Stihnite ešte vianočné trhy v okolitých krajinách. Viedeň, Praha, Budapešť a Krakov vás čakajú

2015-12-17 17:00:36 |   |    | 

Možno sa vám to zdá prineskoro, ale ešte stále je čas vybrať sa na vianočné/adventné/novoročné trhy. Keďže sa nachádzame v srdci Európy, máme to šťastie, že nám významné mestá ležia takmer pri hraniciach. Viedeň, Budapešť, Praha, to všetko sú veľkomestá preslávené svojimi trhmi a my ich máme len pár hodín cesty. Tak prečo to nevyužiť a nevybrať sa na rýchly spontánny výlet?



 

Budapešť

 

Vybrať sa na trhy do Budapešti je nápad, ktorý istotne neoľutujete. Celé podujatie sa totiž nesie viac menej v duchu gastronómie. Však tou je aj celé Maďarsko povestné. K dobrému jedlu si prirátajte návštevu centra, pamiatok a atrakcií a máte o skvelý výlet postarané. V Budapešti takto nemusíte stráviť len jeden deň. S Tropikáriom, kúpeľami, múzeami a inými zaujímavosťami budete mať program na celý víkend. Navyše tunajšie trhy sú spojené aj so zimnými, čiže sa Vianocami nekončia. Práve naopak sú otvorené aj počas sviatkov a končia sa až po novom roku.

Návštevu trhov si môžete zorganizovať viacerými spôsobmi. Najjednoduchšie je pripojiť sa k niektorému z jednodňových zájazdov, ktoré vás prevedú aj po pamiatkach a na námestí Vörösmarty vám poskytnú dostatok času na ochutnanie všetkých lahôdok. Ceny zvyknú začínať na približne 20 eurách podľa spoločnosti.

Ďalšou možnosťou je prísť sem vlakom, autom alebo autobusom. Od našich hraníc sa hlavné mesto Maďarska nachádza maximálne do 3 hodín nech už využijete akýkoľvek dopravný prostriedok. V tomto prípade tak budete mať viacej času aj možností, aby ste si upravili program presne podľa toho čo potrebujete.

 

Praha

 

Vianočná Praha má svoje čaro, ktoré jej nik nevezme. Vežičky sa trbliecu, všade plno ľudí, vôní a dobrej nálady. Praha navyše patrí medzi najkrajšie mestá sveta, čo často potvrdzujú rôzne cestovateľské stránky. Aj tento rok si vyslúžila predné priečky medzi najkrajšími adventnými trhmi na svete. Popri návšteve potom môžete zájsť aj do múzea, alebo sa len tak prejsť po Náplavke. V Prahe nájdete dostatok príležitostí na zaujímavý program.

Aj do tohto mesta rôzne cestovné agentúry ponúkajú organizované výlety. Na výber sú tie na jeden deň, alebo aj viacdňové. Ale keďže nám je Praha všetkým dobre známa, nik nespraví zlý krok ak sa tam vyberie na vlastnú päsť. Václavské námestie zvládnete aj bez sprievodcu a budete mať voľné ruky na to, aby ste si sadli do podniku, ktorý bude najviac sedieť vám. Vlakom sa sem zo západného Slovenska dopravíte za 4 hodiny a autom približne do 3 hodín.

 

Viedeň

 

 Aj táto kráska na Dunaji je svojimi trhmi známa po celom svete. Viedeň je očarujúce mesto, ktoré vábi milióny turistov ročne. Tým ani nevadí, že počas trhov je tu už poriadne chladno a prechádzaním po meste poriadne vymrznú. Vynahradia im to kaviarničkyčokoládovne, ktoré patria k nevyhnutným zastávkam.

Do Viedne sa taktiež organizujú výlety, ktoré sú výhodné hlavne pre tých Slovákov, ktorí prichádzajú zo vzdialenejších častí. Západ má výhodu, že Viedeň leží len niekoľko desiatok kilometrov ďaleko, čiže sa sem dá dopraviť pohodlne vlakom aj autobusom. Kúpiť si môžete i zvýhodnený lístok na vlak, ktorý v sebe zahŕňa už aj mestskú dopravu v centre Viedne. Takto si naplánujete program podľa vášho gusta. Vyskúšať môžete aj niektorý z kultúrnych zážitkov, ako koncert alebo divadlo. Viedeň je známa množstvom múzeí a galérií, takže si trhy nechajte na večer a cez deň zájdite napríklad na výstavu. Viedeň osvetlená len vianočnými ozdobami má totiž úplne iné čaro.

 

Krakov

 

Ani severný sused s trhmi nezaostáva. Krakov je prekrásne mesto samo o sebe, no keď ho zabalíte do vianočného šatu, pridáte vyštípané líca a teplý nápoj do ruky budete mať postarané o skvelé zážitky. Tu na Hlavnom námestí, alebo Rynek Główny, objavíte stánky plné chutného jedla a nápojov, stánky s remeselníkmi a inými atrakciami. Ako inak nebude chýba program a atmosféra, ktorú jednoducho zažijete len tu v Poľsku.

Poľský Krakov je ideálnou voľbou pre Slovákov žijúcich na severe krajiny. Najlepšie je pricestovať sem vlastným autom, keďže tieto trhy nie sú až tak navštevované Slovákmi, a preto sem nechodí ani toľko zájazdov. Cesta to bude možno o niečo dlhšia, ale oplatí sa, keďže si zároveň pozriete toto úchvatné mesto. Netreba vynechať Wawelský hrad a okolie rieky, kde stretnete aj obrovského draka.

 

Ďalšie možnosti

 

Ak vám predsa len zvýšil čas a vy máte chuť zájsť o niečo ďalej, nemali by ste vynechať trhy v RakúskuNemecku. Odtiaľto vlastne aj tradícia vianočných trhov pochádza. V mestách ako Graz, Salzburg, Berlín, Frankfurt nad Mohanom a v iných objavíte úžasné námestia plné stánkov a smejúcich sa ľudí.

Autor: SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa