Kým sa opäť vyberieme do sveta: 7 najzaujímavejších kníh o cestovaní

2020-05-16 00:01:00 |   |    | 

I keď nás Covid-2019 zastavil pri cestovaní v realite, nemusíme sa takto obmedzovať aj vo svojej fantázii. Stačí si vziať dobrú knihu a môžete sa pustiť do spoznávania sveta týmto spôsobom. Vyberáme vám niekoľko zaujímavých tipov, ktoré vám najlepšie priblížia atmosféru krajín, o ktorých teraz iba snívame.



 

Boris Filan – Dole vodou

Najznámejším slovenským spisovateľom, ktorý nám v pravidelných dávkach sprostredkúva svoje zážitky z ciest, je nepochybne Boris Filan. Na jeho konte je mnoho kníh, v ktorých približuje svoje dobrodružstvá. Z jeho diel vyberáme Dole vodou, kde popisuje spoločnú plavbu po Dunaji s dlhoročným kamarátom Jožom Rážom. Počas splavu rieky sa dostanú až do jej rumunskej delty a spoznávajú krásy jednotlivých lokalít. Táto „filanovka“ sa od ostatných kníh dosť odlišuje. Pretože zatiaľ čo predošlé cesty boli príjemné a keď aj prišli nejaké problémy, tak ich spisovateľ dokázal celkom poľahky vyriešiť, teraz bolo všetko inak. Na tejto dovolenke sa Filanovi a jeho spoločníkom bude lepiť smola na päty a jedna komplikácia bude striedať druhú. A práve to je pre nás cestovateľov tak blízke, pretože i z vlastnej skúsenosti viete, že nie všetky dovolenky vyjdú podľa predstáv. Napriek tomu nás to neznechutí a i na takomto pokazenom výlete dokážeme objaviť nejaké čaro.

 

Nicky Pellegrinová – Caffe Angeli

Pri cestovaní je dôležité, aby ste nevnímali iba povrchnú krásu navštívených krajín. Vždy sa snažte čo najviac preniknúť aj do tunajšej kultúry a spoznať typické povahy miestnych ľudí. Len tak môžete povedať, že ste sa s týmto miestom zžili a objavili jeho čaro. Kniha Caffe Angeli sa odohráva v Taliansku a Anglicku a ukazuje kontrast medzi týmto dvoma kultúrami. Prvá časť vám ponúkne pohľad na taliansky vidiek v šesťdesiatych rokoch. Odhalí vám nielen jeho skryté krásy, ale najmä tvrdé zásady, ktorých sa držali ľudia lipnúci na tradíciách. Práve medzi nimi vyrastá hlavná hrdinka Marie, ktorá sa kvôli zlým vzťahom odsťahuje až do Anglicka. O mnoho rokov neskôr sa jej dcéra vracia späť na miesto, ktoré milovala a zároveň nenávidela jej mama. Objavuje tam Taliansko, na ktorom sa ešte viac podpisujú kontroverzné medziľudské vzťahy. Ako bonus k tomu si pripravte chuťové poháriky na popisy znamenitej talianskej gastronómie.

 

Juraj Kušnierik – Hudba ostrova

Z cestovateľského hľadiska niet krajšej situácie, ako keď nájdete v novej krajine svoj druhý domov. Potom už na ňu nedokážete nikdy zabudnúť a musíte sa tam vracať vždy znova. Takouto osudnou destináciou bol pre novinára Juraja Kušnierika Island, o ktorom napísal knihu Hudba ostrova. Miloval na ňom všetko od tajomnej prírody, cez osobitú kultúru až po jeho magickú hudbu. Vo svojom diele dokázal opísať atmosféru tejto krajiny tak, ako nikto iný pred ním. Z každej stránky je cítiť jeho lásku k Islandu, ktorá sa mu nakoniec stala osudnou. Práve na tomto nádhernom ostrove vydýchol poslednýkrát a zostal tak s ním symbolicky navždy spojený.

 

Charles Dickens – Kronika klubu Pickwickovcov

Pre štýl písania velikána Charlesa Dickensa je príznačný kvetnatý opis, ktorý ponúka dokonalý obraz o svete, v ktorom žil. Kronika klubu Pickwickovcov zachytáva aj niekoľko cestovateľských zážitkov zaujímavej skupinky anglických džentlmenov. Tie vás zavedú na romantický vidiek, ktorý si vďaka majstrovskému popisu viete predstaviť do posledného detailu. Po prečítaní týchto riadkov už len stačí zavrieť oči a môžete sa vybrať na putovanie cestičkami v tejto krajine bez toho, aby ste tam vôbec niekedy v minulosti boli.

 

Jack Kerouac – Na ceste

Povinná literatúre predstavuje pre študentov často nudnú povinnú jazdu, ktorú musia absolvovať počas štúdia. No keď príde na Kerouacovu knihu Na ceste, zabudnú na všetky výhovorky. Kultové dielo beatnickej literatúry vás zoberie na potulky po USA. Tieto dobrodružstvá budete čítať jedným dychom a prežívať spoločne s mladými hrdinami, ktorí sa neskôr stali dôležitými literárnymi hviezdami. Kniha navyše poskytuje aj vynikajúci obraz tejto éry, ktorá začína prehlbovať rozdiely v spoločnosti a v plnej miere odhaľuje aj jej negatívne stránky.

 

Elizabeth Gilbert – Jedz, modli sa a miluj

Po vydaní knihy Jedz, modli sa a miluj sa stala z Elizabeth Gilbert veľká hviezda. Na jej stránkach popísala svoj osobný príbeh o tom, ako prekonávala obdobie po rozvode. V tom čase chcela spoznať samu seba aj prostredníctvom toho, že si vyskúšala život v iných krajinách. Postupne žila v Taliansku, Indii a na Bali a všetky tri lokality pomáhali formovať aj jej osobnosť. Gilbert v nej odkrýva cestovateľské zaujímavosti v týchto kútoch sveta, vďaka čomu inšpiruje ostatných k tomu, aby si taktiež vyskúšali život v cudzine a pochopili tak iné národnosti, ale aj samých seba.

 

Romain Puértolas – Neobyčajné putovanie fakíra uviaznutého v skrini z IKEA

Sympatický mladý Ind sa vyberie na neočakávané potulky svetom. Vo svojej domovine sa živí predvádzaním trikov na posteli s klincami. Tie potrebuje zakúpiť v známom obchodnom dome v Európe. Počas nákupov sa zamiluje do šarmantnej Francúzky, ktorá prišla nakupovať na rovnaké miesto. Keďže fakír nemá dosť peňazí, rozhodne sa tajne prespať v jednej vystavenej skrini. No tú nečakane pripravia na expedíciu do Anglicka, kvôli čomu sa začína jeho nezabudnuteľná púť po svete.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa