Nový pohľad na leví život: Afrika je územím veľkých mačiek

2020-01-09 08:00:00 |   |    | 

Aké zviera sa vám vybaví ako prvé, keď sa povie Afrika? Po prečítaní nadpisu tohto článku určite lev, ale väčšina ľudí si Afriku automaticky spojí s touto majestátnou mačkovitou šelmou. Levy sú síce králi džungle, ale najmä ide o zraniteľných členov ekosystému, ktorí bojujú s nepriaznivými podmienkami prostredia, v ktorom žijú a často aj s rôznymi chorobami.



 

Jedným z afrických území, v ktorom sa levy vyskytujú, je Zambia, rodná zem Nathana Pilchera, jedného z dvoch autorov dokumentárnej série Územie veľkých mačiek. Pilcher v nej spoločne so Samanthou Daviesovou sleduje tri svorky týchto úžasných a veľkolepých zvierat.

Na prvý pohľad silné a nepremožiteľné tvory sa musia často postaviť zákonom prírody. Najzraniteľnejšími členmi svorky bývajú mláďatá, ktoré sa neraz stanú potravou ďalších predátorov, ale chorobám a africkým suchým obdobiam často podľahnú aj dospelí jedinci. Dokumentárny cyklus Územie veľkých mačiek môžeme považovať za seriál alebo aj šesťdielnu „telenovelu“ z reálneho života levov.

Štáb na čele s Pilcherom a Daviesovou sa tri mesiace pohyboval po území narodeného parku South Luangwa v Zambii v údolí rieky, ktorá nesie rovnaké meno ako park a patrí k civilizáciou najmenej zasiahnutým parkom v Afrike. Jedná sa o územie s jednou z najväčších diverzít fauny na celom kontinente. Napríklad len vtákov tu žije takmer 400 druhov. Pritom turistov je tu menej ako v južných národných parkoch, čo je možno dané aj tým, že sa nachádza v odľahlejšej časti kontinentu.

Vďaka tomu, že tu levy automaticky nevíťazia a útrapy a dobrodružstvá jednotlivých svoriek sú v dokumente Územie veľkých mačiek zobrazené bez skrášlenia, jedná sa o jedinečný pohľad na tieto úžasné zvieratá, z ktorých tie najdominantnejšie a najobľúbenejšie dostali dokonca od štábu mená.

Ak vás zaujíma život týchto nádherných šeliem, ako jednotlivé svorky bojujú o svoj život a osud v zambijskom národnom parku, pozrite si najnovší dokumentárny seriál  Územie veľkých mačiek, ktorý od 2.1. vysiela televízna stanica Viasat Nature každý štvrtok o 19:00. Už v sobotu vám prinesieme zaujímavý rozhovor s jeho tvorcami.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Viasat Nature
Zdroj: Viasat Nature

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa