Slovensko - tipy na výlet

Zábavný park len pre vyvolených: Uhorská šľachta chodievala žúrovať ku nám na Spiš

Zábavný park len pre
2023-11-08 12:00:00

Na Spiši nájdete nádhernú kaplnku Sans Souci, ktorá sa nachádza neďaleko dedinky Iliašovce. Podarilo sa ju zachrániť vďaka veľkej obnove, ktorou prešla pred niekoľkými rokmi. Málokto si však spomenie, že v minulosti tam bolo luxusné sídlo, do ktorého sa chodila zabávať tunajšia šľachta. viac »

V Haliči dokončujú pamätný dom Csontváryho, bude v ňom aj obecné múzeum

V Haliči dokončujú pamätný
2023-11-08 09:00:00

Projekt premeny budovy bývalej škôlky na pamätný dom maliara Teodora Kosztku-Csontváryho a obecné múzeum v Haliči je takmer na konci. Prvých návštevníkov chcú v objekte, ktorého súčasťou budú aj interaktívne prvky či kaviareň, privítať koncom tohto roka. Na slávnostnom predstavení Pamätného domu Csontváryho to v piatok uviedol starosta obce Alexander Udvardy. viac »

OBRAZOM: Múzeum mesta Bratislavy je najstarším múzeom na Slovensku

OBRAZOM: Múzeum mesta Bratislavy
2023-11-06 09:00:00

Múzeum mesta Bratislavy (MMB) je s viac ako 150-ročnou tradíciou (1868) najstarším nepretržite pôsobiacim múzeom na Slovensku. V súvislosti so svojím zameraním spravuje mimoriadne diferencovaný a široko štruktúrovaný zbierkový fond (obsahuje viac ako 120-tisíc predmetov). viac »

Nenápadný unikát: Drevený kostol je pýchou Tvrdošína, akú nikde nenájdete

Nenápadný unikát: Drevený kostol
2023-11-05 00:00:00

Ak by ste sa opýtali obyvateľa Tvrdošína, na čo je najviac hrdý, jeho odpoveď by bola jasná. Titul najzaujímavejšej a zároveň najstaršej historickej pamiatky patrí drevenému gotickému kostolu Všetkých svätých, ktorý sa nachádza na Zozname svetového dedičstva UNESCO. viac »

OBRAZOM z Oravy: Rio de Klin je kópiou svetoznámej atrakcie

OBRAZOM z Oravy: Rio
2023-11-04 12:00:00

Rio de Klin. Pod týmto zaujímavým názvom sa ukrýva atrakcia, akú inde na Slovensku neuvidíte. Na kopci Grapa nad obcou Klin totiž stojí takmer identická kópia svetoznámej sochy Krista z brazílskeho Ria. Meria 9,5 metra, spolu s podstavcom váži 23 ton a jej autorom je miestny ľudový rezbár Peter Ganobjak. viac »

Secesný skvost kúsok od hradu: Mauzóleum Andrássyovcov nemá konkurenciu

2023-10-31 12:00:00

Mauzóleum v Krásnohorskom Podhradí v okrese Rožňava navštívi ročne približne 11.000 ľudí. Podľa riaditeľky Slovenského národného múzea (SNM) - Múzea Betliar Tímey Mátéovej ide o jednu z najvýznamnejších secesných pamiatok na Slovensku, ktorá má svetové parametre. Stavba je miestom posledného odpočinku grófa Dionýza Andrássyho a jeho manželky Františky, rodenej Hablawetz. viac »

OBRAZOM: Na hrade Divín spoznáte desivé nástroje stredovekých mučiarní

OBRAZOM: Na hrade Divín
2023-10-31 09:00:00

Na zrúcanine hradu Divín v okrese Lučenec zrealizovali projekt, ktorého cieľom je zvýšiť atraktivitu hradu v oblasti cestovného ruchu. Od minulého roku je tam zriadená mučiareň, v ktorej je umiestnený škripec, dereš a obnovili aj priestory hladomorne, kde je umiestnená rakva s visiacim nebožtíkom. viac »

Bratislava bude mať nový klenot: Lekáreň u Salvatora by mohli otvoriť ešte tento rok

Bratislava bude mať nový
2023-10-29 10:30:00

Do ikonickej budovy Salvatora na Panskej ulici v bratislavskom Starom Meste by sa už tento rok mohla po viac ako 28 rokoch vrátiť lekáreň. Prevádzkovať ju bude nezisková organizácia Lekáreň u Salvatora, ktorá patrí pod Slovenskú lekárnickú komoru (SLeK). Lekáreň bude fungovať sedem dní v týždni. Kým však dostane všetky povolenia, počas novembrových víkendov si môže jej priestory pozrieť verejnosť. Pôvodná lekáreň ukončila svoju činnosť v roku 1995. viac »

OBRAZOM z Polichna: Na fare, kde sa narodila Timrava, je malé múzeum

OBRAZOM z Polichna: Na
2023-10-28 12:00:00

Evanjelická fara v Polichne v okrese Lučenec oslavuje tento rok 195. výročie. Objekt, v ktorom sa narodila a žila slovenská spisovateľka Božena Slančíková-Timrava, je národnou kultúrnou pamiatkou a nachádza sa tam i malé múzeum. Fara je však v zlom technickom stave a potrebuje obnovu, na tú však nie je dostatok financií. Pre TASR to uviedol starosta obce Pavel Kyseľ. viac »

Zaujímavý objav: Na Orave odkryli podpivničené popravisko zo 17. storočia

Zaujímavý objav: Na Orave
2023-10-26 12:00:00

Podpivničené popravisko pravdepodobne zo 17. storočia objavili archeológovia pred pár dňami v obci Veličná na Orave. Krajský pamiatkový úrad (KPÚ) Žilina o tom informuje na sociálnej sieti. viac »

Svätý Anton: Vzácna baroková sýpka bude mať čoskoro novú strechu

Svätý Anton: Vzácna baroková
2023-10-25 11:40:00

Objekt barokovej sýpky z 18. storočia, nachádzajúci sa v susedstve kaštieľa vo Svätom Antone, prechádza už niekoľko rokov postupnou obnovou. Aktuálne sa realizuje výmena dreveného šindľa s dvojnásobným ochranným nástrekom. Práce by mali byť ukončené do konca novembra 2023. viac »

Nedocenený klenot: Veľký Šariš chce obnoviť a sprístupniť vzácnu Kaplnku sv. Kunhuty

Nedocenený klenot: Veľký Šariš
2023-10-24 15:00:00

Mesto Veľký Šariš chce obnoviť a sprístupniť gotickú Kaplnku sv. Kunhuty zo 14. storočia. Nachádza sa v areáli, kde bolo v minulosti najstaršie osídlenie v meste. Podľa primátora mesta Vilama Kalla ide o vysoko významnú archeologickú lokalitu. V súčasnosti je tam futbalové ihrisko. viac »

Poznáte najkrajšie zvuky Slovenska? Známy hudobník sa vybral na dobrodružnú cestu naprieč krajinou

Poznáte najkrajšie zvuky Slovenska?
2023-10-23 10:00:00

Ak radi vyrážate na cesty, nemusíte smerovať hneď do zahraničia. Aj na Slovensku nájdete miesta, ktoré vás očaria svojou polohou, výhľadom, významom alebo zvukom. A práve tipy na Najkrajšie zvuky Slovenska vám prináša odborník na zvuky a odhodlaný explorer Jureš Líška. Muzikant a producent kapely Fallgrap totiž navštívil takmer dve desiatky unikátnych miest po celom Slovensku a čelil nástrahám počasia či divokej prírody pri nahrávaní najkrajších zvukov. viac »

Veľký prieskum: Na tieto miesta sú Bratislavčania najviac hrdí a toto je zas úplná HANBA

Veľký prieskum: Na tieto
2023-10-23 09:00:00

V období 20. až 25. septembra tohto roku realizovala agentúra Mnforce na reprezentatívnej vzorke 500 Bratislavčanov zaujímavý prieskum. Obyvatelia hlavného mesta sa v ňom vyjadrili, za ktoré miesta sa najviac hanbia a na ktoré sú hrdí. Výsledok je jednoznačný. viac »

Obrovský sviatok umenia: V Bratislave otvorili výstavu A. Warhola, predstavuje jeho intímnu tvorbu

Obrovský sviatok umenia: V
2023-10-20 15:00:00

Andy Warhol bol kultovou osobnosťou umenia, ako aj života 20. storočia. „Ak chcete o mne všetko vedieť, pozrite sa na povrch mojich obrazov, filmov a moju osobu: To som ja, pod nimi sa už nič neskrýva.“ Výstava venovaná jeho dielam a životu s názvom Andy Warhol je otvorená pre verejnosť do 30. novembra 2023 v bratislavskej Galérii SPP. viac »


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa