Príroda

Zvieratá sa pri zatmení Slnka správali zvláštne: Žirafy sa koordinovane hýbali, gorily šli spať

Zvieratá sa pri zatmení
2024-04-10 20:00:00

Hoci niektorí ľudia v Severnej Amerike pri pondelkovom úplnom zatmení Slnka reagovali rôznymi prekvapivými spôsobmi, neboli jedinými živočíchmi, ktorí sa počas vzácnej udalosti správali neobvykle. Kojoti vyli, sovy húkali a gorily sa odobrali na spánok. Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) preto zháňa pomoc verejnosti pri skúmaní podivného správania zvierat, uviedol server Sky News. viac »

Nielen jednoduché povely: Psy podľa vedcov chápu význam podstatných mien

Nielen jednoduché povely: Psy
2024-04-02 16:00:00

Psy chápu, čo znamenajú určité slová, zistili vedci, ktorí im ukazovali lopty, papuče, vôdzky a ďalšie známe predmety, zatiaľ čo sledovali ich mozgovú aktivitu. Informoval o tom denník The Guardian. Štúdia podľa neho dokazuje, že títo domáci miláčikovia dokážu pochopiť viac než len jednoduché povely, aspoň pokiaľ ide o veci, na ktorých im záleží. viac »

Reportáž z Kolumbie: Domorodí Arhuakovia žijú v harmónii s prírodou, radia to aj zvyšku sveta

Reportáž z Kolumbie: Domorodí
2024-04-02 12:00:00

Strážcovia najvyššieho pobrežného pohoria na svete, domorodí Arhuakovia, žijú v harmónii v pohorí Sierra Nevada de Santa Marta na severe Kolumbie. Z dediny Nabusimake sa s agentúrou AFP podelili o svoje štyri odporúčania týkajúce sa klimatických zmien. viac »

Počet vtákov pomorníkov veľkých dramaticky klesá, dôvodom je vtáčia chrípka

Počet vtákov pomorníkov veľkých
2024-03-27 10:00:00

Počet prímorského druhu vtákov pomorníkov veľkých výrazne klesá, napísal server BBC News s odkazom na prieskum britskej ornitologickej spoločnosti RSPB. Ich populácia kvôli vtáčej chrípke v roku 2023 klesla o 76 percent. Teraz v Spojenom kráľovstve z pôvodných 9088 jedincov zostáva iba 2160. viac »

Ďalšie tajomstvo prírody odhalené: Mačkovité šelmy vedia rozlišovať známe hlasy

Ďalšie tajomstvo prírody odhalené:
2024-03-23 10:00:00

Mačkovité šelmy, od tigrov po gepardy, dokážu rozlíšiť známe a neznáme ľudské hlasy. S odkazom na štúdiu, ktorá naznačuje, že aj zvieratá vyhýbajúce sa skupinovému životu majú sociálne zručnosti, to napísal server denníka The Guardian. viac »

Rozkošné tváričky s nebezpečnými zúbkami: Mačky požierajú stovky ohrozených zvierat

Rozkošné tváričky s nebezpečnými
2024-03-17 12:00:00

Mačky sú síce zbožňovanými spoločníkmi ľudí, ale aj veľmi efektívnymi zabijakmi. Podľa novej štúdie totiž žerú viac ako 2000 druhov živočíchov na celom svete - vrátane stoviek ohrozených. Napísal to denník The Guardian s odkazom na výskum vedcov z Univerzity v Auburne, ktorá sa nachádza v americkom štáte Alabama. viac »

Skalnaté hory, dychberúci prírodný unikát Kordiller

Skalnaté hory, dychberúci prírodný
2024-03-15 15:30:00

Skalnaté hory na severoamerickom kontinente predstavujú pre svet dokonalý obraz nádhernej krajiny a silnej prírody - ikonický americký Západ. Oblasť známa ako Rocky Mountains, predstavuje pôsobivé horské pásmo, ktoré sa tiahne od severu Nového Mexika až po severozápadnú časť Kanady. Táto obrovská oblasť ponúka návštevníkom nespočetné prírodné zaujímavosti a divokú krásu, ktorá je domovom rôznorodej flóry a fauny. V rámci Skalnatých hôr sa nachádza hneď niekoľko národných parkov. viac »

Je to zlé, Veľkú koralovú bariéru zasiahla ďalšia vlna blednutia koralov

Je to zlé, Veľkú
2024-03-14 16:00:00

Austrálsku Veľkú koralovú bariéru zasiahla ďalšia vlna blednutia koralov. K tomuto javu dochádza, keď koraly kvôli vysokej teplote vypudia riasy, ktoré im dodávajú život a farbu. Ide už o piaty prípad za posledných osem rokov, kedy bolo v tejto prírodnej pamiatke UNESCO zaznamenané rozsiahle poškodenie spôsobené blednutím, informoval včeraserver BBC News. viac »

Ruskí dobrovoľníci odvážajú túlavé psy, v Burjatsku im hrozí smrť

Ruskí dobrovoľníci odvážajú túlavé
2024-03-14 09:00:00

Vlani v júli začal v Rusku platiť federálny zákon, ktorý umožňuje miestnym parlamentom rozhodovať o tom, ako naložiť s túlavými zvieratami. Podľa jeho autorov je cieľom ochrana ľudí pred útokmi pouličných psov. Ochrancovia zvierat však tvrdia, že úrady fakticky legalizovali hromadné zabíjanie túlavých zvierat. Zákon doteraz schválilo päť regiónov - Burjatsko, Altajská republika, Zabajkalský kraj, Magadanská a Astrachanská oblasť. Napísal to ruský server Meduza, ktorý publikoval fotoreportáž z UlanUde od portálu Bereg o záchrane psov, ktoré dobrovoľníci urýchlene odvážajú preč. viac »

Galapágy obývajú vzácne tvory: 7 fascinujúcich zvierat, ktoré inde nenájdete

Galapágy obývajú vzácne tvory:
2024-03-13 10:00:00

Súostrovie Galapágy leží vo východnej časti Tichého oceánu približne 1000 kilometrov od pevninskej časti Ekvádoru. Jeho jedinečná živočíšna a rastlinná ríša sa stala inšpiráciou pre evolučnú teóriu britského vedca Charlesa Darwina a aj dnes tam žije množstvo druhov, ktoré nikde inde nenájdete. viac »


<< Predchádzajúci 1 2 3 4 5 Nasledujúci >>
Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa