Bicyklom po Českej republike: Toto sú najlepšie cyklotrasy obľúbených susedov

2020-06-23 12:00:00 |   |    | 

Česi milujú aktívne dovolenky a tomu je prispôsobený aj ich turizmus. U našich susedov vďaka tomu nájdete množstvo skvelých ponúk na takéto spoznávanie ich krajiny. Jedným z najobľúbenejších spôsobov je nepochybne cyklistika. Vezmite si vlastný bicykel alebo si ešte pred príchodom rezervujte jeden v blízkej požičovni a môžete sa vydať na jednu z obľúbených cyklotrás.



 

Moravským krasom

Hneď prvá trasa je určená pre skúsených cyklistov, ktorí si chcú dať počas dovolenky trochu do tela. Začína sa v Skalici nad Svitavou a postupne prejdete až do Brna. Dĺžka trasy je 70 kilometrov a prechádza prevažne hornatým terénom, čo si vyžaduje dobrú kondíciu. Dostanete sa na nej do skutočne nádherných zákutí. Uvidíte známu priepasť Macocha, kde môžete navštíviť aj obľúbenú jaskyňu Punkevná, alebo si pozriete zrúcaninu hradu Boskovice. Pokiaľ nemáte až tak dobrú kondíciu, môžete si rozdeliť tento úsek na menšie približne desaťkilometrové okruhy, ktoré vás zavedú k ďalším krásam Moravského krasu. Dostanete sa napríklad k rybníku u Jedovnic, prejsť sa môžete kaňonom Pustý žleb, alebo zájdete do Rakovického údolia.

 

Labská cyklotrasa

Najdlhšia, ale zároveň najobľúbenejšia cyklotrasa prechádza popri rieke Labe. Začína sa pri jej ústí v Krkonošiach a meria až 380 kilometrov. Vhodná je na dlhšiu dovolenku, keď postupne prejdete tento nádherný región. Väčšina úsekov má len miernu obtiažnosť a sú vhodné aj pre rodiny s deťmi alebo seniorov. Pokiaľ si na to trúfnete, tak po nej môžete prejsť až k Severnému moru, pretože Labská cyklotrasa je zároveň súčasťou trate EuroVelo. Počas svojich potuliek sa dostanete do obľúbeného Českého Švajčiarska, ale aj do Špindlerovho Mlynu. V okolí sa nachádzajú najmä prírodné atrakcie, ale zastávku si môžete naplánovať aj v historických mestách Hostinné alebo Nymburk.

 

Lichtenštejnská cyklotrasa

Tento tip poteší najmä milovníkov histórie a tých, ktorí si cyklistiku spájajú aj s pôžitkom nasávania atmosféry malebných regiónov. Lichtenštejnská cyklotrasa totiž prechádza nádhernou oblasťou Valtice a Lednice. Nachádza sa na nej až 12 rôznych pamiatok, ktoré sú vynikajúcou voľbou najmä pre rodiny s deťmi. Celá trasa meria takmer 40 kilometrov a keď si ju rozdelíte na menšie úseky, aby ste si pohodlne mohli pozrieť jednotlivé atrakcie, tak si tam môžete naplánovať týždennú dovolenku. Ďalším tromfom tohto regiónu je vynikajúca gastronómia, ale aj malé vinárničky, kde sa môžete zastaviť na ochutnávky v spojení s prehliadkami rodinných viníc.

 

Náučná cyklotrasa okolo Třebone

Rovnakú dĺžku má aj trasa, ktorá prechádza okolo mesta Třeboň. Tá je navyše spojená s náučným chodníkom, ktorý približuje prírodné danosti tejto oblasti. Dokopy sa na ňom nachádza 22 zastávok, na ktorých sa dozviete niečo viac o tunajších rybníkoch, lesoch, rašeliniskách a živočíchoch, ktoré žijú v tomto regióne. Začiatok cyklotrasy je priamo v meste pri rybníku Svet, potom prejdete napríklad popri Zlatej stoke, ktorá sa využívala ako vodohospodárske dielo, Sovom lese, horárni, v Lutovej si môžete pozrieť typickú lokálnu ľudovú architektúru a v obci Kouty zase uvidíte známe třeboňské borovice. Vaša cyklotúra sa končí opäť v Třeboni, kde môžete zostať na obhliadku mesta s jeho známymi historickými pamiatkami.

 

Cyklotrasa popri Baťovom kanále

O Baťov kanál sa Česká republika delí so Slovenskom. U nás je známy najmä vďaka možnosti prenájmu lodí, s ktorými budete spoznávať okolitý región aj s prestávkami v prístavoch, ktoré sú rozmiestnené pri zaujímavých atrakciách. Ak budete mať záujem, na hraniciach už môžete z lode vystúpiť a presadnete na bicykel, ktorým prejdete 80 kilometrov dlhú trasu. Tá vedie najmä po asfaltovej ceste a opäť je vhodná aj na výlety celých rodín. Počas vašej dovolenky si môžete pozrieť napríklad Archeoskanzen Modrá, kde objavili upírsky hrob, v ktorom obetovali mladé nevinné dievča, Arcibiskupský palác v Kroměříži, ku ktorému patria aj nádherné záhrady, alebo sa zastavte v Uherskom Hradišti.

 

Po hrebeni Radhošte

Cyklochodník Po hrebeni Radhošte vedie nádherným regiónom Beskýd. Na jeho zdolanie však potrebujete výbornú kondíciu, pretože približne šesťkilometrový úsek z celkovej trasy 46 kilometrov vedie kopcovitým terénom a budete počas neho iba stúpať. Na jeho vrchole sa dostanete k legendárnej soche Radegasta, ktorý bol pohanským bohom. Podľa legendy keď ho uvideli Cyril a Metod, ihneď ho kázali zničiť. No pohanským kňazom sa vtedy ešte drevenú sochu podarilo zachrániť a ukryť v blízkej hore. Preto tam dali neskôr na jeho pamiatku postaviť kamennú kópiu tohto bôžika. Vaša cyklotúra začne vo Frenštáte pod Radhoštěm a na rovnakom mieste svoje putovanie aj ukončíte.

 

Praha – Řevnice

Bicyklom si môžete spestriť aj dovolenku v hlavnom meste. Z Prahy štartuje príjemná niečo vyše 20 kilometrov dlhá cyklotrasa, ktorá vedie až do Řevníc. Tá začína pri sútoku riek Vltava a Berounka. Prechádzať budete najmä nádhernou prírodnou oblasťou a zastaviť sa môžete pri zámku Dobřichovice, v ktorom sa nachádza známa reštaurácia. Po príchode do Řevníc si môžete vybrať medzi návratom späť vlakom, alebo prídete do Prahy opäť na bicykli, pričom tentoraz si môžete urobiť prestávku pri prírodnom kúpalisku v Radotíne, kde sa môžete príjemne osviežiť vo vode a oddýchnuť si pred návratom do centra.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa