More zážitkov pri Balatone: TOP zaujímavosti v okolí, ktoré musíte vidieť

2016-07-19 00:00:01 |   |    | 

Ak máte toto leto obavy cestovať k moru, nahraďte si to dovolenkou pri maďarskom Balatone, kde v niektorých miestach tiež nedovidíte na druhý breh. Spoľahnúť sa môžete aj na zaujímavý doplnkový program - v okolí najväčšieho maďarského jazera sa nachádza niekoľko zaujímavostí v podobe pamiatok, atrakcií a nádhernej prírody.



 

Palác Festetics, Keszthely

Mestečko Keszthely nájdete v západnej časti Balatonu a z Bratislavy sa tam dostanete za dve a pol hodiny. Jeho historickou dominantou je palác Festetics, ktorý sa nachádza neďaleko pobrežia. Súčasťou komplexu je veľký park s fontánou, kde poobede nájdete príjemný oddych pod stromami. Palác bol postavený v 18. storočí a jeho architektom je rakúsky umelec. Prvým vlastníkom bola rodina Festetics, za ktorej vlády dosiahlo mesto najväčší rozmach. Palác je postavený v barokovom štýle a časť z neho je premenená na muzeálnu expozíciu.

 

Kúpele Héviz

Len 7 kilometrov od Keszthely sa nachádza Héviz. Pokiaľ chcete pridať vašim vodným radovánka aj niečo naviac, toto je to správne miesto pre vás. V tunajších vonkajších kúpeľoch sa vďaka termálnym prameňom liečia choroby pohybového aparátu a problémy s pokožkou. V centre sa môžete prejsť po promenáde s hrajúcou fontánou. V lete tam organizujú rôzne podujatia a tanečné zábavy. Héviz ponúka tiež raz týždenne farmárske trhy, na ktorých si môžete nakúpiť rôzne domáce pochúťky. V širšom okolí je niekoľko domácich reštaurácií priamo vo viniciach a môžete využiť pešie nordic walking tour po celom meste.

 

Opátstvo a levanduľové polia, Tihány

Tihány sa nachádza takmer na opačnom konci ako tieto dve mestá. Obsadilo tam malý polostrovný výbežok a vďaka poveternostným podmienkam sa tam vynikajúco darí levanduli. Pravidelne tu organizujú festivaly spojené s aromatickou rastlinkou a aj mimo nich môžete navštíviť malé farmy a kúpiť si rôzne levanduľové výrobky. Najväčším lákadlom je opátstvo, ktoré sa nachádza na malom vŕšku. Benediktínsky kláštor pochádza z 10. storočia a ponúka úžasný výhľad na okolie.  V tejto časti Balatonu sa dá prenajať malá loďka a po krátkej inštruktáži sa môžete pár hodín plaviť po okolí.

 

Vodná veža, Siófok

Zaujímavý spôsob, akým využiť technickú pamiatku, ponúkli v Siófoku, ktorý sa nachádza od Slovenska z druhej strany Balatonu. Vyše storočná veža už nie je funkčná a plnila skôr okrasnú funkciu. Neskôr sa rozhodli vdýchnuť jej nový život a využiť ju na nové účely. V spodnej časti vytvorili nové turistické centrum a na vrchu v peknej rozhľadni založili kaviareň s panoramatickým výhľadom. Z podniku môžete pri dobrom počasí vidieť veľkú časť Balatonu.

 

Jazerná jaskyňa, Tapolca

Milovníci netradičných atrakcií si v Tapolci prídu na svoje. Jazernú jaskyňu objavili začiatkom 20. storočia. Pri kopaní studne prišli na to, že pod zemou sa nachádza unikát, ktorý sa časom vypracoval na top maďarskú atrakciu. Časť prehliadky absolvujete na člne, keď budete prechádzať malými jazierkami za asistencie vášho sprievodcu. Jaskyňa je súčasťou ďalšieho úžasného miesta, konkrétne kúpeľov Tapolca, kde sú niektoré bazény na kúpanie vytvorené priamo v podzemí v týchto priestoroch. Tapolca sa nachádza dve hodiny od Bratislavy a 15 kilometrov od Balatonu.

 

Veszprém

Podľa legendy bolo mesto Veszprém vybudované na siedmich vrchoch. Preto je zaujímavo členité a ponúka viacero odľahlých zákutí s malými kaviarničkami. Najnavštevovanejšou časťou je Hradný vrch, na ktorom sa nachádza historické námestie, kostol a časti bývalých hradieb. Práve odtiaľ môžete za dobrých podmienok dovidieť až ku 17 kilometrov vzdialenému Balatonu. Súčasťou mesta je i biskupský palác a bývalá požiarna veža, ktorá už dnes slúži na vyhliadky.

 

Balatonfüred

Mesto vo východnej časti Balatonu je známe predovšetkým kúpeľníctvom. Nachádza sa tam prameň s liečivou vodou, nádherná promenáda a niekoľko historických kostolov. Na predmestí nájdete aj opustené zvyšky chrámu z 15. storočia, ktorý je jednou z mála pôvodných zachovalých stavieb. V súčasnosti je už Balatonfüred prslávený aj vďaka jachtárstvu a klubu, ktorý sídli priamo v malom prístave. Môžete si tam prenajať malé jachty na plavbu po Balatone alebo sa dohodnúť na okružnej jazde.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, madarsko.sk
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.2/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa