Slovenské skanzeny

Unikát v Gelnici: V skanzene sprístupnili jediný funkčný pochwerk v strednej Európe

V skanzene v Gelnici
2019-06-08 12:00:00

Historický drviaci banský stroj, pochwerk, v týchto dňoch sprístupnili verejnosti v gelnickej oblasti Turzov, kde vzniká banský skanzen. Od augusta 2016 je dostupná štôlňa Jozef, v lete má pribudnúť aj tavná pec na meď. TASR o tom informovala hovorkyňa predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) Anna Činčárová. viac »

Tip na dovolenku doma: Navštívte Liptovskú Maru a Hrádok

Liptovská Mara
2019-04-30 12:00:00

V lete sa mnoho ľudí vydáva za oddychom k moru. Ak sa však chcete dlhej a únavnej ceste vyhnúť, máme pre vás alternatívu. Vodné radovánky aj spoznávanie historických pamiatok vám umožní aj dovolenka pri Liptovskej Mare. viac »

Obyvateľov Vlkolínca trápia nevychovaní turisti, radnica chce problém riešiť

Vlkolínec
2019-04-10 08:00:00

Rastúci záujem turistov o návštevu pamiatkovej rezervácie ľudovej architektúry Vlkolínec má podľa niektorých tamojších obyvateľov aj odvrátenú stranu. Návštevníci často nevedomky vchádzajú do súkromných dvorov, viacerí nerešpektujú zákazy a znečisťujú okolie. Ružomberský primátor Igor Čombor ubezpečil, že vzniknutú situáciu sa na radnici snažia vyriešiť. viac »

Lendak ukrýva vzácne múzeum ľudovej kultúry

Helena Galiková z Lendaku
2019-03-02 12:00:00

Podtatranská obec Lendak sa môže popýšiť vlastným múzeom ľudovej kultúry a hlavnú zásluhu má na tom Helena Galiková. Práve ona totiž pred približne 13 rokmi svojpomocne presťahovala ohrozenú viac ako 150-ročnú dreveničku na svoj dvor a v súčasnosti tam vystavuje rôzne vzácne artefakty. Hoci v začiatkoch našla pri svojej snahe len minimálnu podporu, v podstate zachránila kus miestnej histórie. Vo svojej činnosti pokračuje dodnes a robí to s láskou ku kroju i k tradíciám svojich predkov. viac »

Malebný Vlkolínec - jeden z najväčších pokladov na zozname UNESCO

Vlkolínec
2018-12-11 12:00:00

V ostatnom období sa čoraz častejšie vraciame späť k našim koreňom, k našej minulosti. Hľadáme miesta, kde by sme ešte našli kúsok toho „starého sveta“ a pripomenuli si, ako kedysi žili naši predkovia. Jednou z najkrajších takýchto lokalít je nepochybne aj svetoznámy Vlkolínec, ktorý práve dnes oslavuje 25. výročie zápisu do zoznamu UNESCO. viac »

Čičmany - jeden z najkrajších kútov našej krajiny

Čičmany
2018-11-21 12:00:00

Rázovitá obec Čičmany patrí k najkrajším miestam Slovenska. Nielen kvôli svojej polohe v lone nádhernej prírody, ale najmä vďaka nádhernej architektúre, ktorá dedinu zdobí. Drevené maľované domčeky sú unikátom, ktorý stojí za objavovanie. viac »

Vo Vlkolínci sprístupnili Dom UNESCO, otvorený bude celoročne

Vlkolínec
2018-10-26 08:00:00

Symbolicky v roku, kedy si Vlkolínec pri Ružomberku pripomína 25. výročie zápisu do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO, sprístupnili vo štvrtok v tejto živej podhorskej osade informačné centrum s expozíciou. Novopostavený Dom UNESCO sa nachádza uprostred pamiatkovej rezervácie ľudovej architektúry, na mieste, kde počas Slovenského národného povstania zhorela historická drevenica. Návštevníkom bude k dispozícii celoročne. viac »

Múzeum liptovskej dediny v Pribyline - miesto, kde sa zastavil čas

Múzeum liptovskej dediny v
2018-05-22 12:00:00

Sú miesta na našom krásnom Slovensku, kde sa akoby zastavil čas. Medzi takéto čarokrásne zákutia patria aj skanzeny. Vydajte sa s nami do Pribyliny a spoznajte, ako žili kedysi obyvatelia liptovskej dediny. viac »

Banský skanzen v Štiavnici: Návštevníkov čakajú zaujímavé novinky

Banský skanzen v Štiavnici:
2018-05-21 08:00:00

Banskoštiavnické Banské múzeum v prírode čaká ďalšia modernizácia. Slovenskému banskému múzeu (SBM) sa aj tento rok podarilo získať finančné prostriedky na jeho inováciu a tak pripravuje druhú etapu. V rámci nej sa chce zamerať na obe časti expozície, a teda tú na povrchu, ale aj pod zemou. viac »

Skanzen pod Ľubovnianskym hradom: Spoznajte krásu každodenného života

Skanzen pod Ľubovnianskym hradom
2017-08-26 00:00:01

Súbor stavieb ľudovej architektúry v podobe obytných domov, hospodárskych stavieb, sezónnych poľných obydlí, technických pamiatok či sakrálnych stavieb prezentuje skanzen pod Ľubovnianskym hradom. V areáli nad mestom Stará Ľubovňa sa nachádzajú objekty premiestnené z regiónov Spiša a Šariša. viac »


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa