Exotika, chata alebo námestie: Porovnali sme výhody a nevýhody silvestrovských osláv

2020-12-18 08:00:00 |   |    | 

Pokiaľ nepatríte medzi ľudí, ktorí počas novoročných osláv pestujú papučovú kultúru, tak by ste mali zbystriť pozornosť. Do vašich plánov pridávame niekoľko dôležitých pre a proti, ktoré vám pomôžu vybrať to najlepšie miesto, kde spolu s partiou strávite tohtoročného Silvestra.



 

CHATA

Výhody

1. Máte dostatok priestoru na oslavu

Chaty si väčšinou vyberajú väčšie partie. Pre ne je výhodou, že získajú dobrý veľký priestor na večierok. Často majú k dispozícii väčšiu spoločenskú miestnosť, kde si môžete posedieť, ale aj si zatancovať alebo vymyslieť nejaký program. Navyše keď sa zabavíte, stačí vyjsť na poschodie a hneď ste vo svojej posteli.

2. Jedlo si môžete pripraviť podľa svojich chutí a finančných možností

Vďaka pobytu na chate môžete výrazne znížiť svoje výdavky. Sami totiž máte kontrolu nad tým, koľko chcete investovať a podľa toho pripravíte pohostenie. Pri vhodne zvolenom jedálničku ani nestrávite veľa času pri varení. Môžete urobiť kapustnicu, guláš alebo misy, ktoré sa spoločným úsilím pripravia rýchlo.

3. Široká paleta aktivít

Takéto ubytovanie sa väčšinou nachádza v zaujímavom prostredí uprostred prírody. Vďaka tomu si zabezpečíte aj množstvo tipov na zaujímavé aktivity. Môžete ísť lyžovať, sánkovať sa, prechádzať alebo zájdete niekam na výlet.

Nevýhody

1. Ďaleko k obchodom

Väčšina chát sa nachádza na samote. Preto by ste už pred nástupom mali myslieť na to, aby ste sa dobre zásobili. Do obchodov sa nedostanete len tak ľahko a keď budete potrebovať čerstvý chlieb alebo iné potraviny, môže to byť komplikované. Takáto silvestrovská dovolenka je vhodná skôr pre ľudí, ktorí sa tam dostanú vlastným autom.

2. Slabá vybavenosť

Ešte pred rezerváciou chaty si zistite, aké je v nej vybavenie. Inak sa môže stať, že po príchode na miesto budete nepríjemne prekvapení. Nemusia mať dostatok riadov najmä na varenie, takže v konečnom dôsledku budete musieť brať so sebou okrem ostatnej batožiny ešte aj tieto veci.

3. Problémy s kúrením

Pripravte sa na to, že na chate môžete mať poriadnu zimu. Tieto priestory sa niekedy nevykurujú dobre, preto je lepšie pribaliť si so sebou aj nejaké deky, ktoré vás ochránia aspoň počas noci. Ak vám býva všade zima, skúste nájsť radšej iné silvestrovské riešenie.

 

HOTEL

Výhody

1. Nemusíte sa o nič starať

Ak máte radi svoje pohodlie a počas týchto dní sa chcete iba zabávať, jednoznačne si vyberte Silvester v hoteli. Tam ráno vstanete, čakajú na vás pripravené raňajky a táto starostlivosť sa potom prenesie do celého dňa. Večer budete oddýchnutí, zrelaxovaní a môžete sa tešiť na dobrú zábavu.

2. Pripravia pre vás program

Starosti nebudete mať ani s organizáciou samotnej party. Takmer každý hotel automaticky ponúka rozšírené balíčky pobytov už aj so vstupenkami na silvestrovský večierok. Na vás už bude len pekne sa obliecť, pripraviť sa na tanec, dobré jedlo a zábavu. Navyše opäť vás nemusí trápiť dlhá cesta domov, pretože jednoducho prejdete do hotelovej izby a môžete oddychovať.

3. Môžete sa venovať zábave a výletom

Keďže zamestnanci hotela vybavia všetko za vás, tak vy si môžete spokojne užívať voľný čas. Naplánujte si výlety a užite si tieto dni voľna naplno. Odnesiete si krásne spomienky a domov sa vrátite oddýchnutí.

Nevýhody

1. Vysoké ceny

Je pochopiteľné, že hotely chcú počas hlavnej sezóny čo najviac zarobiť, preto silvestrovské pobyty patria cez rok k tým najdrahším. Jediným riešením je vybrať si ubytovanie nižšej kategórie, aby vám na to postačoval finančný rozpočet.

2. Nutnosť skorej rezervácie

O silvestrovské pobyty je veľký záujem. V niektorých vychytených hoteloch si ich stáli zákazníci rezervujú aj rok vopred. Podniky prichádzajú s prvými ponukami už počas posledných letných dní. Preto myslite na včasnú rezerváciu, aby ste si mohli vybrať presne to, čo vám bude vyhovovať a nemusíte brať už len posledné voľné miesta.

3. Veľký hluk, keď budete chcieť oddychovať

Pripravte sa na to, že v hoteloch sa chce veľa ľudí zabávať až do rána. Keď nezostávajú dole v reštaurácii, tak potom pokračujú v izbe. Pokojne sa môže stať, že budete mať rušnejších susedov a na nejaké súkromie a oddych potom môžete zabudnúť.

 

MESTO

Výhody

1. Dobrý program zadarmo

Mestá sa často predbiehajú v tom, kto pozve na silvestrovskú party zaujímavejších interpretov. Vďaka tomu sa tam zabavíte viac ako v nejakom bare. Navyše vás to nebude stáť ani cent a zadarmo si užijete nejaký zaujímavý koncert alebo diskotéku s úspešným dídžejom.

2. Môžete to spojiť s výletom

Na Silvestra si môžete zájsť aj mimo región, kde bývate. Takto si ho môžete pokojne spojiť aj s krátkym výletom. Zájdite ešte v starom roku na ľahkú túru alebo prechádzku, či navštívte niektorú zo zaujímavých pamiatok. Po dobrom jedle sa potom môžete vybrať do ulíc a počkať si na pripravený program.

3. Minimálne náklady

Nepochybne ide o tú najlacnejšiu verziu. Najesť sa môžete doma alebo keď bývate v nejakej chate alebo priváte a do mesta sa už idete len zabaviť. Tam vám postačí zaplatiť si za jeden či dva drinky a silvestrovské oslavy vás vyjdú na minimum.

Nevýhody

1. Poriadne vymrznete

Nemajte o tom idylické predstavy, alkohol vás nezohreje dostatočne na to, aby vás pripravil na mínusové teploty. Keď budete na námestí postávať pár hodín, tak sa už po istom čase budete triasť od chladu a ledva sa dočkáte toho, že sa pôjdete niekde zohriať.

2. Ak si nerezervujete vopred miesto, nedostanete sa do podniku

S tým nastáva aj druhý problém. Ak naozaj chcete počas večera niekam zájsť, tak si vopred rezervujte stôl. Podniky bývajú totiž tak preplnené, že nebudete mať šancu ani prepracovať sa k baru. Myslite tiež na to, že niektoré reštaurácie si dávajú podmienku minimálnej útraty za večer, takže si nemôžete rezervovať stôl iba kvôli dvom pivám.

3. Veľa opitých a nepríjemných ľudí

Silvester v meste je obľúbenou voľbou pre tínedžerov. Nič ich to nestojí a alkohol si donesú so sebou. To má za následok ulice plné opitých mladých ľudí, čo býva často veľmi nepríjemné. Potom netúžite po ničom inom, ako sa čo najskôr dostať domov a nevidieť to bláznovstvo.

 

LYŽOVAČKA

Výhody

1. Silvester v horách je najlepší

S koncoročnými sviatkami si už automaticky spájame predstavu zasneženej krajiny. Keď sa teda vyberiete na lyžovačku, naisto zažijete takúto vysnívanú atmosféru. Vďaka tomu si môžete užiť aj váš obľúbený zimný šport a silvestrovskú oslavu spojíte aj so zimnou dovolenkou.

2. Budete mať stále čo robiť, nebudete sa nudiť

Niekedy sa pri takýchto stretnutiach len ťažko vymýšľajú nejaké zaujímavé aktivity. Časom sa najmä partie začnú nudiť a po pár dňoch sa už aj tešia domov do svojho pohodlia. No ak chodievate pomedzi to lyžovať, tak máte postarané o celodenný program a nemusíte sa báť, že by vás dostihla nuda.

3. Nový rok na lyžiach

Hovorí sa, že ako na Nový rok, tak po celý rok. Preto by ste si mali vymyslieť program, ktorý vás bude naozaj baviť. Ak je lyžovačka vašou záľubou, nie je potom lepšej možnosti, ako by ste mali stráviť tento deň.

Nevýhody

1. Vyššia cena

Ceny vysokohorských pobytov sú nepochybne najvyššie. Preto počítajte s tým, že vás bude stáť viac nielen samotné ubytovanie, ale aj lístky na vleky a niektoré iné služby. Suma za pobyt sa môže predražiť až o 30 percent oproti klasickej lyžovačke počas všedných dní.

2. Pozor na zranenia

Buďte opatrní najmä na lyžovačku v spojení s alkoholom. Potom sa môže ľahko stať, že namiesto silvestrovskej party budete ležať v izbe s vyloženou nohou a budete mať naordinovaný nútený odpočinok.

3. Ak máte radi ohňostroj, nemusíte si ho užiť

Pokiaľ sa vám Silvester spája aj s ohňostrojmi, vo Vysokých alebo Nízkych Tatrách na ne nebudete mať šťastie. Ochranári dbajú na to, aby sa nimi nestresovala lesná zver, preto sú oficiálne v oboch národných parkoch zakázané.

 

ZAHRANIĆIE

Výhody

1. Zároveň máte aj dovolenku

Keď sa už vyberiete na Silvestra do zahraničia, tak si to istotne spojte aj s dlhším výletom a urobte si tam dovolenku. Vyhnite sa rušnému obdobiu, ktoré vládne vo všetkých domácnostiach a namiesto toho radšej spoznajte ďalšiu zaujímavú krajinu.

2. Môžete stráviť Silvester pri mori

Vyberte si aj zo zaujímavejších destinácií. Nikto nepovedal, že by ste mali tráviť Silvestra zákonite tam, kde je zima. Namiesto toho si zvoľte teplejšiu krajinu a strávte tieto dni pri mori. Počas života treba nazbierať čo najviac zážitkov a jeden Nový rok môžete osláviť aj týmto spôsobom.

3. Nezabudnuteľná party v nejakej metropole

Máte nejaké vysnívané veľkomesto, ktoré by ste chceli navštíviť? Urobte tak práve počas Silvestra. Zažijete ho ešte vo vianočnej výzdobe, môžete sa tešiť na zaujímavý program a navštíviť môžete rôzne druhy atrakcií. Ideálny tip aj na krátky pobyt na tri noci.

Nevýhody

1. Neistá situácia kvôli koronavírus

Dovolenky v zahraničí sa tento rok plánovali ťažšie, pretože za všetko mohol koronavírus. Ak si ju rezervujete skôr a potom sa daná destinácia objaví v červenej zóne, hrozí vám, že ostanete doma a bez nejakého zaujímavého programu.

2. Veľká investícia

Aj tento Silvester musíte zaradiť medzi tie drahšie. No ak ste tento rok nestihli žiadnu dovolenku a chcete si užiť aspoň tieto dni, tak prečo by ste úspory neminuli na takýto nezabudnuteľný zážitok?

3. Pripravte sa na davy ľudí

Rovnako ako vy rozmýšľa aj mnoho iných ľudí. Preto sa môže stať, že si vyberiete nejakú destináciu preplnenú dovolenkármi. Z romantickej silvestrovskej predstavy sa razom stane otravná nočná mora.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa