10 dôvodov, prečo sem vycestovať

Córdoba - živé svedectvo dávnej náboženskej tolerancie

Alcazar de los Reyes
2011-08-20 10:00:00

Keď Andalúzia, tak určite aj Córdoba. Mesto flamenca a býčích zápasov v južnom Španielsku vás vo svojich múzeách, ale aj uliciach prevedie stáročiami svojho búrlivého vývinu. Pochopíte, prečo je Córdoba právom ozdobou Zoznamu Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. viac »

Kde končí Španielsko, začína Gibraltár

Moorish castle Complex, Gibraltár
2011-08-14 10:00:00

Štát v meste, skala alebo aj zámorské územie Jej Veličenstva akoby viselo z južného konca Španielska. Práve kvôli strategickej polohe bol v minulosti tento skalnatý polostrov dejiskom mnohých bojov. Územie nakoniec pripadlo Veľkej Británii. Napriek bezprostrednej blízkosti Španielska, v objatí Stredozemného mora vzniklo „malé Anglicko“ s rozlohou len 6,5 km² a 30 tisíc obyvateľmi. viac »

Kde Bospor delí, ale aj spája

Aya Sofya, Istanbul
2011-08-13 10:00:00

Mesto na dvoch kontinentoch geograficky rozdeľuje úžina Bospor. Môže však aj za to, že Istanbul je jedinečným miestom, kde sa zmixovali tóny dvoch rozdielnych kultúr do jednej fantastickej melódie. Istanbul prišiel po významnom rozhodnutí Ataturka o status hlavného mesta v prospech Ankary. Nestratil však povesť kultúrneho srdca Turecka, ostáva najväčším mestom aj prístavom v krajine, centrom obchodu aj miestom, ktoré si turisti zamilovali. viac »

Vydajte sa do Hastingsu, keď chcete ochutnať dejiny

Hastings panoráma mesta Veľká
2011-08-12 15:00:00

VEĽKÁ BRITÁNIA - Malebné anglické mesto Hastings, ležiace na pobreží východného Sussexu, je známe najmä historickou "bitkou pri Hastingse" (Battle of Hastings), ktorá znamenala prevrat v anglických dejinách. viac »

Tarsus - závan kresťanstva v moslimskom Turecku

Kostol vysvätený apoštolovi Pavlovi
2011-07-31 10:00:00

Unikátne mešity, rímsky odkaz, scenéria prírodných vodopádov, ale aj rodisko „apoštola národov“ svätého Pavla navštevujú každoročne stovky turistov z celého sveta. Prechádzka historickými uličkami, ktoré vás prevedú prvým storočím nášho letopočtu, cez obdobie Rímskej ríše až po súčasný Tarsus si zaslúžia zastávku niekde na konci tureckej riviéry. viac »

Sladké a korenisté Turecko

Kebap sis
2011-07-24 15:00:00

Nie je to len o pokrme, povedali by domáci. V Turecku je jedlo rituálom. Jeho konzumácia, ale aj príprava, podávanie a stolovanie. Je to udalosť, pri ktorej sa stretáva rodina aj priatelia a nepotrebujú na to dni sviatočné. Nech budete jesť kdekoľvek, váš stôl bude pripomínať ten kráľovský a jeho cena vás neraz milo prekvapí. Aj takto chutí Turecko. Afiyet olsun! (Dobrú chuť priatelia!) viac »

Damask a Aleppo súperia o povesť najdlhšie obývaného mesta na svete

Aleppská mešita v Sýrií
2011-07-24 10:00:00

Za návštevu stoja obe. Hlavne ak plánujete cestu za poznaním, nie relax pri mori či bazéne päť hviezdičkového hotela. V súvislosti s oboma mestami sa hovorí až o ôsmich tisícoch rokov obývania. A túto históriu pocítite na vlastnej koži. Dnes by nejednej budove v centre oboch miest rekonštrukcia padla vhod. Historická hodnota je jedna vec, kultúrny šok druhá. Je na vás, aby ste sa pokúsili pretlačiť dojmy z tej príjemnejšej. Ak sa vám to podarí, na svoju cestu budete spomínať ešte dlho. viac »

Bejrút je oázou paradoxov

Pigeon Rocks Bejrút
2011-07-23 15:00:00

Metropola Libanonu v predstavách mnohých vyzerá ďaleko odlišne ako v skutočnosti. Bejrút je oázou, ktorá nečakane prekvapí moderným pulzom. Toto mesto bolo vo svojej histórii sedemkrát zničené, opäť postavené a aj dnes chvíľami pripomína veľké stavenisko. Je však obdivuhodné, ako sa dokázalo vylízať z vojnových rán do podoby, akú má dnes. viac »

Antalya – pláže, hory, história

Prístav Antalya, Turecko
2011-07-23 10:00:00

Hlučné „Hoş geldiniz! (Vitajte!)“ bude zaručene prvé slovo, ktoré začujete z úst domácich. A bude vám stačiť týždeň na to, aby ste zistili, že v Turecku patrí k najpoužívanejším. Vrelo vás privíta aj Antalya - najznámejšie a najobľúbenejšie letovisko tureckej riviéry. Budete si želať, aby vašich rán, dní aj nocí v Antalyi bolo aspoň tisíc a jeden. viac »

Prečo cestovať do Bordeaux

Bordeaux most Pont de
2011-07-20 12:15:00

FRANCÚZSKO - Bordeaux je prístavným mestom na juhozápade Francúzska a zároveň hlavným mestom regiónu Akvitánsko (Aquitaine), ako aj departementu Gironde. viac »


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa