Maďarský Györ - skvelý tip na celodenný výlet

2021-03-27 12:01:00 |   |    | 

Od vypuknutia koronakrízy je ťažké plánovať vopred výlety do cudziny. Ešte aj tento rok bude zrejme najlepšie rozhodovať sa spontánne, podľa toho, aká je v ktorej krajine aktuálna situácia. Výborným tipom na celodenný výlet je aj maďarské mesto Györ.



 

Radnica

Jednou z výnimočných stavieb z konca 19. storočia je tunajšia radnica. Tá je postavená v štýle neobaroka a jej hlavným architektom bol Hübner Jenö. I keď z vonkajšej strany nevyzerá až tak mohutne, v skutočnosti sa v jej interiéri skrýva až 200 miestností. Radnicu až dodnes využívajú hlavní predstavitelia mesta. Nachádzajú sa tam tiež spoločenské priestory, kde sa konajú všetky dôležité podujatia a vítajú tam vzácne návštevy. Hneď po vstupe do budovy vám padne do oka obrovská socha, ktorá stvárňuje kráľa Štefana V. Ten vydal Györu mestské práva, preto je považovaný za tunajšieho patróna. Priamo pred radnicou sa nachádza hlavné námestie, kde sa domáci obyvatelia radi stretávajú na posedení. Uvidíte tam tiež malý park so záhonmi a známu fontánu.

 

Historické centrum

Györ patrí spolu s Budapešťou a Šoproňom medzi maďarské mestá s najzachovalejšími historickými centrami. Budovy v tejto časti mesta sú vo veľmi dobrom stave a nájdete tam viaceré ukážky architektúry v štýle baroka a neoklasicizmu. Najkrajšia časť sa nachádza pri budove radnice. Pozrite si napríklad Rozáliin dom, ktorý má nádherný uzavretý barokový balkón, palác Esterházyovcov, ktorého fasádu zdobí výrazný pozlátený erb alebo Dom pána opáta, ktorý má nádherné zdobenie a v jeho interiéri sa nachádza najstaršie múzeum mimo hlavného mesta Maďarska. Na ulici Király uvidíte Napoleonov dom so zdobeným balkónom, v ktorom po bitke pri Kismegyeri jednu noc prespal samotný Napoleon. Rezervujte si dostatok času na prechádzku starobylými uličkami a odhaľujte v nich nádherné budovy, ale aj domáce reštaurácie s chutnými delikatesami z maďarskej gastronómie.

 

Biskupský hrad a palác

Najstaršie zachované časti hradu pochádzajú zo 14. storočia. Ide o tajnú chodbu, ktorá slúžila obyvateľom na únik pred nepriateľmi. Taktiež je tam vidieť vzácnu vežu a pozostatky múrov, na ktorých neskôr vznikol novodobý palác. V 16. storočí sa do tejto oblasti dostali Turci, ktorí vyhnali predstaviteľov cirkvy z ich sídla. Znova sa im tam podarilo vrátiť až v 18. storočí, keď definitívne zažehnali všetko nebezpečenstvo a situácia v krajine sa pre kresťanov konečne ustálila a upokojila. Priamo v paláci sa v súčasnosti nachádza výstava, ktorá je venovaná biskupovi Aporovi. Ten zomrel mučeníckou smrťou, keď sa na konci 2. svetovej vojny dostali do kostola ruskí vojaci a tí ho nemilosrdne popravili. Jednotlivé priestory sú honosne zdobené, ale len časť z nich je prístupná pre verejnosť.

 

Sakrálne pamiatky v Györi

Základy hlavnej baziliky postavili v 11. storočí. Odvtedy ju niekoľkokrát rekonštruovali a postavili ju do tejto honosnej podoby. V 16. storočí časť priestorov postihol rozsiahly požiar. Po ďalšej renovácii sa rozhodli premeniť hlavný oltár na veľkolepé umelecké dielo, ktoré kombinuje nádherné kresťanské maľby s bohatým zdobením so zlatými aspektmi. Žiaľ, v období 2. svetovej vojny zničili veľkú časť strechy a kupoly, ktoré nakoniec spadli a to poškodilo i výzdobu v interiéri. Kvôli tomu museli kostol opäť rekonštruovať. Dnes patrí medzi hlavné pýchy mesta a je jednou z najvyhľadávanejších turistických atrakcií. Veľmi obľúbený je tiež Karmelitánsky kostol, ktorý postavili podľa plánov jedného z laických mníchov. V Györi môžete navštíviť aj synagógu z druhej polovici 19. storočia, ktorá má prvky novorománskeho štýlu.

 

Kalvária

Györska kalvária nie je síce veľmi rozsiahla, ale stojí na veľmi špecifickom mieste, čo jej pridáva na význame. V súčasnosti ju tvoria tri kríže, na jednom z nich je Ježiš Kristus, tie zvyšné dva patrili zločincom, ktorí boli ukrižovaní spolu so spasiteľom. Toto miesto bolo využívané už v 12. storočí, keď sa tam nachádzal najprv keltský a potom rímsky cintorín. Neskôr k nim pribudol kostol, ktorý vypálili Turci. V 17. storočí na kopci postavili šibenicu, na ktorej prišlo o život aj niekoľko nevinných ľudí. Práve preto tam symbolicky postavili kalváriu, ktorá mala vykúpiť aj ich duše.

 

Diecézna knižnica a klenotnica

Vzácnou historickou pamiatkou v Györi je diecézna klenotnica. V nej sa nachádzajú viaceré kresťanské klenoty, ktoré sa využívajú najmä počas liturgie. Najcennejšími kúskami sú gotické kalichy zo zlata, ktoré sú bohato zdobené. Zbierka vznikla najmä vďaka štedrosti dvoch donorov. Okrem toho sa pri klenotnici nachádza rozsiahla knižnica s viacerými cennými knihami, najmä kresťanskej literatúry.

 

ZOO

Dejiny ZOO v Györi sa začali písať v roku 1967. Od začiatku chceli pre ňu vybrať nejaké výnimočné miesto, ktoré by bolo dostatočne ďaleko od centra, umožnilo by zvieratám byť v čo najprirodzenejšom prostredí a navyše by to bolo v peknej prírode, kde si oddýchnu aj všetci návštevníci. Preto sa dohodli s biskupským palácom, ktorý vlastnil aj rozsiahly park s lesom. Práve v ňom dokázali prispôsobiť dokonalé podmienky pre exotické a domáce zvieratá, ktoré dnes stretnete počas príjemných potuliek po týchto lesných cestičkách.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa