Dovolenka na lodi: 10 dôležitých pravidiel pre vašu úspešnú plavbu

2020-06-06 00:00:00 |   |    | 

Kto by sa nenechal zlákať predstavou romantickej dovolenky na lodi, počas ktorej sa budete plaviť medzi rôznymi krajinami a spoznáte tak nové krásne zákutia? Pokiaľ ste ešte nikdy neabsolvovali takúto cestu, mali by ste sa zoznámiť s dôležitými radami, ktoré vám uľahčia objednávanie a pomôžu vám lepšie sa rozhodnúť.



 

  1. Vyskúšajte si to na kratšej plavbe

Pohodlnosť plavby po mori alebo oceáne záleží od samotnej lokality a toho, či sú jej vody pokojné. Zážitok z cesty ovplyvňuje aj veľkosť samotného plavidla. Čím je loď väčšia, tým menej budete pociťovať kolísanie, ale úplne sa mu nevyhnete. Toto prekvapí mnohých dovolenkárov, ktorí potom väčšinu cesty strávia na toalete s morskou chorobou. Preto ešte pred objednaním takejto dovolenky by ste si mali vyskúšať dlhšiu riečnu vyhliadkovú plavbu, počas ktorej sa po lodi aj poprechádzajte, aby ste sa zoznámili s týmto pocitom. Na začiatok si otestujte niektorú z kratších trojdňových ciest, ktoré vám taktiež pomôžu zoznámiť sa s novým prostredím. Bolo by škoda, ak by ste za výlet zaplatili veľa peňazí a na mieste zistili, že sa na palube cítite mizerne a je to pre vás peklo.

 

  1. Myslite na víza

V ponuke výletných lodných spoločností sú rôzne kombinácie plavieb. Našinci obľubujú najmä stredomorské alebo karibské, ale takýmto spôsobom môžete navštíviť aj rôzne iné exotické krajiny. Preto ešte pred začiatkom cesty myslite na možnosť vstupu do daného štátu. Vo väčšine z nich vám postačí cestovný pas s platnosťou minimálne šesť mesiacov od vášho pobytu v danej lokalite, ale myslite tiež na prípadné vybavovanie víz, ktoré musíte urobiť v predstihu.

 

  1. Nezabúdajte na dodatočné náklady

Cestovné kancelárie uvádzajú vždy iba cenu samotnej plavby. Preto si k tomu ešte nezabudnite pripočítať náklady na leteckú dopravu a zistite, či sa vôbec dostanete pohodlne do daného prístavu. Taktiež pripočítajte poplatky za nápoje, ktoré sa väčšinou účtujú v predvolených balíčkoch a na sprepitné pre personál, ktoré je na týchto lodiach povinné. Pokiaľ sa chcete v prístavoch vydať na výlet mimo daného mesta, musíte si tieť zaplatiť za konkrétne tour.

 

  1. Vyberajte rozumne

Keď si vyberiete nevhodný hotel, nájdete únik aspoň na pláži alebo počas výletov. Na lodi nemáte až toľko možností a pokiaľ sa dostanete na party plavbu alebo nezvážite typ aktivít, ktoré na vás čakajú v jednotlivých prístavoch, môže to byť pre vás veľký problém. Preto si ešte pred objednaním dobre prečítajte aj program a možnosti, ktoré ponúkajú pre svojich klientov a podľa toho sa rozhodnite pre tú cestu, ktorá vyhovuje vašim potrebám.

 

  1. Dobre vybavená lekárnička

Myslite na to, že niekedy sa budete na mori nachádzať celý deň a nedostanete sa vôbec na pevninu. Na lodiach sa síce nachádzajú aj lekári, ktorí vám vedia v urgentných prípadoch pomôcť, ale tieto služby sú zvlášť účtované. Preto je dobré vziať si so sebou dobre vybavenú lekárničku, ktorou si ušetríte podobné starosti. Nezabúdajte na lieky na tráviace ťažkosti, bolesť, prechladnutie, infekciu a hlavne na prípravky v prípade úpalu, ktorý je častým problémom na plavbách.

 

  1. V prístavoch nemusíte odísť z lode

Zastávky v prístavoch pre vás nepredstavujú povinnosť navštíviť dané mesto. Ak ste tam už boli niekedy v minulosti, neláka vás preskúmať danú lokalitu alebo si len chcete užiť loď v čase, keď väčšina cestujúcich bude mimo nej, tak jednoducho strávite celý deň na palube. Personál naďalej ponúka všetky služby a vy si môžete užiť väčšie pohodlie.

 

  1. Zvýhodnené skupiny

Na palube máte k dispozícii množstvo atrakcií ako divadlo, muzikály, kino, wellness alebo tanečné parkety. Lenže pri tak veľkom množstve pasažierov nie je možné zabezpečiť ich pre všetkých hostí. Najväčší záujem je o tie služby, ktoré sú priamo v cene vášho pobytu. V tom prípade spoločnosti zvýhodňujú časť hostí, ktorí zaplatili vyšší balíček. Jeho súčasťou je výber izieb, lepšie ubytovanie, ale aj prednostné právo rezervácie všetkých týchto atrakcií.

 

  1. Rozumné stravovanie

Na lodiach máte k dispozícii stravovanie prostredníctvom bufetových stolov a vybrať si môžete aj rezerváciu v menu reštaurácii. Najmä pri voľnom stravovaní sa ľudia dopúšťajú obľúbenej chyby, že zjedia všetko, na čo majú chuť a potom im je zle. Pri dovolenke na lodi si to však dobre zvážte, pretože teraz budú vaše ťažkosti ešte zhoršené kolísavými pohybmi. Stravujte sa rozumne, ponúkané jedlá sú aj tak väčšinou rovnaké, takže to isté môžete ochutnať aj nasledujúci deň. Rovnako to nie je vhodný čas na experimentovanie s novými potravinami a personál ešte pred cestou dôsledne informujte o vašich alergiách, ktoré by vám mohli spôsobiť komplikácie.

 

  1. Do kúpeľov choďte počas kotvenia

Pokiaľ chcete využiť aj wellness centrum a kúpeľné služby, vyhnite sa nápadu urobiť tak počas dňa na mori. Na tento dlhý presun si to necháva väčšina hostí, takže si v bazéne alebo vírivke vôbec neoddýchnete. Urobte tak v čase kotvenia alebo podvečer, keď sa ešte len všetci vracajú na loď a takéto miesta sú vtedy voľnejšie.

 

  1. Čo ak sa nestihnete vrátiť do prístavu načas?

Dôsledne dodržiavajte čas odchodov lodí, pretože kapitán na vás nebude čakať. Jedinou výnimkou je, ak mešká tour, ktorú ste si objednali priamo na lodi. Vtedy je o tom personál informovaný, takže bez vás neodplávajú. V opačnom prípade platí, že ak sa nestihnete dostaviť do prístavu včas, čaká na vás malé dobrodružstvo. Na vlastnú päsť sa musíte prepraviť do ďalšieho mesta, kde bude vaša loď kotviť v nasledujúci deň.

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku
Ilustračné
Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa