Zaujímavá novinka v B. Bystrici: Prejdite sa po miestach, kde sú pochované známe osobnosti

2021-04-09 07:00:00 |   |    | 

Na území Banskej Bystrice sa nachádza 22 cintorínov. Každý jeden v sebe ukrýva životné príbehy aj významných osobností, architektonické skvosty či národné kultúrne pamiatky. Samospráva ich spojila do publikácie Sprievodca po pietnych miestach Banskej Bystrice, ktorú si záujemcovia môžu bezplatne vyzdvihnúť vo výdajných okienkach informačného centra na Námestí SNP alebo turistického a informačného centra na autobusovej stanici.



Nové knižné dielo je oproti predchádzajúcim bohatšie o informácie o kryptách nachádzajúcich sa pod miestnymi kostolmi a nezabúda ani na významné pamätníky obetiam vojen.

"Publikácia je určená pre všetkých, ktorí chcú poznať tajomstvá pietnych miest. Obsahuje príbehy ľudí, ktorí sú tu pochovaní. Píšeme nielen o príbehoch osobností, ale aj o architektonických, sochárskych dielach a chránených stromoch. Kniha svojím obsahom, textmi a fotografiami svedčí o množstve významných miest, umeleckých dielach, prírodných a krajinných zaujímavostiach na miestach pripomínajúcich významné osobnosti a udalosti," konštatoval druhý zástupca primátora Milan Lichý, zostavovateľ publikácie, pod ktorou sú podpísaní i ďalší spoluautori.

Podľa neho niektorí Banskobystričania ani nevedia, že evanjelický cintorín na Lazovnej ulici a rímskokatolícky cintorín na Námestí Štefana Moysesa v Banskej Bystrici sú po martinskom či bratislavských najvýznamnejšie na Slovensku, najmä pokiaľ ide o osobnosti, ktoré sú tam pochované. Našli tam miesto posledného odpočinku významní hudobníci, kňazi, vedci, básnici, učitelia, lekári, obchodníci, právnici či umelci. Významné osobnosti sú pochované tiež na židovskom cintoríne na Rudlovskej ceste či na sídlisku Radvaň.

K pietnym miestam v knihe sú zaradené i pamätníky, pomníky a vojnové hroby s neznámymi vojakmi. "Čo však v knihe chýba, je ešte príbeh ďalšieho z významných miest, ktoré sa stáva pietnym v ostatnej dobe. Ide o mariánsky stĺp na Námestí SNP, pôvodne postavený v roku 1719 z vďaky Bystričanov za záchranu pred morovou epidémiou. Teraz si pri ňom ľudia zvykli pripomínať obete nešťastí, tragédií mimo Banskej Bystrice, na Slovensku a inde vo svete," doplnil Lichý.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa