Škandál na dovolenke: Do Chorvátska už nikdy nevkročíme, plakali turistky

2023-06-08 15:30:00 |   |    | 

Chorvátsky cestovný ruch tento rok očakáva prekonanie rekordných výsledkov roka 2019. Len do konca mája navštívilo krajinu už 3,5 milióna ľudí, nie všetci však odchádzali spokojní...



Chorvátsky spravodajský portál Dalmacija Danas opakovane upozornil na problémy s taxikármi, ktorí za svoje služby požadujú horibilné ceny. Pred týždňom si za cestu z prístavu na letisko v Splite istý vodič účtoval 180 eur, v nedeľu zaplatili dve mladé ženy ešte o čosi viac.

Na situáciu denník upozornil jeden z čitateľov, ktorý sa stal na splitskom letisku svedkom škandalóznej scény. Dve turistiky zo zahraničia vystúpili z taxíka evidentne rozrušené a jedna dokonca plakala. „Kričali, že idú zavolať políciu, čo aj urobili,“ cituje denník svojho svedka.

Tomu sa mladé ženy zverili, že za cestu od terminálu trajektov na letisko zaplatili nehoráznych 220 eur a k svojej platbe navyše nedostali doklad. U mužov zákona však napriek tomu so svojou sťažnosťou nepochodili. „Dievčatá ukončili rozhovor konštatovaním, že do Chorvátska už nikdy nevkročia,“ povedal svedok.

Situácia pritom trápi aj zodpovedných. Milivoj Topić, prezident Cechu dopravcov Splitsko-dalmatínskej župy, pre portál povedal, že na problém v legislatíve upozorňujú už celé roky. „Je mi to ľúto, ale zákon o pozemnej preprave taxikárom umožňuje stanoviť si vlastné ceny,“ vysvetľuje s tým, že predtým mesto určovalo zimnú a letnú tarifu.

Zimná bola 30 kún (4 eurá) za trasu do troch kilometrov, v letnej sezóne sa platilo „nástupné“ 20 kún a následne sa účtovala 1 kuna za kilometer. Pri takomto prepočte by 24-kilometrová trasa z prístavu na letisko mala stáť 44 kún, teda asi 6 eur. Samotný Topić priznáva, že vhodnejšou alternatívou než taxíky sú napríklad moderné aplikácie, ktoré vám cenu vykalkulujú vopred.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa