Baťov kanál – turistické lákadlo mnohých podôb

2020-09-10 00:00:00 |   |    | 

Väčšina z nás si pri vyslovení mena Baťa obvykle predstaví len topánky, ale rozsah pôsobenia rovnomennej firmy bol omnoho širší. Dokazuje to aj Baťov kanál, ktorý by rozhodne nemal chýbať vo vašom cestovateľskom denníku.



 

Baťov kanál je unikátne technické dielo, ktoré bolo v minulosti určené najmä na dopravu lignitu do Baťovských závodov v Otrokoviciach. Dnes je to vodná cesta s nenapodobiteľným kúzlom, na ktorej môžete stráviť dovolenku, víkend alebo len výlet. Za romantickými a zážitkovými plavbami v motorových člnoch či výletných lodiach nemusíte vyrážať do Holandska, stačí využiť širokú ponuku služieb moravského „Baťáku“. Na trase môžete navštíviť vínne pivnice s ochutnávkou moravských vín, historické mestá, prírodné pamiatky, vtáčie rezervácie a najmä výnimočné technické pamiatky. Plavbu na lodi je navyše možné kombinovať s výletmi na bicykli do okolia, vďaka čomu je táto lokalita skutočne unikátna.

Dnešný pojem Baťov kanál charakterizuje asi 80 dlhú turistickú vodnú cestu z Kroměříža do Hodonína. Plavebné úseky vedú riekou Moravou aj umelo vyhĺbenými plavebnými kanálmi. Pôvodný Baťov kanál bol vybudovaný v rokoch 1934 – 1938 v dĺžke necelých 52 kilometrov medzi Otrokovicami a Rohatcom a slúžil najmä pre dopravu lignitu na nákladných člnoch s nosnosťou 150 ton. Okrem dopravy materiálu bol kanál súčasťou závlahových a melioračných systémov. Dodnes nie sú vybudované plavebné komory na hati v Bělove neďaleko Otrokovíc a v Rohatci, preto je aktuálne vodná cesta rozdelená na tri samostatne splavné úseky: Kroměříž – Bělov, Otrokovice – Skalica a Rohatec – Hodonín.

Vodná cesta Baťov kanál je určená pre rekreačné plavby. Môžete sa vydať na plavbu skupinovú, alebo sa plaviť „sólo“ - na vlastnom alebo požičanom člne či hausbóte, ale tiež na paddleboarde či kajaku. Požičovní lodí či hausbótov je v celej dĺžke toku niekoľko, naše odporúčanie však znie – rezerváciu urobte s predstihom, najmä víkendové termíny sú veľmi žiadané! Prenájmy je možné dohodnúť na niekoľko hodín, dní či celý týždeň – záleží len na vás. Dôležité je to, že pre plavbu na Baťovom kanáli nie je potrebné žiadne špeciálne oprávnenie, postačí krátka inštruktáž pred odjazdom.

Plavba je zaujímavá, spoznáte počas nej romantickú lužnú prírodu, vtáčie rezervácie, historické mestá i výnimočné technické pamiatky. Poskytne tiež toľko potrebné spomalenie a upokojenie, lode sa totiž pohybujú maximálne rýchlosťou 8 km za hodinu a je teda dosť času venovať sa okolitej krajine. Nevšedným zážitkom sú tiež plavebné komory, ktoré pomáhajú prekonávať výškové rozdiely v hladine. Celkovo ich je trinásť a výškový rozdiel medzi nimi je takmer 19 metrov. Dobrá správa pre tento rok znie – prevádzka na Baťovom kanáli je predĺžená do 11. októbra, takže záujemci o plavbu si môžu na lodi užiť obdobie burčiakov. Podrobnosti o možnostiach plavby a zapožičaní lodí sú prehľadne uvedené na www.vychodni-morava.cz/vm3/na-vode.

Ale Baťov kanál nie je len vodná cesta. Je to tiež atraktívna a vyhľadávaná cyklotrasa, ktorá na svojich takmer 80 km dĺžky ponúka spoznávanie zaujímavých historických miest, prírodných atrakcií i mnoho zastávok pre občerstvenie a oddych. Trasa je rovinatá a bezpečná, väčšina úsekov je s vylúčením motorovej dopravy. V turistických mapách ju nájdete ako cyklotrasu č. 4 – Moravská stezka. Kto má rád dlhé výlety, ten môže do Kroměříža vyraziť cez Uherské Hradiště a Strážnicu zo Skalice, prípadne už z Bratislavy.

Zaujímavých miest medzi mestami Kroměříž a Hodonín sme narátali vyše šesťdesiat, spomenieme len niektoré, spolu s odporúčanými etapami. Inšpiráciu nájdete aj na stránke www.vmnakole.cz, kde si zvolíte cyklotrasu podľa svojich preferencií – za vínom, s deťmi... apod. Pre podrobné informácie sa zastavte v niektorom turistickom informačnom centre pozdĺž Baťovho kanálu.

 

Odporúčané etapy pre rekreačných cykloturistov:

Kroměříž – Uherské Hradiště - 33 km dlhú trasu zvládnete za dve až tri hodiny jazdy. K tomu pridajte čas k oddychu a prehliadke zaujímavých miest a už máte námet na celodenný výlet. Rozhodne nesmiete vynechať návštevu Kroměříža. Nielen pamiatky UNESCO (Arcibiskupský zámok, Podzámocká záhrada a Kvetná záhrada), ale i ďalšie zaujímavosti treba vidieť. Napríklad historické centrum mesta, Múzeum Karla Kryla, kroměřížske kostoly, Múzeum Kroměřížska či areál Floria. Zastávku si naplánujte aj v Kvasiciach, kde leží zámocký park s mohutnými stromami. V Otrokoviciach si zas prídu na svoje obdivovatelia kultových strojov Harley Davidson, tunajšie múzeum je ich najväčšou zbierkou v strednej Európe. V Napajedlích neprehliadnite tunajší zámok a pre deti bude veľmi zaujímavé múzeum s expozíciou nafukovacích hračiek, ktoré sa tu doteraz vyrábajú. V Spytihněvi si pozrite prvú plavebnú komoru Baťova kanálu.

Do Starého Mesta budete prichádzať pozdĺž vodného prieplavu a uvidíte mosty s dosť úzkymi podjazdmi. Vedzte, že vypovedajú o dobe, kedy tadiaľto namiesto cyklistov prechádzali kone ťahajúce po vode lode naložené uhlím. V Starom Meste odbočte k Pamätníku Veľkej Moravy, susednému kostolu sv. Ducha s vyhliadkovou vežou a pozrite si ojedinelú KOVOZOO. Ďaleko to nie je (6 km) do Velehradu a obce Modrá s areálom Živá voda a Archeoskanzenom z obdobia Veľkej Moravy. V Uherskom Hradišti potom stojí za návštevu historické centrum s dvomi štvorcovými námestiami, šikmou vežou starej radnice a niekoľkými možnosťami k občerstveniu. Milovníci výhľadov vyšliapu nad mesto do parku Rochus, odkiaľ je vidno pohorie Chřiby s dominantnou siluetou hradu Buchlov.

Druhá etapa, dlhá 30 km, vedie z Uherského Hradišta do Petrova. V Kostelanoch nad Moravou prejdete po železnom moste, ktorý je technickou pamiatkou, ďalej odporúčame pokračovať cez Kunovice a pozrieť si tunajšie Letecké múzeum. Cez kúpele Ostrožská Nová Ves pokračujte do Uherského Ostrohu, kde láka tunajší zámok k výstupu na vežu s výhľadom do okolia. Rozhodne si nenechajte ujsť podzemnú expozíciu, ktorá vedie do tajomnej ríše Lukuma. Cez Veselí nad Moravou, kde je centrum Baťovho kanálu, sa dostanete do Strážnice preslávenej folklórnymi slávnosťami a Petrova so známymi vínnymi pivničkami.

Ďalej z Petrova do Hodonína je to už „skok“ – len 16 km, ale ponúka sa mnoho odbočiek, ktoré program dňa vyplnia. V Skalici si pri Baťovom kanáli pozrite unikátny výklopník, ktorým sa vysypávalo uhlie zo železničných vagónov do člnov, ale potom zamierte do mesta a venujte čas jeho krásam a historickým pamiatkam. V Hodoníne sa potom ponúka prehliadka Masarykovho múzea či tunajšej zoo. Cestu si môžete ďalej predĺžiť až do Slovanského hradišťa v Mikulčiciach za históriou Veľkomoravskej ríše.

Nepopierateľnou výhodou cestovania okolo Baťovho kanála je aj blízkosť železničnej trate spojujúcej Přerov a Břeclav. Osobné vlaky, ktoré tu jazdia, prepravujú bicykle, takže je ľahké dopraviť sa do východiskových bodov trasy či využiť železnicu k návratu. Navyše – ak nemáte vlastné bicykle, môžete si ich zapožičať na staniciach - napríklad v Kroměříži, Otrokoviciach či v Starom Meste. Bicykle zapožičané v Kroměříži môžete potom vrátiť napríklad v Starom Meste.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Archív CCRVM, mesta Uherský Ostroh
Zdroj: CCRVM

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa