DROMEDÁR

Miškovec neláka len kúpeľmi: Spoznajte najdlhšie fungujúce divadlo v Maďarsku

Miškovec neláka len kúpeľmi:
2024-03-20 12:00:00

Miškovec (Miskolc) patrí k najväčším maďarským mestám a vďaka kúpeľom sa preslávil v širokom okolí. Okrem oddychu v liečivej vode však láka aj na iné zaujímavosti. Prejdite si ich spolu s nami. viac »

Vláda schválila novelu leteckého zákona, upravuje povinnosti používateľov dronov

Vláda schválila novelu leteckého
2024-03-20 10:00:00

Ministerstvo dopravy by malo zriadiť register prevádzkovateľov bezpilotných leteckých systémov, bezpilotných lietadiel, ktorých projektový návrh podlieha certifikácii, aj register pilotov na diaľku. Registre by mal viesť a spravovať Dopravný úrad, prístup do nich budú mať len vybrané orgány štátnej správy na základe žiadosti. Vyplýva to z návrhu novely zákona o civilnom letectve (letecký zákon), ktorý v stredu s pripomienkou schválila vláda. viac »

Vodná turistika pre všetkých: Na Hornáde si požičiate kajak cez aplikáciu

Prielom Hornádu v Národnom
2024-03-20 09:00:00

Spojiť územie popri Hornáde a využiť potenciál tejto rieky ako vodnej turistickej trasy vytvorením systému zdieľaných kajakov je cieľom cezhraničného projektu REJOICE (RivEr JOurney experIenCE). Už v lete tak budú môcť záujemcovia zažiť splav Hornádu na kajaku požičanom v automatizovanom boxe. Informoval o tom Košický samosprávny kraj (KSK). viac »

Ait Ben Haddou je marockou obdobou Hollywoodu. Nakrúcali tu Bonda, Múmiu i Gladiátora

2024-03-20 00:00:00

Nenápadné marocké mestečko Ait Ben Haddou má filmovú kariéru, ktorú mu môžu závidieť celé davy. Stačilo, že si ho raz všimli filmári, použili ho ako kulisu do dobových záberov a odtiaľ bol už len krôčik do Hollywoodu, kde sa pre producentov stal vyhľadávanou kulisou. Objavil sa dokonca v Oscarom ocenených filmoch. viac »

Matematický most: Zaobišla sa jeho výstavba bez skrutiek?

Matematický most: Zaobišla sa
2024-03-19 12:00:00

Postavil ho Isaac Newton a jeho konštrukciu navrhol v duchu svojich gravitačných zákonov tak dômyselne, že na spoje jednotlivých prvkov neboli potrebné vôbec žiadne skrutky a klince. Keď ho potom študenti zo zvedavosti rozobrali, už ho nedokázali dať znova dohromady v pôvodnom stave. To je jedna z mnohých povestí, ktoré sa viažu k tzv. Matematickému mostu v anglickom Cambridgi. viac »

Do domova gejší už nenazriete: Kjóto zakáže turistom vstup do postranných uličiek štvrte, kde žijú

Do domova gejší už
2024-03-19 09:00:00

Do postranných uličiek štvrte Gion v japonskom meste Kjóto, ktorá je tradičným domovom gejš, nebudú mať od budúceho mesiaca prístup turisti. Podľa denníka The Guardian o tom rozhodlo vedenie mesta. Dôvodom je preplnenosť štvrte, ktorá patrí k najobľúbenejším cieľom turistov v Kjóte, a tiež nevhodné správanie mnohých návštevníkov. viac »

Pamiatky UNESCO nie sú žiadna nuda: Tieto majú za sebou poriadne temnú históriu

Pamiatky UNESCO nie sú
2024-03-19 00:00:00

Na zoznam chránených UNESCO pamiatok pravidelne pribúdajú nové, ktoré so sebou prinášajú zaujímavé príbehy. Ich minulosť bola často temná, napriek tomu ale prežili skúšku dejín a podarilo sa ich uchovať. Dnes sú už svedectvom a pripomienkou toho, čo sme ako ľudstvo zažili a aj vďaka nim sa môžeme poučiť na chybách minuosti. viac »

Skalné obydlia na nemecký spôsob: V Langensteine žili ľudia ešte v 20. storočí

Skalné obydlia na nemecký
2024-03-18 12:00:00

Na svete nájdete viacero miest, kde domáci z rôznych dôvodov bývali v jaskyniach či skalách. V Nemecku sa vďaka takýmto obydliam na turistickú mapu zapísala obec Langensteine. Zamestnanci neďalekej ovčej farmy vybudovali v skalách dvanásť takýchto jaskýň, v ktorých žili so svojimi rodinami v rokoch 1858 až 1910. viac »

Exotika pre naháčov: Komunistická Kuba víta nudistov s otvorenou náručou

Exotika pre naháčov: Komunistická
2024-03-18 09:10:00

Milovníci nudizmu musia cieľ svojej dovolenky vyberať ešte uvážlivejšie než ostatní. Nie je veľa miest, kde môžu pokojne odložiť oblečenie a užívať si slnečné lúče a more len tak, ako ich príroda stvorila. Prekvapivo skvelé možnosti však ponúka exotická Kuba. viac »

Nahladnite do minulosti: Nová mobilná aplikácia umožní spoznať Rímsky kastel Iža

Nahladnite do minulosti: Nová
2024-03-18 09:00:00

Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Nitriansky kraj spustila novú mobilnú aplikáciu Rímsky kastel Iža. Návštevníkom umožní moderným spôsobom spoznať prvú a zatiaľ jedinú pamiatku hmotného kultúrneho dedičstva UNESCO na území Nitrianskeho kraja, rímsky vojenský tábor v Iži, informovala výkonná riaditeľka KOCR Zuzana Palenčíková. viac »


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa