Slovensko - tipy na výlet

Slovenský raj praská vo švíkoch: Turistom slúži semafor

Slovenský raj praská vo
2023-08-18 09:00:00

Letná turistická sezóna je v Slovenskom raji v plnom prúde a viacerí návštevníci upozorňujú na rady čakajúcich turistov najmä v rokline Suchá Belá. Správa Národného parku (NP) Slovenský raj má preto viacero užitočných rád, ako sa takýmto situáciám vyhnúť. Jednou z nich je vyraziť počas víkendov a v dňoch pracovného voľba na túru v skorých ranných hodinách, resp. neskôr popoludní s návratom pred zotmením. viac »

Netradičná atrakcia na východe: Obrovského anjela postavili kvôli slávnemu hollywoodskemu filmu

Netradičná atrakcia na východe:
2023-08-18 08:30:00

Na cintoríne v obci Háj v okrese Košice okolie je asi desaťmetrová socha anjela, ktorú americkí filmári v roku 2000 po nakrúcaní vojnovej drámy Za nepriateľskou líniou s Gene Hackmanom a Owenom Wilsonom v hlavných úlohách nechali v obci. Dnes je z nej vyhľadávaná turistická atrakcia. viac »

Neveľká dedina plná pokladov: Lišov nadchne aj tých, čo precestovali celý svet

Neveľká dedina plná pokladov:
2023-08-12 12:00:00

Aj keď je Lišov v okrese Krupina so svojimi 220 obyvateľmi jednou z najmenších obcí u nás, počtom turistických atrakcií patrí k najbohatším. Kúsok od seba môžete spoznať tradičný hontiansky dom, masky z celého sveta aj unikátne skalné obydlia. viac »

OBRAZOM: V Krupine zreštaurovali hrobku rodiny Plachých, v celom regióne takú nenájdete

OBRAZOM: V Krupine zreštaurovali
2023-08-11 18:00:00

Mesto Krupina ukončilo v uplynulom období obnovu národnej kultúrnej pamiatky hrobky rodiny Plachých. Hrobka šľachtickej rodiny Plachých, pochádzajúca z druhej polovice 19. storočia, je svojou architektúrou, zachovalosťou niektorých umelecko-remeselných prvkov a históriou výnimočnou stavbou miestneho cintorína. viac »

V Bušinciach pribudla turistická útulňa: Poslúži tým, ktorí splavujú Ipeľ

V Bušinciach pribudla turistická
2023-08-08 15:00:00

V Bušinciach vo Veľkokrtíšskom okrese pribudla nová turistická útulňa. V areáli prístaviska bude slúžiť na oddych ľudí, ktorí prídu splavovať rieku Ipeľ, i pre cyklistov. Informovala o tom Zuzana Jóbová z Krajskej organizácie cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus. viac »

Legenda je späť: Lanovka na Geravy je slovenským unikátom, také niečo inde nezažijete

Legenda je späť: Lanovka
2023-08-07 16:30:00

V obci Dedinky v južnej časti Slovenského raja v pondelok oficiálne otvorili zrekonštruovanú lanovú dráhu vedúcu na planinu Geravy. Prevádzku turistickej lanovky zo začiatku 70. rokov minulého storočia ukončili pre technickú nespôsobilosť v roku 2012, v súčasnosti ide o jedinú funkčnú jednosedačkovú lanovku na Slovensku. Pre verejnosť bude otvorená sezónne od 1. mája do 31. októbra. viac »

Lesné plody nechajte zvieratám, za ich zber hrozí v chránených územiach poriadne mastná pokuta

Lesné plody nechajte zvieratám,
2023-08-07 08:00:00

Zbierať lesné plody v národných parkoch a ďalších chránených územiach, kde platí tretí a vyšší stupeň ochrany, je možné len na vyhradených miestach. TASR o tom informoval hovorca Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR Tomáš Ferenčák. Podotkol, že národné parky spoločne s políciou pripravujú akcie proti nelegálnym zberačom, ktorí plody zbierajú na komerčné účely. viac »

OBRAZOM: Mestské múzeum Lučenec vás vráti do detstva či mladosti

OBRAZOM: Mestské múzeum Lučenec
2023-08-05 12:00:00

Najobľúbenejšou atrakciou v Lučenci je majestátna synagóga, turisti by však rozhodne nemali vynechať ani návštevu múzea v radnici. Je totiž plné zaujímavých vecí, ktoré mnohých vrátia do detstva či mladosti! viac »

Slovensko sa nemá za čo hanbiť, naša sieť značených chodníkov patrí medzi najlepšie na svete

Slovensko sa nemá za
2023-08-04 12:30:00

Slovensko sa v oblasti turistiky nemá za čo hanbiť. Pre TASR to skonštatoval predseda Klubu slovenských turistov (KST) František Šiller. Slovenská sieť značených chodníkov patrí podľa neho, rovnako ako u susedov v Čechách, medzi najlepšie na svete, vďaka čomu sú aj podmienky na turistiku na vysokej úrovni. viac »

Zabudnite na medvede: V Slovenskom raji turistov ohrozuje omnoho zákernejší tvor

Zabudnite na medvede: V
2023-08-02 12:00:00

Národný park (NP) Slovenský raj vyniká rozmanitosťou živočíchov, s ktorými môžu prísť návštevníci do kontaktu počas túry. Väčšina z nich je pre človeka neškodná, niektoré však vedia spôsobiť nemalé nepríjemnosti. Upozorňuje na to Správa NP Slovenský raj. Jedným z nich sú napríklad cudzopasné larvy roztočníka červeného - trombikuly. viac »

Na Oravskom hrade dokončili obnovu fasády Archívnej veže

Na Oravskom hrade dokončili
2023-08-01 08:00:00

Fasády na Archívnej veži a administratívnom trakte Oravského hradu zrenovovali. Podľa riaditeľky Oravského múzea Márie Jagnešákovej boli v nevyhovujúcom až havarijnom stave. Návštevníci si ich v obnovenej podobe môžu prezrieť už v týchto dňoch. viac »

Malinovský kaštieľ na slávne časy už len spomína, obnovou prejde aspoň priľahlý park

Malinovský kaštieľ na slávne
2023-07-30 12:00:00

Malinovský park sa rozlohou 13 hektárov radí medzi najrozsiahlejšie parky Bratislavského kraja. Ide o anglický krajinno-prírodný park z počiatku 18. storočia, pričom jeho historická rozloha bola o niečo väčšia ako dnes. V minulosti totiž súčasťou parku bola aj vodná priekopa, ktorá prestala plniť svoj účel a časom zarástla. Krajinno-prírodný park v Malinove však onedlho prejde komplexnou obnovou a bude slúžiť na oddychové, kultúrne, vzdelávacie a historické aktivity. viac »

Na Ipli otvorili nový most, pribudol nový hraničný priechod medzi SR a Maďarskom

Na Ipli otvorili nový
2023-07-28 16:00:00

V piatok odovzdali do užívania nový cezhraničný most ponad rieku Ipeľ medzi slovenskou obcou Chľaba a maďarskou Ipolymadásd za účasti ministra hospodárstva SR Petra Dovhuna a maďarského ministra zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Pétera Szijjártóa. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti. viac »

Kokava nad Rimavicou vďaka nadšencom znova ožíva, Stará škola je výnimočným projektom

Kokava nad Rimavicou vďaka
2023-07-27 12:00:00

Novohradská Kokava nad Rimavicou je ďalším príkladom toho, že keď sa nájdu ľudia s veľkým srdcom, nadšením a víziou, aj bohom zabudnutému miestu sa dá vdýchnuť nový život a spraviť z neho destináciu, hodnú návštevy. viac »

Na Slovensku je ostrov, kde pramení zdravie a chutí víno

Na Slovensku je ostrov,
2023-07-24 16:00:00

Akými zážitkami z ostrovov sa môžete toto leto pochváliť? Absorbujete zatiaľ len horúčavy na tom Žitnom, alebo ste si už boli trošku ovlažiť členky v mori? Na Slovensku je ešte jeden ostrov, na ktorom je minerálna voda, bahno a živo celoročne, no v lete obzvlášť. viac »


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa