Kam cestovať v roku 2015 aby ste boli "IN". Thajsku konkuruje jeho menej známy sused

2014-12-28 10:00:00 |   |    | 

Dlhé roky vládli na prvých miestach tradičné turistické destinácie. Medzi najpopulárnejšie kedysi patrili Santorini, Miami aj Thajsko. Ľudia sem pravidelne chodili, aby si oddýchli, ale postupne sa ich chute menia. Zmenu zaznamenala spoločnosť Skyscanner, ktorá z 30 miliónov pozretí ich stránok behom troch rokov vyhodnotila, že postupne sa turisti presúvajú do nových, menej známych oblastí. Nepresúvajú sa ale ďaleko, len k susedom.



 

Bývalí králi

 

Ako sme už spomenuli, len donedávna prevládali medzi najobľúbenejšími turistickými destináciami grécke Santorini s okúzľujúcou modro-bielou architektúrou, americké Miami s metropolitným životom a Thajsko s pomerne dobrými cenami, za služby, ktoré inde vo svete ani nedostanete. Všetci tieto miesta sú v turistickom a dovolenkovom svete už takmer legendami. Kto by nepoznal tie prekrásne modré striešky? Vo svete sú jednoducho ikonou.

 

Čo sa stalo so špičkou?

 

Ťažko povedať, čo presne prinútilo turistov, aby behom trochu rokov postupne menili svoje názory a tiež výber miest na dovolenku. Spomínané oblasti majú všetko po čom turisti môžu túžiť. Kvalitné služby, prekrásnu prírodu, architektúru a v prípade Thajska tú správnu zmes luxusu s možnosťami aj pre nenáročným cestujúcich.

Podľa výskumov za to môžu rôzne faktory. Odhliadnuc od toho, že sa turisti mohli jednoducho presýtiť týmito miestami, dôvodom by mohli byť aj preplnené miesta, ale aj niečo čo vlastníci nijako neovplyvnia. Je tým moderná kultúra a sociálne siete. Tie pravidelne informujú o novinkách, ale aj známych osobnostiach, ktoré si svoje miestečká niekedy nie veľmi dobre chránia. Preto je mnoho ľudí túžiacich navštíviť rovnaké miesta ako ich obľúbené hviezdy. Príkladom by mohla byť Lindsay Lohan, ktorej sa jednou fotkou podarilo spopularizovať grécky ostrov Mykonos.

Ďalšími zaujímavými faktormi, ktoré dokážu prilákať davy turistov sú investície do infraštruktúry, hodnotenia hotelov, ale aj nové filmy. Tie vedia turistov natoľko ovplyvniť, že chcú navštíviť práve krajinu, ktorá je zobrazená v ich obľúbenom filme.

Viac praktické zmýšľanie je, že s prívalom turistov pôvodné obľúbené miesta značne zdraželi. Dovolenku na ostrovčeku Santorini si už mnohí z nás ani zďaleka nemôžu dovoliť. Preto svet potrebuje nové miesta, nové destinácie, nové hotely a atrakcie, ktoré budú okrem toho, že stále žiaria novotou a nie sú „okukané“, aj omnoho lacnejšie. Čo sa s nimi ale stane po veľkom boome vieme už aj dnes. Rokmi sa z nich stanú rovnaké centrá ako boli ich predchodcovia a ich sláva je vopred odsúdená na zánik.  Taký je však svet turizmu.

 

Nové veličenstvá

 

Spomenuli sme pomaly sa sťahujúce trendy, a preto je čas predstaviť vám aj nováčikov. Zaujímavé je, že sa nejedná o úplne odlišné oblasti. Dalo by sa dokonca povedať, že ide takmer o podobné miesta ponúkajúce podobné možnosti, no v novom lesku a bez toho, aby ich meno znelo „otrepane.“

Mykonos – európskym nováčikom sa stal ostrov Mykonos. Nie že by sme naň doteraz necestovali, ale to, že sa na ňom striedajú hviezdy svetového charakteru, mu dodáva úplne nový šať. Postupne sa sem presúvajú aj večierky a veľké diskotéky, ktorým doteraz kraľovala Ibiza. Údajne sa už opozerala a tak budú divoké večierky nasledujúcich rokov patriť Mykonosu.

 

Siem Reap – kambodžské mesto postupne uchýta turistov, ktorí by len pred rokom išli radšej do Thajska. Niet sa čomu čudovať, svoje si tu totiž nájdu tí, ktorí sa chcú len oddýchnuť, tí ktorí túžia po divokom nočnom živote, a aj tí, ktorých láka história, architektúra a príroda. Všetko v jednom balíku a ešte k tomu aj s primeranou cenou. Kambodža sa zdá byť novým Thajskom. Čo vy na to?

 

Fort Lauderdale – naozaj len kúsok od Miami sa nachádza jeho nová podoba. Fort Lauderdale investoval veľa, aby sa z neho stala nová turistická destinácia. Inovovali letisko a celkovo dopravu a zdá sa, že to funguje. Turisti túžiaci po dokonalej pohode metropolitného mesta Miami zažijú to isté (a možno aj lepšie) len pár kilometrov na sever. Zistili to, a preto sa presúvajú a stále častejšie mieria do novej časti.

 

Zoznam miest, ktoré si polepšili

 

Na záver by sme len dodali, že k podobne priebojným patria aj iné mestá. Do tabuľky s mestami, ktoré získavajú stále viac turistov patria aj mestá Brazília, Gold Coast (Austrália), Nicaragua, Soul (Južná Kórea), Kolombo (Srí lanka), Tchaj-pej (Taiwan) a Panama.

Zdroj/autor: dailymail.co.uk, Skyscanner.com, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
2.6/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa