Zacestujte si online: 9 najzaujímavejších pamiatok s virtuálnou prehliadkou

2020-11-01 00:00:00 |   |    | 

Situácia v Európe je opäť zlá. Zvyšujúci sa počet infikovaných koronavírusom donútil niektoré vlády opäť pristúpiť k lockdownu. Nasledujúce týždne preto zrejme opäť strávime iba cestovaním v online prostredí. Výhodou virtuálnych návštev pamiatok je, že vás nebude nikto rušiť a môžete si navyše obzrieť viac detailov ako v realite. Ponúkame vám výber toho najlepšieho aj s odkazmi na ich stránky.



 

British Museum, Londýn, Anglicko

Jednu z najzaujímavejších prehliadok ponúka londýnske British Museum. To je už tradične preplnené množstvom návštevníkov. Preto využite exkluzívnu možnosť, že si jednotlivé vystavené artefakty môžete pozrieť pokojne a z každého detailu. Veľkou výhodou je aj to, že počas online návštevy uvidíte aj staršie výstavy. Po každej z miestností sa môžete voľne prechádzať a obzerať si vzácne historické predmety, ktoré odhaľujú nielen dejiny Anglicka, ale aj iných krajín.

Vulkanický park, Havaj, USA

Pripravte sa na poriadnu zábavu. Navštíviť vulkanický park sa nepodarí každému turistovi. Vďaka online prehliadke si teraz môžete prezrieť ten najzaujímavejší, ktorý sa nachádza na Havaji. Čaká na vás veľmi zaujímavá prechádzka, ktorú môžete absolvovať spolu so sprievodkyňou. Tá vám na každom mieste prezradí zaujímavosti z činnosti vulkánov, ale aj iných prírodných unikátností. Môžete si pozrieť dažďový prales, nádherné útesy a dostanete sa aj do vnútra vulkánu, keď sa prejdete jedným z vyhĺbených tunelov.

 

Sixtínska kaplnka, Vatikán

Pozrieť si Sixtínsku kaplnku v tak pokojnej atmosfére sa vám v realite podarí skutočne iba v raritných prípadoch, obvykle to tam totiž praská vo švíkoch. Preto si užite aspoň takúto online návštevu, ktorú ponúka samotný Vatikán. Po vstupe do miestnosti si môžete detailne priblížiť a obzrieť všetky maľby od Michelangela a jeho spolupracovníkov. Tie sú nasnímané vo vysokom rozlíšení, takže vám istotne neujde žiaden dôležitý detail. To by ste nepochybne počas klasickej prehliadky nemohli zažiť.

 

Stonehenge, Anglicko

Keď sa už nemôžeme pustiť do tak smelého cestovania ako v minulosti, užívajme si v online prostredí aspoň niektoré výhody, ktoré v realite nezískame. Stonehenge nie je už niekoľko rokov prístupný pre verejnosť tak, aby ste sa mohli pozrieť priamo pomedzi tieto mýtické kamene. Správcovia sa tak rozhodli kvôli tomu, že by sa postupne mohla narušiť ich statika a poškodiť povrch. Preto sa už okolo nich iba prejdete a pokocháte sa nimi z diaľky. No keď sa vyberiete na online prehliadku, dostanete sa priamo do stredu tejto úžasnej atrakcie a postupne sa môžete preklikať na videá s dôležitými informáciami alebo si pozrieť fotografie z rôznych situácií či ročných období.

 

ZOO San Diego, USA

Touto virtuálnou prehliadkou potešíte najmä deti. Vezmite ich na návštevu do ZOO, kde si môžu pozrieť svoje najobľúbenejšie zvieratká. V jednotlivých ohradách majú totiž nainštalované kamery, ktoré neustále ponúkajú live vysielanie z niektorých oddelení. Vďaka tomu si môžete pozrieť šimpanzy, opice, hrocha, polárne medvede a najväčšou obľúbenkyňou a zároveň najviac navštevovaním zvieraťom je panda, ktorej výbeh ponúkajú v archívnej verzii.

 

Yosemitský národný park, USA

Toto je jedna z najlepších prehliadok, ktorú môžete zažiť v online prostredí. Aby ste si takto mohli prejsť celý Yosemitský národný park, potrebovali by ste na to poriadne dlhú dovolenku. Teraz stačí vojsť cez vstupnú bránu a postupne si obzrieť všetky nádherné zákutia. Dokonalé zábery sú doplnené reálnymi zvukmi, ktoré vznikli priamo na týchto zaujímavých miestach. Od vodopádov, cez najvyššie končiare až po nezabudnuteľné rokliny sa dostanete do úchvatných lokalít.

 

Metropolitná opera, New York, USA

Zabúdať nemožno ani na ťažko skúšanú kultúru. Keďže Metropolitná opera musela na dlhé týždne stíchnuť a nemohla privítať svojich priaznivcov, pripravila si pre nich veľmi milé prekvapenie. Každý večer ponúka stream z jedného zo slávnych diel. Staršie i novšie kúsky patria k tomu najlepšiemu z ich repertoára a vy sa môžete spokojne posadiť s tým najexkluzívnejším výhľadom v miestnosti. A to najlepšie? Ceny lístkov do Metropolitnej opery sú veľmi vysoké, preto sa tam nedostane až tak veľa nadšených cestovateľov. No tentoraz si ich pozriete úplne zadarmo a v prípade záujmu ich môžete podporiť dobrovoľným príspevkom.

 

El Prado, Madrid, Španielsko

Najznámejšie španielske múzeum ponúka najlepšiu zbierku umeleckých diel v krajine. Online návštevníkom poskytujú zaujímavú exkurziu medzi tie najlepšie kúsky. Môžete sa prekliknúť do niekoľkých sekcií, kde si vyberiete konkrétny obraz alebo sochu a potom si ju môžete pozrieť z každého detailu, ľubovoľne približovať a prečítať si o nej rôzne zaujímavosti. K dispozícii sú aj zvukové nahrávky, ktoré narozprávali sprievodcovia z múzea.

 

Polárna žiara, Kanada

Videli ste už polárnu žiaru naživo? Kanadská stránka vám ponúka túto možnosť aspoň sprostredkovane cez internet. Každý večer sa môžete pripojiť na ich web a čakať, či dnes budete mať šťastie a uvidíte toto nádherné prírodné divadlo na vlastné oči. Prichádzajú dlhšie jesenné a zimné dni, takže teraz sa vám šance na jej uzretie výrazne zvyšujú.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa