Raj pre gurmánov: Toto sú najlepšie reštaurácie na svete

2016-04-24 00:00:00 |   |    | 

Čašník vás poleje vínom, v polievke nájdete vlas a ešte k tomu nemôžete zaplatiť kartou. Pokiaľ sa niečomu takému chcete vyhnúť, vyplatí sa chodiť do overených podnikov, ktoré majú pozitívne hodnotenie od iných hostí alebo dokonca prestížne ocenenia od odborníkov. Tie úplne najlepšie reštaurácie na svete každoročne hodnotí cestovateľský magazín The Elite Traveler. Kde nájdeme najlepšie reštaurácie roku 2015?



 

Elite Traveler sa zameriava predovšetkým na luxus cestovania, takže podniky, ktoré každoročne vyberá, patria naozaj k tým najlepším na svete, kde na vás žiadne nepríjemné prekvapenie nečaká. Ba naopak, ochutnáte v nich trebárs jedlé balóniky a iné netradičné pokrmy.

Prvenstvo z minulého roka obhájila práve takáto originálna reštaurácia. Nájdeme ju v americkom Chicagu. Ale predstavme si najlepšie podniky pekne poporiadku.

 

1. miesto – reštaurácia Alinea v Chicagu

„Alinea nie je restaurant. Minimálne v bežnom zmysle slova.“ Práve toto heslo nájdete na stránkach najlepšej reštaurácie planéty. Tá svoju dobrú povesť stavia na takzvanej molekulárnej gastronómii. Šéfkuchár vám tu naservíruje pokrm, ktorý bude mať neuveriteľnú konzistenciu, bude sa netradične chovať, bude zvláštne voňať, ale rozhodne bude skvele chutiť. K najväčším špecialitám podniku patria napríklad jedlé balóniky, ktoré sa vznášajú nad stolom a majú príchuť zeleného jablka.

Alinea patrí do vybranej spoločnosti malého počtu reštaurácií v Štátoch, ktoré sa môžu pochváliť tromi hviezdičkami Michelin. Ak sa ju rozhodnete navštíviť, môžete vyberať medzi osemnásť– a dvadsaťdva chodovým menu. Inovatívny prístup, ľahká provokácia a avantgardné stolovanie – to z Aliney robí svetovú špičku.

 

2. miesto – reštaurácia El Celler de Can Roca, Girona, Španielsko

Skokan roka v prvej desiatke – od minulého roka si najlepšia reštaurácia v Girone polepšila o štyri pozície. Ako mnohé slávne podniky začala v oveľa skromnejších podmienkach ako sen dvoch bratov. Tí jej dali jasný smer – prím tu hrajú preverené jedlá katalánskej kuchyne.

 

Michelinské hviezdičky

Pre reštaurácie výnimočnej kvality. Práve pre ne sú určené jedna, dve alebo tri michelinské hviezdičky. Dostávajú ich naozaj tie najlepšie z najlepších a udelenie aj jedinej je pre reštauráciu obrovskou reklamou. Svoje o tom vedia i v doposiaľ jediných dvoch českých reštauráciách, ktoré sa do prestížnej spoločnosti dostali. Mimochodom, michelinský hodnotiteľ sa „prezradí“ až potom, čo si vychutná jedlo, občas však o sebe personálu reštaurácie nedá vedieť vôbec.

 

 

3. miesto – Azurmendu, Larrabetzu, Španielsko

Zatiaľ čo El Celler de Can Roca je skôr tradičná, Azurmendu je veľmi moderná až vizionárska. Vzhľadovo sa jedná o ekologicky šetrnú budovu zo skla a ocele. Tiež na tanieri nájdete skôr modernu. Gaštanové čipsy, vajce varené „zvnútra von” s hľuzovkami  alebo sušené ľadové jablko, to je pár originálnych pokrmov, ktoré tu servírujú.

Konkrétne ich varí šéfkuchár Eneko Atxa, ktorého by ste podľa ozdob v ušiach a športového vzhľadu rozhodne neodhadovali na tvorcu hutných, ťažko stráviteľných jedál, a mali by ste pravdu. Atxa každý deň začína zberom bylín v záhrade, ktorá patrí reštaurácii.

 

4. miesto – Restaurant Eleven Madison v New Yorku

Súčasná francúzska kuchyňa, 3 michelinské hviezdy, šéfkuchár Daniel Humm a rezervácia minimálne 28 dní vopred. To sú základné fakty charakterizujúce štvrtú najlepšiu reštauráciu planéty. V honosnom interiéri v štýle art deco si môžete vychutnať trebárs pečeného úhora alebo krém z morských ježkov. Prípadne si tu prenajať jeden z dvoch súkromných salónikov pre 18 alebo 24 hostí.

 

5. miesto – reštaurácia The Fat Duck v Berkshire, Veľká Británia

A potom že britská kuchyňa nie je dobrá… Reštaurácia Tlstá kačka navyše môže ponúknuť prostredie domu zo 16. storočia, kde kedysi bývala krčma. Tunajší šéfkuchár Heston Blumenthal nemá „formálne“ kulinárske vzdelanie. Sám seba rád označuje za samouka a veľmi rád hosťov šokuje jedlami, ktoré im v rámci degustačného menu pripravuje.

Mimochodom celé degustačné menu je tak trochu divadlo. Čarovné, priekopnícke, pre všetky zmysly. Blumenthal radí všetky jedlá preskúmať hmatom, čuchom, poriadne si ich prezrieť a až potom sa do nich pustiť. A hostia potom veľmi často sami prídu na to, že „kaša zo slimákov“ je v skutočnosti umne spracovaná španielska šunka a fenikel . Ochutnať tu môžete i horčičnú zmrzlinu. Reštaurácia na svojich stránkach uvádza, že si na degustačné menu máte pripraviť 220 libier a zhruba päť hodín času.

Šéfkuchár Eric Ripert, ktorý je pôvodom z Francúzska, verí v jednoduchosť a týmto podnikom nadviazal na úspech reštaurácie, ktorú mal predtým priamo vo Francúzsku.

 

Ďalšie hity v top 10: Darí sa New Yorku

Väčšine podnikov sa darí obhájiť vydobyté pozície a umiestňujú sa opakovane v najlepšej desiatke. Darí sa to predovšetkým reštauráciám v americkom New Yorku, medzi ktorými do top 10 opakovane prenikajú Le Bernardin alebo Per Se. Pokiaľ radi cestujete za nevšednými kulinárskymi i inými zážitkami, môžete niektorý z nich pri návšteve najväčšieho mesta USA navštíviť.

 

Jedlo pre naozajstných fajnšmekrov... za 30 tisíc dolárov

Unikátny výhľad a jedny z najdrahších a zároveň najlepších jedál na planéte – to je vizitka reštaurácie Mezzaluna v hoteli LebuaBangkoku. V roku 2007 miestni kuchári pripravovali desaťchodové menu za 30 tisíc dolárov. Reštaurácia, ktorá je vraj najlepšia v Ázii, sídli na 65. poschodí a ponúka úchvatný výhľad na mesto.

 

 

Vyššie než v Dubaji ste pri večeri ešte neboli

 

Zaujímavý výhľad majú tiež v dubajskej reštaurácii Atmosféra. Hovorí sa, že vo väčšej výške sa vo vnútri budovy nenajete nikde na svete. Atmosféra totiž sídli 400 metrov nad zemou.

Pri slávnostnom otváraní Atmosféry, ktorá sa nachádza na 122. poschodí mrakodrapu Burdž Chalífa, vypustili do vzduchu viac než 400 balónov. Reštaurácia ponúka 180-stupňový výhľad na panorámu Dubaja a mala by sa zameriavať hlavne na podnikateľov.

Dizajnér Atmosféry Adam Tihany hovorí, že chcel vytvoriť interiér v štýle luxusnej jachty na nebi, ktorá vezme zákazníkov do nebeských výšin.

„Cítite sa tak, ako by ste boli na výlete do vesmíru, ale stále sedíte na niečom, čo je pevne priťahované zemskou príťažlivosťou,“ vysvetlil Tihany. Dobrá viditeľnosť cez sklenené okná pomáha vytvoriť zákazníkom pocit, akoby nad mestom plávali.

 

Autor: Lucie Štěrbová& Tomáš Cikán

 

Inzertné oznámenie:

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky zájazdov za exotikou:

 

  • Spoznajte „Veľké jablko”!: Dajte si ukázať najväčšie hity New Yorku, ktorý prezývajú „Big Apple”. Počas predĺženého víkendu sa prejdete poTimesSquare, Liberty Islande so sochou Slobody a spoznáte i slávne mrakodrapy ako Empire State Buildingalebo OneWorldTrade Center. Poleťte s nami na tento očarujúci výlet do fascinujúceho mesta! Pre filmových fanúšikov je tento zájazd takmer povinnosťou!
  • Pripravte sa na kaňon! : Čo by ste mali vedieť, než HO konečne uvidíte na vlastné oči? Najslávnejší kaňon USA, či dokonca snáď i celého sveta, možno prejsť rôznymi trasami. Začítajte sa do článku na portáli Cestovinky.cz, kde nájdete rozprávanie i o ďalších destináciách, do ktorých organizuje zájazdy cestovná kancelária ESO travel.
  • Vydajte sa na zlatý okruh!: Las Vegas, Údolie smrti, San Francisco alebo Monument Valley, to je len malá ochutnávka toho, čo zažijete, keď sa s nami vypravíte na zlatý okruh po západe USA. Celá cesta je koncipovaná ako osviežujúci mix návštev monumentálnych prírodných krás v chýrnych národných parkoch s nemenej chýrnymi veľkomestami – počas pätnástich dní s nami uvidíte toľko miest, že na túto výpravu budete spomínať až do konca života.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Lucie Štěrbová& Tomáš Cikán

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa