10 miest, ktoré musíte navštíviť aspoň raz v živote

2015-12-06 07:00:00 |   |    | 

Tak ako sú niektoré pamiatky povinnou jazdou turistov a i keď nemáte radi davy dovolenkárov, mali by ste si ich aspoň raz v živote pozrieť, tak existujú aj mestá, ktoré by bolo hriechom nenavštíviť. Vždy v sebe ukrývajú špecifickú atmosféru, ktorej sa na inom mieste nedočkáte. Môžu byť opradené tajomnom, prekypovať živočíšnou energiou alebo vám ukazovať svet z tej elegantnejšej stránky.



 

Rio de Janeiro, Brazília

 

Hlavným dôvodom návštevy tohto mesta sú jeho ľudia a atmosféra, ktorú v ňom vytvárajú. I keď sa tam mnohým obyvateľom nežije ľahko, napriek tomu stačí zájsť na pláž alebo niekam do centra, aby ste nasali tú pravú slnečnú náladu, ktorou je Brazília tak známa. Mesto však taktiež ponúka nádherne vyhliadky a pokiaľ sa chcete vybrať k pamiatkam, poskytuje vám výbornú východiskovú pozíciu.

 

Charleston, USA

 

V Amerike je pokladané za jedno z najvýnimočnejších miest s bohatou históriou. Napriek tomu, že sa práve tam začala Občianska vojna, dokázalo si zachovať pôvodnú tvár a i dodnes sa tam nachádza mnoho historických budov zo 17. storočia. Farebné domčeky dávajú mestu osobitú atmosféru a pripomínajú prímorské mestečká v Európe. Charleston ponúka aj vynikajúce miesto pre gurmánov, pretože sa tam nachádza viacero vychýrených podnikov. Taktiež si môžete pozrieť krásne oblasti pri pláži a navštíviť niekoľko tunajších múzeí.

 

Siem Reap, Kambodža

 

Táto lokalita vám bude zrejme známejšia keď vám dáme nápovedu. Je ňou Angkor Wat. Významné historické kambodžské budovy však so sebou prinášajú aj niečo viac, než len kruté spomienky na históriu. Nádherné je i samotné mesto Siem Reap, ktoré ponúka dokonalý obraz života v Kambodži. Niekedy je možno vhodnejšie prísť za asistencie domáceho sprievodcu, no napriek tomu by vás to nemalo odradiť, pretože návšteva je nezabudnuteľným zážitkom.

 

Florencia, Taliansko

 

Rím a Benátky sú istotne top lákadlami Talianska, no ak máte radi umenie, vyberte sa aj do iných kútov tejto krajiny. Florencia je známa ako domov umelcov. A tak ako ich pod svoje ochranné krídla brávala v minulosti a poskytla prechodný domov napríklad i Michelangelovi, ponúka im útočisko aj v týchto dňoch. Čiže si môžete vybrať medzi tým druhom umenia, ktorý sa vám viac pozdáva. Buď sa prejdete po historických zbierkach a preskúmate i samotné ulice plné jedinečných sôch, alebo objavíte nové talenty, ktoré stretnete priamo pri ich tvorbe v uliciach mesta.

 

New Orleans, USA

 

Mesto, ktoré dalo svetu jeden z najdôležitejších hudobných štýlov. Ak ste milovníkom džezu, toto je vašou povinnou zastávkou. Nielen v centre sa budete cítiť ako v malom raji. Jeden podnik so živou hudbou bude striedať druhý a vy nebudete vedieť, ktorý z nich si vybrať za svojho favorita. Tak ako žije mesto v noci čulým životom, počas dňa vám ponúka pokojnejšiu atmosféru, keď si môžete zájsť k rieke, trošku si oddýchnuť a zabudnúť na všetky starosti.

 

Kapské mesto, JAR

 

Toto mesto je ťažké opísať, toto mesto musíte zažiť na vlastnej koži. Toľko kontrastov a cestovateľských výziev nenájdete v žiadnej inej metropole. Občas budete mať pocit, že vás so svojou energiou strhne so sebou a nedá vám nikdy vydýchnuť. Potom sa však zrazu nájdete v pokojnej štvrti, kde si len sadnete na pláž a budete rozjímať o zmysle života. Bohaté domy budú striedať chudobné regióny a do toho všetkého sa bude miešať typický africký organizovaný chaos s ich náruživou povahou.

 

Lisabon, Portugalsko

 

Najkrajšie z hlavných miest v južnej Európe ponúka každý deň malé dobrodružstvo. Práve tam nájdete tú správnu zmes histórie, ktorú moderné prvky veľmi decentne dopĺňajú. K tomu si ešte pripočítajte počas večerov večne živé ulice, nádherne rozkvitnuté štvrte, originálnu gastronómiu a úžasné predmestia, ktoré ponúkajú ešte viac histórie, ako samotné centrum. Jednoducho ak Lisabon navštívite raz, už odtiaľ nebudete chcieť nikdy odísť.

 

Budapešť, Maďarsko

 

Len málo metropol vám dokáže poskytnúť taký dokonalý obraz o krajine ako Budapešť. Krásne historické centrum je plné podnikov a vinární, v ktorých sa ponúka znamenitá domáca gastronómia a rôzne druhy maďarského vína. Zabudnúť nemožno ani na kúpeľnú tradíciu a bezprostredných srdečných obyvateľov, ktorých nájdete aj vo zvyšku krajiny. Celé Maďarsko vtesnané do tak malej plochy, ktorá vás motivuje aj na ďalšie cesty jeho územím.

 

Soul, Južná Kórea

 

Ak chcete na vlastné oči vidieť ako má fungovať dokonalé veľkomesto, kde všetko pracuje ako švajčiarske hodiny, vyberte sa do Soulu. Moderné mesto so sebou prináša perfektný poriadok a dokonalú organizáciu. Potom však stačí zájsť do tých správnych štvrtí a zrazu sa ocitnete v inom svete, kde sa ctí história a tradícia. Opäť dostanete perfektnú zmes dvoch kultúr, ktoré zrazu medzi sebou prestanú bojovať a výborne do seba zapadnú.

 

New York, USA

 

Či máte radi umenie, dobrú zábavu, ste fanúšikom nakupovania alebo radi hľadáte nové dobrodružstvá, New York bude pre vás vynikajúcim miestom. Jeho rozmanitosť vám navyše zabezpečí, že sa v ňom budete cítiť za každých okolností ako doma. Nech by ste inde akokoľvek vytŕčali z davu, tu zrazu budete v obklopení rovnako naladených ľudí a konečne pocítite to, ako je fajn niekam patriť.

 

Zdroj/autor: huffingtonpost.com, theactivestimes.com, David

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
2.8/5 (21 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa