Využite pauzu v cestovaní: 9 skvelých tipov na usporiadanie dovolenkových spomienok

2020-05-10 00:00:00 |   |    | 

Naše vyhliadky na cestovanie zatiaľ nie sú také, ako by sme si predstavovali. No napriek tomu nemusíte smútiť a mali by ste tento čas využiť na niečo užitočné a premeniť ho na plodné obdobie. Veď koľkokrát ste si povedali, že by bolo skvelé urobiť si spomienkový prehľad na tie miesta, ktoré ste navštívili v minulosti. Teraz pri tomto zastavení máme skvelý priestor na to, aby sme ho využili kreatívnym spôsobom.



 

Koláže

Jedným z najobľúbenejších spôsobov je vyrábanie koláží. Tie môžete pripraviť v počítačovom programe, cez ktorý spojíte dokopy viacero snímok a tie potom necháte vytlačiť ako fotografie väčších rozmerov. Využiť môžete aj ponuku fotoslužieb, kde si z takejto koláže urobíte veľký plagát alebo fototapetu, ktorú si dáte doma na stenu. Urobiť môžete aj niekoľko malých koláží, na ktorých zvečníte každú dovolenku zvlášť. Tie potom postupne zverejňujte na sociálnych sieťach aj so všetkými príjemnými spomienkami. Poslednou alternatívou je kúpiť si veľkoformátové výkresy alebo papiere vo veľkosti A0 a na tie nalepíte malú zbierku fotografií a spomienkových drobností, ktoré prepojíte s niekoľkými kresbami. Takto získate pekný interiérový doplnok, ktorý môžete v budúcnosti dopĺňať ďalšími spomienkami z ciest.

 

Fotokniha

Pokiaľ patríte k tým cestovateľom, ktorí sa radi pochvália svojimi fotkami z ciest pred známymi alebo si ich len tak sami obzeráte a spomínate na všetko, čo ste prežili, v tom prípade máme pre vás tip v podobe fotoknihy. Najjednoduchšie ju vyrobíte pomocou špeciálnych programov rôznych fotoslužieb. V nich si môžete sami nastaviť pozadia, počty fotografií, graficky ich upravovať, rozmiestňovať ich na stránkach, doplňovať text či pečiatky. Knihy potom vyzerajú profesionálne a pri spomínaní sa vyhnete dlhému hľadaniu v archíve.

 

Videozostrih

Technicky zdatnejší ľudia sa môžu pustiť do väčších projektov. Fotografie síce dokážu zvečniť krásu daného momentu, ale nepovedia vám toľko, ako dobré video, ktoré zachytí všetky emócie danej destinácie. Pokiaľ máte doma zopár cestovateľských videí, urobte z nich vlastné mini dokumenty, ktoré potom ukážte aj svojim priateľom. Ktovie, možno práve táto pauza vás motivuje k tomu, aby ste v budúcnosti založili vlastný vlog o cestovateľských zážitkoch.

 

Online výzvy

Nie ste jediní cestovatelia, ktorí sa nudia. Stačí si pozrieť sociálne siete, aby ste spoznali ďalších ľudí s rovnakými „abstinenčnými príznakmi“ za túlaním sa po svete. Preto sa postupne rozšírili rôzne zaujímavé výzvy, ktoré sa týkajú zážitkov. Ľudia nimi chcú poraziť množstvo negatívnych správ, ktoré sa na nás v tomto čase hrnú z každej strany. Môžete postupne vyberať vaše najväčšie cestovateľské zážitky, najväčšie prekvapenia, ktoré ste zažili na ceste, najlepšie jedlá, ktoré ste ochutnali v cudzine alebo najkrajšie výhľady, ktoré ste videli na vlastné oči. Ak vám tieto výzvy nepostačujú, pokojne odštartujte svoju vlastnú.

 

Scrapbooking

Klasické fotoalbumy sú trochu nudné, preto by ste mohli siahnuť po oveľa zaujímavejšom scrapbookingu. Vyvolajte zopár fotografií z ciest, pozrite sa, či nemáte v zálohe nejaké spomienkové predmety ako prvú letenku, lístky z dopravy alebo drobné kamienky z miest, ktoré ste navštívili. K tomu pridajte farebné papiere z rôznych materiálov a z tých vystrihujte predmety, ktoré vám pripomínajú danú krajinu. Nezabudnite na drobné ozdoby, nálepky alebo si vytlačte z internetu nejaké obrázky, ktoré vám pripomenú konkrétne zážitky z danej lokality. Niektoré miesta si nechajte voľné, aby ste na ne mohli vpísať pár osobných spomienok.

 

Špeciálny atlas

Kúpte si knižný atlas, kde sú krajiny na samostatných stranách, alebo sú tam detailne zabraté menšie výrezy z máp. K tomu si zaobstarajte niekoľko fotografií z ciest a taktiež kancelárske spony, ktorými ich prichytíte ku každej dvojstrane, kde sa nachádza miesto, ktoré ste navštívili. Okrem geografických informácií sa v mysli opäť vyberiete na cestovanie po svete.

 

Diár spomienok

Najmä ak cestujete veľa, časom je už ťažké spomenúť si na všetky miesta, ktoré ste v minulosti navštívili. Keď sa vás niekto spýta na názor na danú pamiatku alebo lokalitu, tak sa vám len ťažko vynára z pamäte. Preto aby ste nemali zliate všetky tieto spomienky dokopy, mali by ste si viesť cestovateľský diár. Kúpte si pekný notes a do neho začnite postupne krajinu po krajine spisovať zoznam a vaše osobné dojmy z navštívených zaujímavostí.

 

Založte vlastný cestovateľský blog

Odteraz už nemusíte závidieť všetkým blogerom výhody, ktoré im prináša vedenie ich cestovateľských blogov. Konečne máte čas na to, aby ste urobili vlastný pokus a pustili sa do písania o miestach, ktoré ste kedysi navštívili. Aktuálne máte priestor venovať sa tomu počas voľných dní a keď sa časom uchytí, budete tam už pravidelne pridávať stále nové príspevky. Pre vás to zároveň bude taký online denník, v ktorom si nájdete milé spomienky z minulosti, na ktoré by ste časom zabudli.

 

Koľko krajín ste navštívili?

Využite tento čas aj na rekapituláciu cestovateľských zážitkov. Pohľadajte si online interaktívnu mapu, v ktorej zaznačíte všetky krajiny, ktoré ste v minulosti navštívili. Takto veľmi rýchlo získate nielen prehľad, ale zároveň sa aj dozviete, koľko percent sveta ste až dodnes videli. Navyše takto si môžete aj lepšie naplánovať, kam by ste sa chceli najskôr vydať po skončení koronakrízy.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa