Slovensko - tipy na výlet

Túto dedinku nám môže závidieť celý svet: Bobrova raľa vyzerá ako z ľudovej rozprávky

Túto dedinku nám môže
2023-12-02 16:30:00

V Podbieli sa nachádza jedna z menej známych pamiatkových rezervácií ľudovej architektúry. Obydlia v Bobrovej rali prinášajú pohľad na tradičné usporiadanie domov v tomto regióne a najmä zástavby hospodárskych dvorov sú klenotom, ktorý musíme zachovať aj pre ďalšie generácie. Dnes preto fungujú ako živý skanzen. Podobne ako vo Vlkolínci a Čičmanoch, aj tu všetky obydlia vlastnia súkromné osoby, ktoré ich už využívajú najmä na dovolenkové účely. viac »

Kremnica sa mení pred očami: Veži Kostola sv. Kataríny prinavrátia pôvodný vzhľad

Kremnica sa mení pred
2023-12-02 10:30:00

Vežu Kostola sv. Kataríny v Kremnici obnovia do podoby, akú nadobudla počas regotizácie v 19. storočí. Táto dominanta mesta sa tak po rekonštrukcii vráti po desiatkach rokov k vzhľadu, ktorí si môžu poniektorí pamätať ešte zo starých dobových fotografií. viac »

TANAP sa dočkal nového návštevného poriadku, horolezci v ňom vidia negatíva

TANAP sa dočkal nového
2023-11-26 16:00:00

Niekoľkoročná snaha o dokončenie Návštevného poriadku Tatranského národného parku (TANAP) bola zavŕšená. Aj najstarší národný park na Slovensku má svoj strategický dokument. Platiť začne od polovice decembra. Informoval o tom námestník riaditeľa Správy TANAP-u Peter Spitzkopf. viac »

OBRAZOM zo Spišskej Kapituly: Spišské diecézne múzeum vystavuje veľké poklady

 Katedrála sv. Martina
2023-11-25 12:00:00

Spišské diecézne múzeum v Spišskej Kapitule otvorili v polovici augusta 2023. Turisti často spájajú prehliadku múzea s návštevou Katedrály sv. Martina. viac »

Strečno - nádherný hrad, kde pochovali a našli neporušené telo Žofie Bosniakovej

Hrad Strečno
2023-11-22 12:00:00

Počas cesty z Bratislavy na východ Slovenska sa mnohí tešia na úsek, ktorý vedie pod hradom Strečno. Ten sa krásne vyníma na vysokom brale a v kombinácií s okolitou prírodou a žblnkotajúcim Váhom vytvára krásnu scenériu. Skúste si vašu cestu naplánovať tak, aby ste sa tam aspoň raz zastavili a vychutnali si výhľad aj spred jeho vstupnej brány, ktorý je rovnako znamenitý. viac »

Ozdobou Štiavnických Baní je protiturecká bašta, približuje slávneho rodáka aj prvenstvá obce

Ozdobou Štiavnických Baní je
2023-11-21 09:00:00

K množstvu pamiatok a pozoruhodností, ktoré do obce Štiavnické Bane lákajú celoročne veľa turistov, patrí aj pred pár rokmi zrekonštruovaná bašta, ktorá bola kedysi súčasťou protitureckého opevnenia. Samospráva v nej zriadila obecné múzeum, ktoré približuje slávneho rodáka Maximiliána Hella, ale aj významné míľniky a prvenstvá Štiavnických Baní. viac »

Bardejov preslávili remeslá a obchod: Vzácne stavby dodnes lákajú tisíce turistov

Bardejov preslávili remeslá a
2023-11-17 12:00:00

Mesto UNESCO Bardejov sa preslávilo svojimi remeslami a obchodom. Tie vytvorili dostatočné finančné zdroje na výstavbu reprezentatívnych meštianskych domov, ale aj náboženských, obranných (hradieb) a obchodných stavieb. Zachovali sa od stredoveku až dodnes a sú zdrojom hrdosti Bardejovčanov a dôvodom na návštevu mesta pre tisícky návštevníkov ročne. viac »

Konečne aj u nás: V Bratislave otvorili prvý svetelný park na Slovensku

Konečne aj u nás:
2023-11-17 10:00:00

Na dostihovej dráhe v bratislavskej Petržalke vznikol prvý svetelný park na Slovensku. Tvoria ho desiatky inštalácií s vyše 400.000 LED svetlami. Svetelná výstava s názvom Svetlá rozprávajú otvára svoje brány vo štvrtok (16. 11.), verejnosť ju môže navštíviť do konca januára 2024. Otvorená bude každý deň od 16.00 do 21.00 h. viac »

Turzovským kúpeľom svitá na lepšie časy: Takto nádherne majú vyzerať po obnove

Turzovským kúpeľom svitá na
2023-11-13 18:00:00

Košický samosprávny kraj (KSK zverejnil vizualizácie víťazného návrhu na obnovu Turzovských kúpeľov pri Gelnici. Ďalším krokom bude podpis zmluvy o dopracovaní urbanisticko-architektonickej štúdie s víťazom súťaže, ktorým je architektonické štúdio Between z Bratislavy. viac »

Riaditeľ múzea A. Warhola: Neustále bojujeme, aby sme v regióne udržali život (ROZHOVOR)

Riaditeľ múzea A. Warhola:
2023-11-13 12:00:00

S Martinom Cubjakom, riaditeľom Múzea moderného umenia Andyho Warhola, sme sa stretli počas vernisáže výstavy diel tohto svetoznámeho umelca v Bratislave. Pôvodne sme rozhovor neplánovali, Cubjak však o svojom poslaní rozpráva tak pútavo a s takým nadšením, že sme si jeho slová nemohli nechať pre seba. Osobnosť a dielo Warhola vďaka nim určite začnú zaujímať aj vás. viac »

Nad Kluknavou otvorili rozhľadňu, elektrickú energiu si vyrába z vetra a slnka

Nad Kluknavou otvorili rozhľadňu,
2023-11-11 09:00:00

Turistom začala slúžiť nová 35-metrová rozhľadňa nad obcou Kluknava v Gelnickom okrese. Jej architektúra využíva moderné technológie a obnoviteľné zdroje energie, návštevníci si tak pri nej môžu dobiť elektrobicykel alebo mobilný telefón. viac »

Zábavný park len pre vyvolených: Uhorská šľachta chodievala žúrovať ku nám na Spiš

Zábavný park len pre
2023-11-08 12:00:00

Na Spiši nájdete nádhernú kaplnku Sans Souci, ktorá sa nachádza neďaleko dedinky Iliašovce. Podarilo sa ju zachrániť vďaka veľkej obnove, ktorou prešla pred niekoľkými rokmi. Málokto si však spomenie, že v minulosti tam bolo luxusné sídlo, do ktorého sa chodila zabávať tunajšia šľachta. viac »

V Haliči dokončujú pamätný dom Csontváryho, bude v ňom aj obecné múzeum

V Haliči dokončujú pamätný
2023-11-08 09:00:00

Projekt premeny budovy bývalej škôlky na pamätný dom maliara Teodora Kosztku-Csontváryho a obecné múzeum v Haliči je takmer na konci. Prvých návštevníkov chcú v objekte, ktorého súčasťou budú aj interaktívne prvky či kaviareň, privítať koncom tohto roka. Na slávnostnom predstavení Pamätného domu Csontváryho to v piatok uviedol starosta obce Alexander Udvardy. viac »

OBRAZOM: Múzeum mesta Bratislavy je najstarším múzeom na Slovensku

OBRAZOM: Múzeum mesta Bratislavy
2023-11-06 09:00:00

Múzeum mesta Bratislavy (MMB) je s viac ako 150-ročnou tradíciou (1868) najstarším nepretržite pôsobiacim múzeom na Slovensku. V súvislosti so svojím zameraním spravuje mimoriadne diferencovaný a široko štruktúrovaný zbierkový fond (obsahuje viac ako 120-tisíc predmetov). viac »

Nenápadný unikát: Drevený kostol je pýchou Tvrdošína, akú nikde nenájdete

Nenápadný unikát: Drevený kostol
2023-11-05 00:00:00

Ak by ste sa opýtali obyvateľa Tvrdošína, na čo je najviac hrdý, jeho odpoveď by bola jasná. Titul najzaujímavejšej a zároveň najstaršej historickej pamiatky patrí drevenému gotickému kostolu Všetkých svätých, ktorý sa nachádza na Zozname svetového dedičstva UNESCO. viac »


Streda, 17. apríl. 2024. Meniny má Rudolf.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa