Cestovali ste už na vlastnú päsť? Poradíme vám, ako na to

2020-09-09 12:00:00 |   |    | 

Milujete cestovanie, ale nikdy ste sa neodvážili spoznávať cudzie krajiny bez sprievodcu? Na výlety do sveta na vlastnú päsť nepotrebujete byť veľkými dobrodruhmi. Stačí nepodceniť prípravu, vďaka ktorej vás už na mieste nemôže prekvapiť vážnejší organizačný problém. Okrem ušetrenia nákladov je malou motiváciou navyše aj sloboda, ktorú vďaka tomu získate. Výlet si môžete naplánovať presne podľa vašich požiadaviek a nemusíte sa prispôsobovať veľkej skupine.



Lacné letenky aj mimo akciu

V prvom rade si musíte zaobstarať letenku alebo iný lístok na dopravu, ktorou plánujete ísť do vašej vysnívanej destinácie. Na úvod určite vyberajte medzi menšími mestami, kde sa rýchlo udomácnite a budete sa tam lepšie orientovať. Potom už len stačí sledovať atraktívne akcie, aby ste vystihli čo najnižšiu cenu. Pokiaľ sa nechcete spoliehať len na takéto šťastné nákupy, vyberte si určitý dátum, kedy by ste chceli ísť na dovolenku. Následne sledujte každý deň pohyby cien, pretože viaceré spoločnosti ich náhle znižujú o 10 až 30 percent bez toho, aby to oznamovali ako špeciálnu akciu. Ide iba o dočasné zníženie, ktoré väčšinou trvá 1 až 3 dni. Ak nakupujete lístky na vlak alebo autobus, tam väčšinou platí, že cena je o to nižšia, s čím väčším predstihom si ich zaobstaráte.

 

Strategická pozícia pri výbere ubytovania

Teraz prichádza čas na výber ubytovania. Nepodceňujte čítanie recenzií, pričom si vždy kliknite na tie najhoršie hodnotenia. Podľa slov týchto ľudí usúdite, či kritizujú také veci, ktoré by vám tiež prekážali, alebo vám na nich veľmi nezáleží. Veľmi dôležitý je výber miesta bývania. Hotely mimo centra sú lacnejšie, ale pripočítajte k tomu každodenný lístok na dopravu a najmä čas, ktorý zbytočne miniete na presuny. Keď sa už rozhodnete pre túto možnosť, tak vyberajte vždy hotel na priamej linke do centra. Taktiež sledujte, aké máte spoje na letisko. Ak cestujete nízkonákladovou spoločnosťou, je veľká pravdepodobnosť, že budete mať skorý ranný let a v tom prípade musíte dbať na to, aby ste boli blízko zastávky letiskových spojov, ktoré fungujú nepretržite. V opačnom prípade si musíte priplatiť za taxík.

 

Využite možnosť storna

Aj aktuálna situácia s nečakanými rušeniami ciest kvôli koronavírusu je len ďalším potvrdením toho, aby ste v čo najväčšej miere využívali rezerváciu ubytovania a iných služieb s možnosťou storna. Takto sa vyhnete tomu, aby ste prišli o veľa peňazí. Cez rezervačné systémy väčšinou ponúkajú túto alternatívu od týždňa až po 24 hodín pred príchodom na dovolenku. Často sa dá dohodnúť aj priamo s hotelmi alebo predajcami služieb na presune dátumu. I keď neponúkajú možnosť storna, bývajú ústretoví aspoň v tomto kroku a umožnia vám zmenu termínu.

 

Nakupujte s predstihom

V mnohých prípadoch platí pravidlo skorého nakupovania. Vďaka tomu dokážete ušetriť veľkú časť nákladov. Preto všetko, čo sa dá, sa snažte nakúpiť v dostatočnom predstihu. Takto môžete získať minimálne o 10 percent lepšie ceny a zároveň máte zaručenú širšiu ponuku možností.

 

Pozrite si čo najviac výberov top pamiatok

Keď si už zabezpečíte ubytovanie a dopravu, pustite sa do hľadania miest, ktoré by ste chceli navštíviť. Na to využite oficiálne stránky lokalít, kde budete cestovať alebo výbery top pamiatok na našej stránke, kde nájdete aj množstvo tipov na menej známe pamiatky. Práve tie majú často väčšie čaro ako populárne zaujímavosti. Pri hľadaní prostredníctvom top výberov máte možnosť špecifikovať nielen to najzaujímavejšie v meste, ale napríklad aj to najlepšie pre milovníkov zábavy, kulinárov či literárnych nadšencov.

 

Bezplatné prehliadky mestom

Nech priletíte do akéhokoľvek mesta, takmer všade nájdete aj možnosti na bezplatné prehliadky. Ideálne je naplánovať si ich na prvé dni, aby ste sa tam potom lepšie zorientovali. Prehliadky väčšinou organizujú študenti alebo historickí nadšenci, ktorí vám ponúknu neopakovateľný pohľad na ich domovinu. Vo veľkých metropolách sú k dispozícii každý deň, inde sú v menšej frekvencii a budete musieť mať väčšie šťastie.

 

Hľadajte turistické karty alebo pasy

Plánovanie dovoleniek pomocou internetu je dnes naozaj hračkou. Preto nezabudnite využiť všetky možnosti na hľadanie lacnejších ponúk. V prvom rade sa popozerajte po turistických kartách alebo pasoch, ktoré už ponúkajú aj menšie regióny. Tie môžu byť zamerané iba na dopravu, alebo aj na vstupy do pamiatok. Pri dopravných je často lepšie kúpiť si neobmedzené lístky na niekoľko dní. Takto sa nemusíte stresovať, že ste niekde zablúdili, pretože bez ďalšej finančnej investície nastúpite na spoj naspäť a vrátite sa na pôvodné miesto. Výrazne to šetrí čas a najmä vaše nervy. V prípade kariet a pasov na pamiatky máte možnosť na bezplatné alebo zľavnené vstupy a často tam nájdete aj bonusové kupóny do obchodov a reštaurácií. V niektorých mestách nájdete aj kombináciu kariet na dopravu a atrakcie.

 

Logický sled zastávok

Keď už máte urobený výber pamiatok a miest, ktoré chcete navštíviť, začnite si robiť denné plány. Teraz je čas otvoriť mapu a logicky vymyslieť, ako budete na vašom výlete postupovať. Dávajte si pozor, aby ste zbytočne nepobehovali z jednej časti mesta do druhej a neprišli tak o drahocenný čas. Najprv si označte všetky lokality, ktoré chcete vidieť a potom ich na seba logicky naviažte.

 

Čakanie v pamiatkach a presuny

Popri tom nezabudnite na dostatočné časové rozostupy. Ak nemáte predošlé skúsenosti, môže sa vám zdať, že stihnete počas jedného dňa aj osem pamiatok. To by bolo naozaj možné, keby ste sa tam nachádzali sami. Musíte však počítať s tým, že v mnohých atrakciách budete čakať na prehliadky, nedostanete sa tam hneď a najmä vo veľkých mestách vám v špičke bude trvať presun oveľa dlhšie, ako to uvádzajú cestovné poriadky. Radšej si dajte väčšie rozostupy medzi jednotlivými miestami, aby ste sa nestresovali.

 

Pozrite si miesta cez Google Maps

Veľmi dôležité je, aby ste sa na novom mieste vedeli dobre orientovať. Opäť môžete velebiť internet, ktorý bude vašou najlepšou predprípravou. Otvorte si Google Maps a využite službu Street View, teda prechádzky reálnymi ulicami s oranžovým panáčikom. Takto sa dostanete do štvrtí, kde budete bývať, na zastávky, kde máte vystúpiť a môžete si písať orientačné body. Zamerajte sa na obchody alebo výrazné prvky, ktoré vám presne napovedia, kam by ste mali ísť ďalej.

 

Dôležitá evidencia spojov

Vezmite si so sebou zápisník, v ktorom budete mať napísaný presný zoznam spojov. Zaznamenajte si tam, odkiaľ a kam sa máte dostať, číslo linky, časové intervaly, názvy nastupujúcich a vystupujúcich zastávok a nezabudnite ani na presné meno konečnej stanice. Pretože darmo nastúpite na dobré číslo, ak pôjdete na opačný smer.

 

Ani na krok bez mobilných aplikácií

Okrem internetu nezabúdajte ani na pomoc mobilných aplikácií. Najprv si stiahnite Google Maps, v ktorých budete mať označené všetky miesta, ktoré chcete navštíviť. Potom už stačí zapnúť GPS a to vás navedie na správny smer, kam potrebujete ísť. Taktiež si pozrite aj všetky aplikácie, ktoré ponúka dané mesto. Tie vám dokážu výrazne uľahčiť orientáciu. Okrem klasických turistických hľadajte aj tie, ktoré sú určené na cestovanie mestskou linkou a hľadanie spojov.

 

Nezaťažujte sa zbytočnosťami

Pri plánovaní sa snažte ignorovať zbytočnosti, ktoré vás brzdia. Zbytočne nelipnite na jednom mieste, kde sa chcete najesť, pretože vám to nemusí časovo vyjsť. Radšej sa popozerajte okolo seba a sledujte, aké reštaurácie sa vám pozdávajú. Vyberajte tie, kde sa stravujú miestni a nájdete tam tradičnejšie jedlá. Taktiež ignorujte aj všetky obchody, ktoré vám môžu komplikovať plánovanie. Na mieste toho uvidíte viac ako dosť, takže navštívite už potom tie predajne, ktoré sa objavia pred vašimi očami.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa