Česko

Architektonická perla je späť: V Ostrave obnovili slávnu Grossmannovu vilu

2024-03-28 12:00:00 |

Slávna Grossmannova vila po rozsiahlej rekonštrukcii privíta prvých návštevníkov. Storočnú stavbu napadla drevomorka a v predchádzajúcich desaťročiach sa uskutočnili zásahy nielen v interiéri, ale dokonca bolo odstránené aj dominantné schodisko budovy. Vilu navrhol František Grossmann ako svoje rodinné a firemné sídlo a v prostredí vtedajšej Moravskej Ostravy mala mnoho zaujímavostí, počnúc architektonickým riešením, výnimočným zariadením a veľkorysou záhradou.

Viac článkov

Úžasná príroda, pamiatky aj jedlo: Dovolenka na Vysočine sa vám navždy vryje do pamäte

Úžasná príroda, pamiatky aj
2023-06-07 12:01:00

Jediné, čo tam nenájdete, je more. Inak má česká Vysočina v talóne úplne všetko, čo od príjemne strávenej dovolenky môžete očakávať – čarovnú prírodu, nádherné mestečká, vzácne pamiatky aj chutnú gastronómiu. To všetko len kúsok od Slovenska a v spoločnosti srdečných a pohostinných ľudí, kvôli ktorým sa budete chcieť vracať stále znova. viac »

Česká verzia Dreyffusovej aféry: V Polnej za vraždu dievčiny odsúdili nevinného Žida

Česká verzia Dreyffusovej aféry:
2023-05-24 12:00:00

Polná je malebné mestečko v srdci Vysočiny, ktoré si na prelome 19. a 20. storočia získalo omnoho viac pozornosti, než by si jeho obyvatelia želali. Práve tam sa totiž odohrala česká verzia Dreyuffusovej aféry. Na jej počiatku bola vražda mladej dievčiny, na konci jeden nespravodlivo odsúdený Žid a veľa strachu a bolesti. viac »

Zákupy boli letnou rezidenciou Habsburgovcov, ženil sa tam aj František Ferdinand d’Este

Zákupy boli letnou rezidenciou
2023-05-12 12:00:00

Veľmi dobre ho poznali aj na cisárskom dvore vo Viedni a v jeho zámockej kaplnke sa dokonca konala významná svadba habsburskej dynastie. Toto šľachtické sídlo si skutočne môže povedať, že je cisárske, no vás ako návštevníkov osloví najmä pôvodnosť jeho interiérov. Vitajte na zámku Zákupy, vitajte v niekdajšej letnej rezidencii Habsburgovcov. viac »

Geopark Královská Šumava - množstvo možností na turistiku v lone jedinečnej prírody

Geopark Královská Šumava -
2023-04-28 12:00:00

To, že je na Šumave jedinečná príroda, národný park a množstvo príležitostí pre akúkoľvek turistiku, je väčšine cestovateľov dobre známe. My vás však aktuálne pozývame spoznať túto čarovnú oblasť trochu inak. Vybočte z tradičných turistických chodníkov a vyberte sa na cestu za poznaním tichej aj divokej Šumavy. Sprievodcovia geoparku Královská Šumava vás nimi radi prevedú. viac »

Karlova Koruna - jeden zo skvostov barokovej architektúry

Karlova Koruna - jeden
2023-04-15 00:00:00

Pôdorys má v tvare koruny, meno dostal na počesť korunovácie cisára a vďaka daru venovanému k jubileu možno hovoriť aj o spojení s anglickou korunou. Že príliš časté skloňovanie koruny? Veď vás predsa pozývame na zámok Karlova Koruna prezrieť si barokový skvost významného českého architekta s talianskymi koreňmi, kde navyše „zapustil korene“ silný rod z radov českej aristokracie. viac »

Pamätník bratislavsko-brnianskej operácie roky chátral: Teraz v ňom bude rozhľadňa

Pamätník bratislavsko-brnianskej operácie roky
2023-04-12 12:00:00

Takmer po štyridsiatich rokoch od zahájenia výstavby sa dočká oficiálneho otvorenia pamätník bratislavsko-brnianskej operácie. Atypická stavba v obci Křepice medzi Brnom a Břeclavou má pripomínať oslobodenie Brna na konci druhej svetovej vojny, hoci to dlho vyzeralo tak, že torzo sa bude musieť zbúrať. Vedenie obce sa ale pred časom rozhodlo, že nechá opraviť vyhliadkovú kopulu, uvádza TASR na základe informácií televízie ČT24. viac »

Jablonec nad Nisou preslávila krása bižutérie, uvidíte tam aj najdlhší náhrdelník sveta

Jablonec nad Nisou preslávila
2023-04-07 09:00:00

Mapa v navigácii vás nasmeruje na severozápad Čiech, blízko budete mať mesto Liberec a obdivovať tu môžete krásu neďalekých Jizerských hôr a Maloskalska, ktoré rozšírilo chránenú krajinnú oblasť Český raj. Vašim konkrétnym cieľom však bude mesto s tradíciou. Presvedčíte sa, že Jablonec nad Nisou je síce mesto, ktoré sa spája s výrobou bižutérie a fúkania skla, ale objavíte tu toho ešte viac. viac »

Národné múzeum patrí k pokladom Prahy: Ničilo ho metro i armáda

Národné múzeum v Prahe
2023-03-18 00:15:00

Hlavné národné múzeá v zahraničných metropolách by mali byť povinnou zastávkou cestovateľov. Prostredníctvom nich sa dozviete najviac informácií o histórii jednotlivých krajín a taktiež objavíte najväčšie vzácnosti z ich historických zbierok. Často sú navyše situované v jedinečných budovách, tak ako je to i v prípade Národného múzea v Čechách. viac »

Fantastická príležitosť: V Brne navštívite cez víkendy až štyri vily, vrátane slávnej Tugendhat

Vila Tugendhat
2023-03-03 12:00:00

Aké boli predstavy architektov o modernom bývaní na začiatku 20. storočia? Porovnajte si 4 brnianske vily štyroch historicky významných architektov, ktorých inovatívnym prístupom sa inšpirujú aj tí dnešní. TIC BRNO v spolupráci so správcami víl pre vás pripravilo 14 víkendov, počas ktorých sa môžete potešiť modernou architektúrou svetového významu. viac »

Obrovský úspech českých sklárov: Ich diela žiaria vo filmovom hite plnom hollywoodskych hviezd!

Obrovský úspech českých sklárov:
2023-01-13 12:01:00

Práca českých sklárov je vychýrená po celom svete. Vďaka najnovšiemu filmovému hitu sa však o skvostných dielach z rúk talentovaných remeselníkov dozvedeli aj tí, ktorým doteraz toto krehké umenie unikalo. viac »


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa