Poloprázdne Maďarsko: Navštívte najväčšie skvosty bez davov

2020-08-17 00:00:00 |   |    | 

Nyár je v plnom prúde, treba si vziať ünnep. Nerozumiete? Jednoducho si vezmite dovolenku a vyrazte do Maďarska skôr, než leto skončí! Tento rok nie je pre turistov tak lákavou destináciou ako po iné roky, takže boxovacie rukavice pre vytvorenie osobného priestoru pri atrakciách môžete nechať doma. Zbaľte kufre, vymeňte eurá za forinty a vyrazte na cestu. Maďarsko na čele s obľúbeným Balatonom, hlavným mestom Budapešť a kultúrnym mestečkom Pécs už čaká!



 

Balaton: Najväčšie jazero v strednej Európe poteší cyklistov aj moreplavcov

Ak ste vášnivými milovníkmi mora a cyklistiky, Balaton je pre vás jednoznačnou voľbou. Máte pravdu, Balaton síce nie je more, ale bude vám stačiť, že sa prezýva aj "maďarské more"? Okolo celého jazera navyše vedie cyklotrasa dlhá 200 kilometrov, ľahko tak môžete obísť celú oblasť na bicykli. Pokiaľ uvažujete, v ktorej časti dovolenku stráviť, majte na pamäti, že sever jazera sa značne líši od jeho južnej časti. Na severe je väčšina pobrežia husto zarastená trstinou, z ktorej miestni vyrábajú trstinové strechy (nájdete ich na domoch napríklad v Szigliget alebo v obci Tihany). Hoci aj v severnej časti jazera objavíte ukryté pláže, ak radšej preferujete väčšie a priestrannejšie, odporúčame južnú časť Balatonu. Na juhu je vstup do vody dosť pozvoľný, vďaka čomu je tu aj teplejšia voda ako na severe, kde z móla zostúpite priamo do hĺbky. Ak so sebou teda beriete aj deti, vyrazte radšej na juh. Navyše pokiaľ ste zimomriavý, Balaton sa vám zapáči, voda v ňom je totiž nadpriemerne teplá - v lete dosahuje priemerné teploty 26 - 28°C. Na Balaton sa dostanete už za hodinu a pol jazdy vlakom z maďarského hlavného mesta.

TIP: Malým pokladom v severnej časti Balatonu je mestečko Szigliget. Práve tu nájdete najväčšiu koncentráciu domov s trstinovou strechou. Je to taký malý raj na "ostrove". Polostrov jemne vyčnievajúci nad hladinu sladkovodného jazera kedysi dávno totižto skutočne ostrovom bol. Dnes mu dominuje zrúcanina hradu, z ktorej sa naskytá kúzelný výhľad. A predovšetkým tu nájdete pivnice s dobrým vínom, tak Egészségére (na zdravie)!

 

Budapešť: Poloprázdne hlavné mesto teraz alebo nikdy

Normálne je Budapešť plná turistov, tento rok však kvôli pandémii návštevníci chýbajú. Pokiaľ chcete toto prekrásne mesto zažiť bez davov, nie je na čo čakať. Najväčšie pamiatky hlavného mesta určite každý pozná. Čo nevšedného sa ale dá v Budapešti zažiť? Keď sa povie Budapešť, každému sa hneď vybaví prekrásna budova parlamentu. Málokto však vie, že na protiľahlom brehu Dunaja sa dajú dokonca loviť ryby. Rybárčenie s výhľadom na parlament je dosť nevšedným zážitkom, na ktorý asi len tak nezabudnete. Ďalšie, čo si v spojení s mestom jednoznačne vybavíte, sú kúpele. V Budapešti nájdete aj jedny so špeciálnymi otváracími hodinami - kúpele Rudas, ktoré v piatok a v sobotu ponúkajú nočné kúpanie od 10 večer do 4 do rána. Takúto horúčku sobotňajšej noci ste asi ešte nezažili! Namierte si to tiež k Rybárskej bašte a Budínskému hradu a nezabudnite sa prejsť po Széchenyi Lánchíd, prvom moste cez Dunaj v Budapešti.

Ďalšou vecou, ktorú musíte nutne vyskúšať, je maďarská kuchyňa. Chceli by ste si dať niečo tradičného a pritom pre mnoho cestovateľov neznámeho? Ochutnajte špeciálnú ovocnú polievku Gyümölcsleves. Je to predovšetkým letná delikatesa, pripravuje sa totiž zo sezónneho ovocia, teda z marhúľ, sliviek, jabĺk alebo jahôd. Tak jó étvágyat (dobrú chuť)!

TIP: Do Budapešti sa z Bratislavy, Zvolena, Banskej Bystrice, Donoval, Ružomberku, Dolného Kubína, Žiliny, ale aj Popradu a Košíc najrýchlejšie dostanete hromadnou dopravou - dennými aj nočnými autobusmi FlixBus, ktoré chodia niekoľkokrát denne. Cena za lístok navyše začína už od 5,99 € z Bratislavy a 6,99 € zo Zvolena.

 

Pécs: Kultúrna brána do Stredomoria

Ak ste si tento rok vysnívali dovolenku v Stredomorí a idete "len" do Maďarska, vyskúšajte Pécs, ktorá sa pýši stredomorskou atmosférou. Patrí k najstarším a najzaujímavejším mestám Maďarska. Nájdete tu pamiatky na osídlenie už z čias Rímskej ríše, prvých kresťanov aj stavby z čias tureckej nadvlády v 16. a 17. storočí. Najkrajšími pécskými stavbami sú jednoznačne katedrála z 11. storočia na Námestí Dóm tér (má vynikajúcu akustiku a organizujú sa tu organové koncerty) a turecký Džámia pašu Kásima zo 16. storočia na Széchenyiho námestí. Určite vás neprekvapí, že mestečko je zaradené aj do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

TIP: Nenechajte sa rozhodiť veľkosťou maďarskej kávy - je síce výborná, ale pripomína skôr nášho "panáka". Čím menšia káva, tým väčšie by mali byť zákusky ku nej. Máte predsa dovolenku.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images
Zdroj: FlixBus

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa