Počas zimy u nás spadnú stovky lavín: 10 rád, ako sa im vyhnúť

2020-11-27 08:01:00 |   |    | 

Lavíny sa nevyhýbajú ani slovenským horám a sú početnejšie, než by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Počas zimnej sezóny zaznamená Stredisko lavínovej prevencie približne 200 až 400 lavín rôznych rozmerov. Je to však len zlomok z celkového počtu lavín, ktoré v slovenských horách spadnú počas zimy. O mnohých z nich ani nevieme, pretože ich nikto nenahlásil alebo sa odtrhli v odľahlom teréne.



 

Najčastejšie sa s lavínami môžeme stretnúť vo Vysokých a Západných Tatrách, no nevyhýbajú sa ani nižším pohoriam, ako je Malá a Veľká Fatra. Na lavínu tak pri splnení troch podmienok -  zmena počasia, strmý svah a nestála snehová pokrývka, môžeme natrafiť takmer kdekoľvek. Preto, ak sa chystáte tento rok vyskúšať zimnú turistiku, majte na pamäti týchto desať rád od lavínového špecialistu Filipa Kyzeka zo Strediska lavínovej prevencie.

 

1. Sledujte vývoj počasia

Pred tým, ako začnete plánovať túru, pozrite si, aké počasie bolo v oblasti v uplynulých dňoch a aká je predpoveď na deň vášho plánovaného výstupu. Na vznik lavíny totiž vplývajú najmä 3 faktory – výkyv počasia, topografia terénu a zmeny snehovej pokrývky. Očakávať lavínu v danej oblasti môžeme, ak sa napríklad v priebehu 24 hodín prudko ochladí alebo oteplí, napadne väčšie množstvo snehu na svahu so sklonom 25°. Ak sa k tomu pridá ešte aj silný vietor a mechanická záťaž spôsobená človekom vznik lavíny je viac než istý. 

 

2. Informujte sa o stupni lavínového nebezpečenstva

Pred odchodom na túru skontrolujte, aký stupeň lavínového nebezpečenstva pre danú oblasť aktuálne vyhlásilo Stredisko lavínovej prevencie. Výber trasy alebo túry by ste tak mali operatívne prispôsobiť aktuálnemu lavínovému nebezpečenstvu vydanému pre dané pohorie. Všeobecne platí, že pri 2. stupni lavínového nebezpečenstva sa odporúča zriecť svahov so sklonom nad 40°, pri 3. stupni svahov nad 35° a pri 4. stupni nad 30°.

 

 

3. Zbaľte si všetko potrebné

Večer pred túrou venujte dostatok času vašej príprave a dôsledne si zbaľte váš batoh. Vezmite si všetko potrebné, no zároveň majte na pamäti, že pri výstupe ucítite každý gram v ruksaku navyše. Prichystajte si termo oblečenie, skontrolujte obuv, pribaľte si protišmykové mačky prípadne turistické palice, plne si nabite mobilný telefón, vezmite si aj nabitú powerbanku, lekárničku, termofóliu a funkčnú čelovku. Nezabudnite ani na dostatočný proviant, dostatok tekutín a sladký teplý nápoj v batohu, ktorý vás zahreje a dodá energiu.

 

4. Majte so sebou kompletnú lavínovú výbavu

Na túru neodchádzajte bez základnej lavínovej výbavy pozostávajúcej z vyhľadávacieho prístroja, lavínovej sondy a lavínovej lopatky. S kompletnou lavínovou výbavou je čas na záchranu osoby z lavíny štatisticky aj prakticky približne 11 minút.  Odporúčaný je aj lavínový airbagový batoh, ktorý je jedinou aktívnou pomôckou znižujúcou riziko zasypania.

 

 

5. Naučte sa ju používať

Základná lavínová výbava môže zachrániť život vám aj vašim kamarátom. Musíte ju však vedieť správne používať. Vhodné je absolvovať lavínový kurz organizovaný Strediskom lavínovej prevencie pod vedením skúsených profesionálov, alebo lavínový kurz organizovaný horskými vodcami, ktorí vám ukážu, ako v prípade lavíny správne postupovať. Počas sezóny si taktiež vyskúšajte cvičnú záchranu s pomocou svojej lavínovej výbavy, vďaka čomu budete v prípade potreby vedieť okamžite konať. Po zosunutí lavíny ide pri záchrane života o minúty a nie je tak čas zisťovať, ako čo funguje.

 

6. Vyrazte včas

Správne naplánovanie túry je základom úspechu. Ohodnoťte svoje možnosti a naplánujte túru, ktorú zvládnete aj z časového hľadiska. Počas zimy vychádza slnko neskôr a zapadá skôr, no do úvahy treba brať aj fakt, že v horách sa stmieva podstatne rýchlejšie. Taktiež je vhodné stanoviť si dostatočnú časovú rezervu pre prípad, že cestou nastanú komplikácie, ktoré vás spomalia vo výstupe. Ak vidíte, že výstup nestíhate včas, radšej sa vráťte. Riskovanie sa v horách nevypláca. Pre vaším odchodom o vašej plánovanej trase a čase návratu informujte vašich najbližších. Ak vyrážate z horskej chaty, informujte chatára alebo recepciu a zapíšte sa do knihy.

 

 

7. Nikdy nechoďte sami

Na túru nevyrážajte nikdy osamote a vašu skupinu v žiadnom prípade nerozdeľujte. Práve výpravy osamelých turistov končia v mnohých prípadoch tragicky. V prípade, ak vás zasiahne na horách lavína, vám tak nebude mať, kto pomôcť. Najväčšia šanca na prežitie v lavíne je približne prvých 15 minút a s každou ďalšou minútou pod masou snehu šanca, že nájdete človeka živého, klesá. Je priam nemožné, aby sa profesionálom podarilo dostať na miesto do tohto času, kamarátska pomoc je tak v týchto situáciách nevyhnutná a môže zachrániť život.

 

8. Pohybujte sa v teréne správne

Na túre dodržiavajte základné pravidlá bezpečného pohybu v lavínovom teréne –  dostatočné rozostupy pri výstupe, aby ste nepreťažili snehovú pokrývku. To isté platí aj pri lyžovaní alebo snowboardovaní vo voľnom teréne. Nedávajte si ruky do pútok na paličkách, ak by vás zasiahla lavína, zakliesnené paličky vás budú ťahať ako kotva pod masu snehu.

 

 

9. Buďte neustále v strehu

Neustále sledujte vývoj počasia počas dňa a ak sa výrazne mení, buďte pripravený zmeniť váš ambiciózny plán. Priamo v teréne taktiež sledujte sklon svahu, rozmiestnenie snehu, previevanie nového snehu vetrom, spontánny výskyt lavín v doline, vznik puklín v snehovej pokrývke, tlmené zvuky „whoom“ zo snehovej  pokrývky, mäknutie snehovej pokrývky na slnkom osvietených svahoch, rozlyžované svahy a podobne. Všetky tieto podmienky neustále sledujte a vyhodnocujte a na ich základe zvoľte radšej inú, bezpečnejšiu trasu. Pri pohybe v lavínovom teréne platí zásada, čo najmenej zaťažovať snehovú pokrývku. To znamená  kritické úseky prejsť alebo prelyžovať čo najrýchlejšie s dostatočnými rozstupmi jeden od druhého.

 

10. Majte kontakt na záchranárov v mobile

V mobile majte uložené číslo 18 300 na Horskú záchrannú službu alebo si stiahnite aplikáciu Horská záchranná služba, s ktorou si zvládnete privolať pomoc v horách kdekoľvek na Slovensku, a to len jediným tlačidlom. S touto aplikáciou viete so záchranármi komunikovať aj prostredníctvom sms správ alebo chatu. Aplikácia pri núdzovom volaní automaticky odošle záchranárom aj vašu aktuálnu polohu, vďaka čomu vás tak ľahšie lokalizujú a potrebná pomoc príde na miesto rýchlejšie. Stiahnuť si aplikáciu Horská záchranná služba môžete úplne zadarmo v App Store alebo Google Play.

 

Nech už sa vyberiete na zimnú turistiku kamkoľvek, nezabudnite si pred odchodom uzavrieť poistenie do hôr od poisťovne Generali, ktoré vám v prípade potreby preplatí zásah Horskej záchrannej služby.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Generali

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa