Slovensko - tipy na výlet

Slovenské nárečia: Jafury sú čučoriedky, egreš má až 30 podôb

Slovenské nárečia: Jafury sú
2023-09-10 12:00:00

Žilina, Rajec či Rajecká dolina patria do jedného veľkého nárečového celku, pre ktorý sú typické znaky - tzv. dzekanie, cekanie. "Sú to severotrenčianske nárečia, siahajú až ku Kysuciam," povedala pre TASR vedúca dialektologického oddelenia Jazykovedného ústavu Ľudovíta Štúra (JÚĽŠ) SAV Katarína Balleková. V rozhovore prezradila, že nárečová slová, "identifikátori miesta pôvodu", napočúvala v detstve z trhoviska, z rodinného prostredia spolužiakov, ale najmä od starých rodičov z Oravy a Zliechova. viac »

OBRAZOM: Gotický kostol v Koceľovciach sa pýši značkou Európske dedičstvo

OBRAZOM: Gotický kostol v
2023-09-09 12:00:00

Evanjelický gotický kostol z prvej polovice 14. storočia v Koceľovciach v okrese Rožňava sa od vlaňajška pýši značkou Európske dedičstvo. Nie je len vzácnou kultúrnou pamiatkou, ale najmä miestom významných zvyklostí a životných udalostí tunajších kresťanov. viac »

Stará Ľubovňa: Po obnove hradieb vznikne na hrade prvá archeologická expozícia

Stará Ľubovňa: Po obnove
2023-09-07 14:00:00

Na hrade Ľubovňa v utorok začali s obnovou severovýchodnej hradby. Cieľom projektu, na ktorý Ľubovnianske múzeum získalo dotáciu z Ministerstva kultúry SR a Prešovského samosprávneho kraja (PSK), je záchrana a prezentácia archeologickej lokality vojenských kasární zo 17. storočia, ktoré tam objavili pred 13 rokmi. Projektová manažérka múzea Otília Barlíková staveniska uviedla, že celková investícia je na úrovni viac ako 1,2 milióna eur. viac »

Unikátne zážitkové ubytovanie: V Tokajskej oblasti môžete oddychovať v korunách stromov

Unikátne zážitkové ubytovanie: V
2023-09-06 09:00:00

Oživiť vinohradnícku oblasť v Košickom kraji a poskytnúť zážitok v prírode počas celého roka je cieľom Tokajských domčekov v korunách stromov. Túto novú turistickú atrakciu otvorili v utorok. Sedem domčekov je súčasťou lesoparku Campingu Malá Bara v okrese Trebišov. TASR o tom informovala Krajská organizácia cestovného ruchu Košice Región Turizmus (KRT). viac »

Z Vysokých Tatier do výbehu: Košická zoo predstavila tri medvedie mláďatá

Z Vysokých Tatier do
2023-09-05 09:00:00

Tri mláďatá medveďa hnedého, zachránené vo Vysokých Tatrách, predstavili vo štvrtok v košickej zoologickej záhrade. Medvedie "siroty" odchytili začiatkom júna medzi Štrbským a Popradským plesom a po rehabilitácii získali v zoo nový domov. viac »

Na východe obnovujú hrad Tibava, pomáhajú aj dlhodobo nezamestnaní

Na východe obnovujú hrad
2023-09-02 11:00:00

Na záchrane a obnove stredovekého hradu Tibava z 13. storočia sa podieľajú ľudia z obce Podhoroď a Sobraniec. Ako pre TASR uviedol predseda občianskeho združenia (OZ) Tibavská hradná cesta Ján Semka, ktoré obnovu zastrešuje, v roku 2018 bola na hrade vykonaná prvá etapa archeologického výskumu, architektonický výskum, ako aj geodetické práce. viac »

Múzeum Ľudovíta Štúra v Modre: V tejto miestnosti strávil svoje posledné dni slovenský velikán

Múzeum Ľudovíta Štúra v
2023-09-02 10:00:00

Návštevníci Slovenského národného múzea (SNM) - Múzea Ľudovíta Štúra v Modre môžu navštíviť jeho Pamätnú izbu. Ide o autentické miesto, kde po osudnom zranení strávil posledné tri týždne života a napokon zomrel. Otvorená bola pri príležitosti 100. výročia jeho úmrtia. Pre TASR to priblížila riaditeľka múzea Viera Jančovičová. viac »

Ozdobou Tatier sú aj historické budovy: Kuszmannov bazár rekonštruujú, iné naopak chátrajú

Ozdobou Tatier sú aj
2023-08-31 08:00:00

Niektoré historické budovy vo Vysokých Tatrách sa darí rekonštruovať, iné dlhé roky chátrajú. Medzi pozitívne príklady záchrany zaradil Maroš Semančík z Múzea v Kežmarku Vilu Lavínu v Novom Smokovci. Naopak negatívne vníma rozpadávajúcu sa historicky prvú poschodovú i hrazdenú budovu v Tatrách, známu aj ako Vila Bellevue či Kúpeľný dom v Tatranskej Lomnici. viac »

Pradávny Turiec vypĺňalo jazero: Zaniklo vyzdvihnutím Malej Fatry

Pradávny Turiec vypĺňalo jazero:
2023-08-30 12:30:00

Pred miliónmi rokov Turčiansku kotlinu vypĺňalo pár desiatok metrov hlboké jazero obklopené miernym pahorkatinným reliéfom, ktorý sa výrazne odlišoval od dnešného pohoria Malej a Veľkej Fatry. Jeho zánik umožnil vytvorenie povodia Váhu. Vek jazera sa podarilo určiť novou metódou, ktorá bola na podobný účel použitá vôbec prvýkrát. Štúdia o výskume, ktorej hlavným autorom je geológ Michal Šujan z Univerzity Komenského, vyšla v časopise Palaeography, Palaeoloclimatology, Palaeoecology. viac »

Kozí kameň je alternatívou voči tatranským chodníkom, výhodou je menej ľudí a väčší pokoj

Kozí kameň je alternatívou
2023-08-29 12:00:00

Podtatranský región okrem vysokohorskej turistiky v Tatrách ponúka aj viacero alternatív a menej náročné trasy. Jednou z nich je výstup na najvyšší vrch Kozích chrbtov - Kozí kameň. Nachádza sa v nadmorskej výške 1255 metrov približne osem kilometrov juhozápadne od Popradu. Uvádza to na svojej stránke Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska. viac »

V Zborove zrekonštruovali Šerédyho kaštieľ, bude slúžiť ako múzeum a na rôzne podujatia

V Zborove zrekonštruovali Šerédyho
2023-08-27 09:00:00

Šerédyho kaštieľ zo 16. storočia v obci Zborov v okrese Bardejov prešiel počas uplynulého roka a pol kompletnou rekonštrukciou. Vynovený renesančný objekt v centre obce bude slúžiť ako múzeum a tiež na rôzne spoločenské podujatia. Podľa starostu obce Jána Šurkalu objekt roky slúžil makovickému panstvu ako sídelné a neskôr administratívne centrum. viac »

OBRAZOM: V Topoľčiankach vystavujú vzácne exponáty spojené s T. G. Masarykom

OBRAZOM: V Topoľčiankach vystavujú
2023-08-26 08:00:00

Návštevníci zámku Topoľčianky majú až do konca septembra 2023 možnosť vidieť vzácne exponáty spojené s prvým československým prezidentom Tomášom Garriguom Masarykom. Výstavu Letné sídlo prezidentov - Masaryk a Topoľčianky otvorili pri príležitosti stého výročia od jeho prvej návštevy v Topoľčiankach. viac »

Keramika z Holíča bola známa po celom svete: Najkrajšie kúsky uvidíte v tomto múzeu

Keramika z Holíča bola
2023-08-24 08:00:00

Slovenské národné múzeum (SNM) – Historické múzeum vlastní najväčšiu muzeálnu zbierku holíčskej keramiky na Slovensku. Pestrý výber fajansového a kameninového tovaru môžu obdivovať návštevníci Bratislavského hradu na jeho 3. poschodí na výstave s názvom Príbeh holíčskej manufaktúry. Potrvá do konca roka. viac »

Turisti rozhodli: Toto sú podľa recenzií TOP hrady jednotlivých krajov

Turisti rozhodli: Toto sú
2023-08-22 12:30:00

Slovensko spoznalo najobľúbenejšie hrady a zámky jednotlivých krajov, ktoré prvýkrát v histórii získali Zlatý špendlík. Ocenené pamiatky boli vybrané na základe viacerých kritérií, medzi ktoré patrí počet hviezdičiek, celkový počet recenzií, ako aj správne vyplnený a aktualizovaný profil na Mapách a vo Vyhľadávači Google. Samotné ocenenie má podobu špendlíka a vychádza zo zobrazenia hľadaného miesta na Mapách Google. viac »

Najnavštevovanejšie miesta v Tatrách: K jednej chate vyšlo za deň vyše 5000 turistov!

Najnavštevovanejšie miesta v Tatrách:
2023-08-20 12:30:00

Najnavštevovanejším miestom v Tatranskom národnom parku (TANAP) bol podľa výsledkov stredajšieho (16. 8.) sčítania turistov Hrebienok. Za jediný deň tam zavítalo 5146 turistov, teda cez tisíc viac ako minulý rok. Vysokohorským prostredím národného parku prešlo pešo alebo na bicykli celkovo 27.216 ľudí. V porovnaní s vlaňajškom ide o nárast na úrovni 4000 návštevníkov. Informovala o tom Správa TANAP-u. viac »


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa