Palác Hofburg v Innsbrucku – miesto, kde kráľovská svadba skončila veľkým smútkom

2020-09-13 00:00:00 |   |    | 

Innsbruck patrí medzi najnavštevovanejšie rakúske mestá. K jeho dominantám patrí palác Hofburg, ktorý za zveľadenie vďačí najmä kráľovnej Márii Terézii. Tá si mesto v obklopení hôr obľúbila natoľko, že ho zvolila aj za miesto sobáša jedného z jej potomkov.



 

Od začiatku bol smelým architektonickým plánom

Začiatky dejín innsbruckého Hofburgu sa spájajú so Zikmundom Habsburským. Ten nechal v 15. storočí vystavať na holej lúke svoje sídlo, ktoré neskôr prevzal Maximilián Habsburský. Práve on palác ešte viac zveľadil a rozšíril takmer do dnešnej veľkosti. Spokojný so svojou prácou poprosil známeho maliara Albrechta Dürera, aby mu jeho pýchu zvečnil na obraze. Žiaľ, neskôr jeho palác takmer celý zhorel a museli ho podrobiť kompletnej rekonštrukcii. Svoju najväčšiu slávu zažil v 18. storočí, keď si ho všimla vtedy kráľovná Mária Terézia. Pri ceste po Európe sa zastavila vo svojom vidieckom sídle a ihneď sa do neho zamilovala. Následne investovala do jeho rekonštrukcie veľké množstvo peňazí a podarilo sa jej ho zveľadiť až do súčasnej podoby.

 

Dvojtýždňová svadba Leopolda II. Habsburského

Mária Terézia si kvôli svojmu obľúbenému Hofburgu dokoncavybrala Innsbruck za miesto svadby svojho syna Leopolda II. Habsburského a Márie Ludoviky Španielskej. Pre Hofburg to bola najväčšia udalosť celej éry. Na obrovskú slávnosť sa chystali veľmi dlhý čas. Kráľovná si želala vyzdobiť úplne všetky miestnosti a pre syna chcela zabezpečiť nezabudnuteľný zážitok. Na svadbu pozvala až 2000 hostí, jedlo pre nich pripravovali najlepší kuchári z kráľovstva a na túto príležitosť najali veľa nových služobníkov, ktorí prešli prísnym školením. Časť z pozvaných boli iba diváci, ktorí túžili vidieť na vlastné oči Máriu Teréziu a jej rodinu. Samotná oslava trvala až dva týždne, začala sa 4. augusta a skončila 18. augusta 1765. Hostia na slávnosť prichádzali postupne, aby mohli zagratulovať mladomanželom. Väčšina z nich dostala pozvánku aj s možnosťou prenocovania v niektorej z nádherných komnát Hofburgu.

 

Veselica zakončená nešťastným úmrtím

Svadobná veselica nakoniec zanechala v účastníkoch trpkú spomienku. Presne v posledný deň osláv došlo k tragickej udalosti. František I. po ceste do svojej komnaty dostal srdcovú príhodu a na mieste zomrel. Mária Terézia, ktorá mala so svojim manželom veľmi silné puto, bola absolútne zdrvená. Na istý čas sa uzavrela do seba a jedinú radosť jej robili jej deti, ktoré jej pomáhali prekonať smútok. Po veľkolepom pohrebe sa rozhodla vzdať zosnulému manželovi úctu hneď niekoľkými spôsobmi. Jeho hlavnú komnatu v Hofburgu rozkázala premeniť na kaplnku a časť paláca premenila na kláštor pre mníšky, ktoré sa mali modliť za Františkovu dušu. V meste už pred svadbou plánovali postaviť víťazný oblúk, ktorý by navždy pripomínal túto veľkolepú udalosť. No po cisárovej smrti ponechali iba jednu z jeho strán v oslavnom tóne, tá druhá bola smútočná a spomínala na manžela Márie Terézie.

 

Milovali ho aj Sissi a František Jozef

Tirolsko bolo obľúbenou oblasťou i pre princeznú Sissi a jej manžela Františka Jozefa I. V tom čase vlastnil palác jej švagor Karol Ľudovít Habsbursko-Lotrinský, ktorý jednu z miestností nechal upraviť presne podľa jej želaní. V tomto období prešiel Hofburg veľkou rekonštrukciou, keďže ho chceil premeniť na veľkolepé sídlo, kde mala každá z komnát iný odtieň a odlišné zariadenie. Ešte častejším hosťom tam bol potom samotný František Jozef I., ktorý miloval poľovačky a na tomto mieste po nich vždy oddychoval a stretával sa s priateľmi.

 

Jedno z prvých európskych múzeí

Hofburg prestali využívať na súkromné účely až na začiatku 20. storočia. V tomto období prišli s nápadom, že tam otvoria jedno z prvých európskych múzeí, situované v kráľovskom sídle. Ľudia sa tam mohli pozrieť už pred začiatkom 1. svetovej vojny, no počas tej druhej bol cieľom bombardovania. To zničilo viaceré časti tejto rozsiahlej budovy, preto ju museli podrobiť rozsiahlej rekonštrukcii. I keď posledné práce dokončili len pred niekoľkými rokmi, snažili sa palác čo najskôr opäť sprístupniť verejnosti a premeniť ho na jedno z najobľúbenejších tirolských múzeí.

 

Na čo sa môžete tešiť počas prehliadky?

Prehliadka paláca je rozdelená do štyroch hlavných častí. Turisticky najatraktívnejšia je hneď tá prvá, ktorá vás zavedie do štátnických priestorov, ktoré využívali panovníci na prijímanie oficiálnych návštev. Veľká hlavná sála sa využívala na bály, ktoré tam veľmi rada organizovala Mária Terézia. Jej strop zdobí nádherná rozsiahla freska, ktorá kontrastuje so zlatým zdobením stien. Atmosféru dotvárajú honosné lustre, ktoré celý priestor rozžiaria. Potom už prejdete do apartmánov, ktoré používali majitelia a panovníci. Tam uvidíte priestory, ktoré počas návštev obývala Sissi alebo Mária Terézia. Tieto dámy mali k dispozícii okrem spálne aj vlastnú prezliekareň, salón na skrášľovanie alebo čitáreň. Pre verejnosť je sprístupnená aj kaplnka, ktorú postavili na počesť Františka I. a posledná časť prehliadky vás zavedie do veže, ktorá je stále v originálnej podobe od čias Maximiliána Habsburského.

 

Kávička a koláč u Sachera

Štyri komnaty paláca patria slávnej kaviarni Sacher. Tam až dodnes pripravujú delikatesy podľa receptúr Eduarda Sachera. Okrem zákuskov, ktorým dominuje jeho slávna torta, si tam môžete pochutnať na hlavných jedlách z tradičnej rakúsko-uhorskej gastronómie. Súčasťou podniku je letná záhrada, kde ponúkajú príjemné posedenie s výhľadom na nádvorie Hofburgu.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa