »

V Zborove zrekonštruovali Šerédyho kaštieľ, bude slúžiť ako múzeum a na rôzne podujatia

V Zborove zrekonštruovali Šerédyho
2023-08-27 09:00:00

Šerédyho kaštieľ zo 16. storočia v obci Zborov v okrese Bardejov prešiel počas uplynulého roka a pol kompletnou rekonštrukciou. Vynovený renesančný objekt v centre obce bude slúžiť ako múzeum a tiež na rôzne spoločenské podujatia. Podľa starostu obce Jána Šurkalu objekt roky slúžil makovickému panstvu ako sídelné a neskôr administratívne centrum. viac »


<< Predchádzajúci 1 2 3 4 5 Nasledujúci >>
Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa