Slovensko - tipy na výlet

V Zborove zrekonštruovali Šerédyho kaštieľ, obec ho chce sprístupniť v júni

2024-03-22 09:00:00 |

Vynovený renesančný Šerédyho kaštieľ zo 16. storočia v Zborove v okrese Bardejov, ktorého súčasťou bude muzeálna časť, chce obec sprístupniť pred letnou turistickou sezónou. Vlani obec ukončila projekt jeho rekonštrukcie z financií z európskych fondov v rámci programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Poľsko - Slovensko 2014 - 2020. Preinvestovaný tu bol približne milión eur.

Viac článkov

Dobre strážené tajomstvo Žiliny: Hlavné námestie ukrýva záhadné katakomby

Dobre strážené tajomstvo Žiliny:
2024-01-06 00:00:00

Možno nad nimi kráčate pravidelne každý deň a vôbec o nich netušíte. Žilinské podzemie totiž skrýva jedno tajomstvo - nachádzajú sa tam gotické pivnice, ktoré sú sprístupnené aj pre verejnosť. Vychutnajte si perlu tejto časti Slovenska v úplne inom šate, ako ste ju poznali doposiaľ. viac »

Unikátna výstava v Betliari: Preneste sa v čase a spoznajte múzeum na začiatku 20. storočia

Unikátna výstava v Betliari:
2024-01-02 09:00:00

V kaštieli Betliar v okrese Rožňava sprístupnili unikátnu výstavu. Venovaná je 120. výročiu Františkinho múzea na hrade Krásna Hôrka a verejnosti má sprostredkovať zážitok, aký mohli mať návštevníci Františkinho múzea na začiatku 20. storočia. TASR o tom informovala propagačno-kultúrna manažérka Slovenského národného múzea - Múzea Betliar Sandra Petríková. viac »

Avatar v srdci Slovenska: Horehronie láka na unikátne nové atrakcie

Avatar v srdci Slovenska:
2024-01-01 08:00:00

Interaktívny rozprávkový svet a audiovizuálny sprievodca sú nové atrakcie, ktorými Horehronie láka návštevníkov každej vekovej skupiny. V obci Nemecká ide o pilotnú časť projektu, ktorá sa zameriava na stvárnenie sci-fi filmu Avatar, v Predajnej zasa audiovizuálny sprievodca v národnej kultúrnej pamiatke Vodný mlyn s náhonom prevedie turistov životom mlynára. viac »

Celoročné lákadlo: Na Zemplínskej šírave pribudla sauna s výhľadom na vodnú hladinu

Celoročné lákadlo: Na Zemplínskej
2023-12-26 09:00:00

Nový projekt s názvom Sauna pri slovenskom mori predstavili v letnom stredisku Medvedia hora na brehu Zemplínskej šíravy. Ide o fínsku saunu s panoramatickým sklom, ktorá ponúka výhľad na vodnú hladinu. Pomôcť má prilákať turistov do regiónu aj mimo letnej sezóny. TASR o tom informovala krajská organizácia cestovného ruchu Košice región turizmus (KRT). viac »

Sviatky pod Poľanou: Počas starodávnych Vianoc jedli ľudia sedem až deväť chodov

Sviatky pod Poľanou: Počas
2023-12-25 10:00:00

Počas starodávnych podpolianskych Vianoc jedli ľudia na Štedrý večer sedem a v niektorých domácnostiach aj deväť chodov. Neboli však také veľké, ako ich máme v súčasnosti. Významným jedlom bola cez sviatky aj krupicová kaša so škoricou. TASR to povedala Andrea Jágerová z Centra tradičnej kultúry (CTK) v Detve. viac »

Do platnosti vstúpil nový návštevný poriadok TANAP-u, prináša kľúčové zmeny

Na snímke pohľad do
2023-12-21 09:00:00

Po šiestich rokoch príprav v týchto dňoch vstúpil do platnosti nový návštevný poriadok Tatranského národného parku (TANAP-u). Ten návštevníkom prináša viacero kľúčových zmien. Nie všetky sa však podľa námestníka riaditeľa Správy TANAP-u Petra Spitzkopfa stretli s pochopením. viac »

Dubnica nad Váhom vracia zašlú slávu schátranému kaštieľu Chaetau Mignon

Dubnica nad Váhom vracia
2023-12-20 09:00:00

Po dvoch rokoch od získania zruinovaného renesančného kaštieľa Chaetau Mignon do majetku mesta, začala dubnická radnica s jeho rekonštrukciou. Z historického objektu sa má po revitalizácii opäť stať vyhľadávané miesto s nadregionálnym významom. Informoval o tom primátor Dubnice Peter Wolf. viac »

Liptov, Tatry, Orava: Takéto sú ceny skipasov v obľúbených lyžiarskych strediskách

Liptov, Tatry, Orava: Takéto
2023-12-19 09:00:00

Ceny online skipasov v najvyťaženejších lyžiarskych strediskách sa výrazne nezmenili a ostávajú približne na rovnakej úrovni ako vlani. O niečo drahšie sú lyžiarske lístky zakúpené na mieste v pokladnici. TASR o tom informovali oslovené oblastné organizácie cestovného ruchu (OOCR). viac »

Adventný Poprad: Deti poteší bohatá svetelná výzdoba, dospelých vianočný jarmok

Adventný Poprad: Deti poteší
2023-12-14 00:00:00

Kto bol niekedy v Poprade počas vianočného obdobia, veľmi dobre vie, o čom hovoríme. Toto podtatranské mesto začalo pred rokmi s tradíciou bohatej svetelnej výzdoby, ktorá sa preslávila po celom Slovensku. I kvôli tomu podľa niektorých nenájdete v adventnom období na Slovensku krajšie miesto. viac »

Kam do hôr v zime? Máme tip pre rodiny aj skúsených turistov

Štrbské pleso
2023-12-06 00:00:00

Radi by ste si užili čerstvý horský vzduch a ticho lesa, ale neviete, kam sa dá počas zimy vybrať do hôr? Aj napriek sezónnej uzávere zostáva na výber stále mnoho zaujímavých trás. Prinášame vám preto päť zaujímavých trás pre každého turistu podľa rôzneho stupňa obťažnosti, ktoré môžete navštíviť aj počas zimy. viac »

Túto dedinku nám môže závidieť celý svet: Bobrova raľa vyzerá ako z ľudovej rozprávky

Túto dedinku nám môže
2023-12-02 16:30:00

V Podbieli sa nachádza jedna z menej známych pamiatkových rezervácií ľudovej architektúry. Obydlia v Bobrovej rali prinášajú pohľad na tradičné usporiadanie domov v tomto regióne a najmä zástavby hospodárskych dvorov sú klenotom, ktorý musíme zachovať aj pre ďalšie generácie. Dnes preto fungujú ako živý skanzen. Podobne ako vo Vlkolínci a Čičmanoch, aj tu všetky obydlia vlastnia súkromné osoby, ktoré ich už využívajú najmä na dovolenkové účely. viac »

Kremnica sa mení pred očami: Veži Kostola sv. Kataríny prinavrátia pôvodný vzhľad

Kremnica sa mení pred
2023-12-02 10:30:00

Vežu Kostola sv. Kataríny v Kremnici obnovia do podoby, akú nadobudla počas regotizácie v 19. storočí. Táto dominanta mesta sa tak po rekonštrukcii vráti po desiatkach rokov k vzhľadu, ktorí si môžu poniektorí pamätať ešte zo starých dobových fotografií. viac »

TANAP sa dočkal nového návštevného poriadku, horolezci v ňom vidia negatíva

TANAP sa dočkal nového
2023-11-26 16:00:00

Niekoľkoročná snaha o dokončenie Návštevného poriadku Tatranského národného parku (TANAP) bola zavŕšená. Aj najstarší národný park na Slovensku má svoj strategický dokument. Platiť začne od polovice decembra. Informoval o tom námestník riaditeľa Správy TANAP-u Peter Spitzkopf. viac »

OBRAZOM zo Spišskej Kapituly: Spišské diecézne múzeum vystavuje veľké poklady

 Katedrála sv. Martina
2023-11-25 12:00:00

Spišské diecézne múzeum v Spišskej Kapitule otvorili v polovici augusta 2023. Turisti často spájajú prehliadku múzea s návštevou Katedrály sv. Martina. viac »

Strečno - nádherný hrad, kde pochovali a našli neporušené telo Žofie Bosniakovej

Hrad Strečno
2023-11-22 12:00:00

Počas cesty z Bratislavy na východ Slovenska sa mnohí tešia na úsek, ktorý vedie pod hradom Strečno. Ten sa krásne vyníma na vysokom brale a v kombinácií s okolitou prírodou a žblnkotajúcim Váhom vytvára krásnu scenériu. Skúste si vašu cestu naplánovať tak, aby ste sa tam aspoň raz zastavili a vychutnali si výhľad aj spred jeho vstupnej brány, ktorý je rovnako znamenitý. viac »


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa