Ubytovanie cez Airbnb – Skvelá možnosť ako spoznať domácu kultúru

2016-03-04 08:00:00 |   |    | 

Nová doba prináša i nové spôsoby ubytovania. Ak vás nebaví bývať počas dovolenky v neosobných hoteloch alebo hľadáte cenovo prístupnejšie bývanie, no nemáte záujem o pobyty v hosteloch, môžete vyskúšať i alternatívu Airbnb. V podstate ide o ubytovanie v súkromí, ako ste poznali aj z minulosti. No v tomto prípade si ho zaistite skôr prostredníctvom online predaja a navyše si tak často dohodnete aj príjemného sprievodcu, ktorý vám ukáže krásy svojej rodnej krajiny.



 

Prvým krokom je registrácia

 

Ak chcete vyskúšať tento spôsob ubytovania, musíte sa najskôr zaregistrovať na stránke. Ak neovládate cudzí jazyk, nemusíte sa báť, pretože stránka má aj českú verziu. Pamätajte však na to, že následne budete potrebovať cudzí jazyk na komunikáciu s hostiteľom. Eventuálne môžete urobiť objednávku i bez osobnej komunikácie, no to sa stáva málokedy a problém môže nastať potom aj na mieste. Počas registrácie je potrebné overenie vášho občianskeho preukazu. Vďaka tomu si pracovníci stránky overia váš register trestov a potvrdia hostiteľom, či ste bezproblémovým hosťom. Od nás pri registrácii žiadali aj niečo ako DIČ. Tento krok je zrejme spojený s možnosťou stať sa hostiteľom. Skontaktovali sme sa s centrálou a po upozornení, že v našej krajine majú toto číslo iba SZČO našu registráciu nakoniec potvrdili a poďakovali za upozornenie na túto odlišnosť.

 

Čím viac o sebe poviete, tým skôr zabodujete

 

Následne by ste mali vyplniť svoj profil. Pamätajte na to, že teraz je vhodnejšie povedať o sebe čo najviac. Takto si hostiteľ môže o vás vytvoriť lepšiu mienku a potom aj poskytnúť ubytovanie. Nutnosťou je aj fotografia. Len malé percento hostiteľov potvrdí objednávku človeku, ktorému chýba tento dôležitý detail. Pamätajte totiž na to, že si do súkromia púšťajú úplne cudzích ľudí a potrebujú o nich vedieť aspoň niečo. Taktiež je dobré, ak pri cestovaní s inými osobami pridáte spoločnú fotografiu, aby si vedeli o vás vytvoriť lepší obraz.

 

Vyberajte podľa reakcií hostí

 

Následne môžete postúpiť k výberu ubytovania. V prvom rade sa snažte riadiť reakciami ľudí. Na fotografiách a v popise sa môžete dozvedieť mnoho krásnych vecí, no tie nakoniec nemusia zodpovedať realite. Preto je dobré prečítať si jednotlivé hodnotenia a zvážiť najmä negatíva, ktoré ostatní uvádzajú. Vhodnejšie je ísť na istotu a neriskovať to ani s hostiteľmi, ktorí zatiaľ nemajú žiadne hodnotenie, pretože nemáte predstavu, do čoho idete. Dávajte pozor na fígle v podobe fotografií. Nie raz hostitelia vďaka nim skresľujú polohu ubytovania. Po takomto výbere môžete kontaktovať hostiteľa. Kvôli serióznemu prístupu ich kontaktujte vždy postupne a keď vám nejaké ubytovanie padne, spýtajte sa ďalšieho hostiteľa. Skúste najprv napísať správu, trochu sa spoznať a overiť si rýchlosť jeho reakcie. Až následne pošlite oficiálnu objednávku, ktorú musí tento človek potvrdiť.

 

Sledujte najlepšie hodnotenia

 

Jedným z výborných parametrov je sledovanie hodnotenia samotnej stránky. Ak totiž hostiteľ prekročí určitý počet pozitívnych hodnotení, Airbnb ho zaradí medzi svojich top sprostredkovateľov ubytovania. V tomto prípade však ide často o vychytených klientov, u ktorých je ťažšie zohnať voľný dátum.

 

Úplné súkromie alebo bývanie s domácimi

 

Na tejto stránke si môžete vybrať z niekoľkých druhov ubytovania. Váš výber automaticky nastavíte už pri vyhľadávaní a priamo sa tak zameriate na vami zvolenú skupinu. Bývať môžete priamo s hostiteľmi, ktorí vám dajú k dispozícii niektorú z izieb. V tom prípade je nutné sledovať označenie ponuky. Pretože hostiteľ vám môže dať k dispozícii samostatnú izbu, nocľah v spoločných priestoroch ako napríklad obývačka, spanie na posteli, gauči alebo nafukovačke, ale taktiež môžete mať k dispozícii celý objekt sami a hostiteľ vám iba na začiatku odovzdá kľúče. Všetko má svoje výhody i nevýhody. Ak bývate s hostiteľom, dostávate sa do kontaktu s danou kultúrou a získate viacej tipov na výlety. Z našej skúsenosti vám môžeme poradiť, že to nemusí byť vždy pravidlom. My sme vyskúšali oba typy ubytovania a i keď sme boli na oboch miestach veľmi spokojní, väčší záujem a väčšiu pomoc čo sa týka plánovania sme dostali od hostiteľa, ktorý s nami priamo nebýval.

 

Rôzne doplnkové služby

 

Každý hostiteľ ponúka aj rôzne doplnkové služby, ktoré môžu ovplyvniť váš výber. Mnoho z nich je uvedených priamo v automatickom vyhľadávaní. Rozdiel teda môže byť v tom, či máte na ubytovaní prístup k internetu, či môžete využiť kuchyňu, dostanete k dispozícii uteráky a kozmetiku, môžete použiť sušičku a práčku, budete mať k dispozícii raňajky, fén a podobné výhody. Potom sú tu aj doplnkové služby, ktoré už hostitelia ponúkajú v osobných popisoch. Môže to byť napríklad dovoz z letiska, sprievod pri nejakých výletoch alebo aj možnosť polpenzie.

 

Nájdete tu skutočne jedinečné ponuky

 

Ďalšou z výhod tohto ubytovania sú jedinečné možnosti, ku ktorým sa dostávate. Niekedy sa za skutočne minimálne náklady dostanete k ubytovaniu priamo pri mori s fantastickými podmienkami. Taktiež môžete zažiť nocľah v netradičných objektoch. Bývať môžete na houseboate, v historických objektoch, drahých vilách, obyčajných domčekoch, farmách, ale aj luxusných domoch určených pre bývanie väčších skupín. Nedávno dokonca jedno londýnske kníhkupectvo ponúkalo cez Airbnb pre pár šťastlivcov noc priamo v ich predajni. Nájdite si dostatok času a prebádajte jednotlivé možnosti, pretože niektoré ponuky vás môžu veľmi príjemne prekvapiť.

 

Nebuďte prekvapení z odmietnutia

 

Zapamätajte si, že pri objednávaní a komunikácii s hostiteľom je vždy vhodnejšie byť úprimný. Je totiž lepšie vedieť vopred, či si s daným človekom sadnete a vyhnete sa tak problémom priamo na mieste. I nám osobne sa stalo, že nám hostiteľ naznačil, že jeho ubytovanie by pre nás nebolo vhodné a máme skúsiť šťastie inde. Bolo totiž lepšie dozvedieť sa vopred, že by tomuto človeku nevyhovoval náš neskorý nočný príchod z jedného výletu, ako to potom riešiť až na mieste. Nebuďte preto urazení a ani prekvapení z takéhoto odmietnutia, ale hľadajte ďalej. Možností je neúrekom.

 

Každý sme iný a kontakt s hostiteľom môže byť rôzny

 

Ako najväčšiu výhodu uvádza stránka Airbnb kontakt s hostiteľmi. V ideálnych prípadoch má dôjsť k živej komunikácii, keď sú vám hostitelia nápomocní a ochotní vás previesť aj ich rodným mestom. Často túto alternatívu uvádzajú priamo v profiloch. Každý človek je však iný a pokiaľ nie je stvorený pre takúto komunikáciu a túto možnosť si berie len ako privyrobenie, musíte byť pripravení i na túto alternatívu. Opäť sa preto poistite hodnotením predošlých hostí, ktorí vám o tom povedia viac.

 

Po prvej noci môžete odísť

 

Hneď po prijatí objednávky vám stránka strhne plnú sumu ubytovania. Peniaze však neputujú hneď na účet hostiteľa. Tie dostane až po prvej noci, pokiaľ ste s miestom spokojní. Ak teda nemáte dobrú skúsenosť, ubytovanie vám nevyhovuje alebo ste sa stretli s nepríjemným hostiteľom, hneď po prvej noci máte možnosť oznámiť to priamo na stránke. Tá následne v systéme zruší objednávku, strhne vám sprostredkovací poplatok a sumu za prvú noc a zvyšné peniaze dostanete čo najskôr späť. Pri objednávke sledujte taktiež konečnú sumu nocľahu. Do tej sa môže započítať upratovací poplatok, ktorý závisí od hostiteľa a nemusí byť vôbec účtovaný, ale aj poplatok pre Airbnb.

 

Nezabudnite na spätnú väzbu

 

Po návrate domov nezabudnite do systému napísať vašu spätnú väzbu o pobyte. V prvom rade tak pomôžete iným ľuďom, aby dostali reálne informácie o ubytovaní. Taktiež tým podáte pomocnú ruku hostiteľovi, ktorý dostáva lepšie hodnotenie. V neposlednom rade si takto pomôžete i vy sami, pretože i hostiteľ môže napísať hodnotenie na vás a odporučiť vás ostatným ľuďom poskytujúcim ubytovanie. Čím viac pozitívnych ohlasov na vás, tým lepšie možnosti na ubytovanie máte.

 

Hostiteľom môžete byť i vy

 

Ak by ste mali záujem, hostiteľom sa môžete stať i vy a vyskúšať tento systém z druhej strany. V tom prípade musíte splniť podmienky platenia daní a odvodové povinnosti, ktoré uvádza daná stránka, dôsledne vyplniť profil a môžete sa smelo pustiť do spoznávania nových ľudí.

Autor: David

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
3.5/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa