Naplánujte si výlet do Budapešti: Na týchto 7 top pamiatok neminiete ani cent

2021-03-17 12:00:00 |   |    | 

Radi by ste sa vybrali na výlet do Maďarska, ale potrebujete si ho naplánovať s úsporným rozpočtom? Dáme vám niekoľko tipov na zaujímavosti v Budapešti, na ktoré neminiete ani cent. Spoznajte ich hlavné mesto bezplatne a ušetrite si radšej peniaze na maďarské gastronomické potešenie, pretože v domácej kuchyni nájdete lahôdok neúrekom.



 

Rybárska bašta

Vašou prvou zastávkou by mala byť Rybárska bašta. Tá je súčasťou hradu Budín a ponúka najkrajšiu vyhliadku na historickú časť Budapešti a rieku Dunaj. Návrh na výstavbu bašty pochádza z konca 19. storočia, posledné práce dokončili v roku 1902. Hneď pri nej sa nachádza aj známy kostol, ktorý v minulosti slúžil na korunováciu kráľov a obľubovala ho aj princezná Sissi. Priamo pri ňom uvidíte sochu svätého Štefana, ktorý bol zakladateľom Uhorska. V tejto časti hradného vrchu sa nachádza aj luxusný hotel, veľa historických budov, obľúbené podniky a obchody so suvenírmi. Prechádzka môže pokračovať až dole k Széchenyimu mostu, ktorý hrdo chránia sochy levov.

 

Citadella

Zadarmo dostanete aj jednu z najkrajších vyhliadok na mesto. Zatiaľ čo z Rybárskej bašty uvidíte len jednu časť centra, odtiaľto sa môžete pokochať úžasným výhľadom na celé okolie. Citadella sídli na Gellértovej hore. Táto obranná pevnosť pochádza z 19. storočia. Jej úlohou bolo chrániť mesto pred nájazdmi nepriateľov, na čo vojakom slúžilo takmer 60 diel, ktoré boli po celý čas pripravené na akciu. Dnes sa tam už nachádza najmä vyhliadková terasa, ktorú by ste mali navštíviť nielen počas dňa, ale aj vo večerných hodinách. Vtedy je centrum mesta nádherne vysvietené a ponúka nezabudnuteľný a romantický zážitok.

 

Bazilika svätého Štefana

Zadarmo sa dostanete aj do druhého hlavného kostola v meste. Bazilika svätého Štefana sa nachádza priamo v centre. Veľkej obľube sa teší počas vianočných trhov, keď sa priamo pred ňou na námestíčku nachádza klzisko a niekoľko stánkov. Podvečer premietajú na steny katedrály obrázky z krásnej vianočnej Budapešti. Samotná bazilika je katolíckym kostolom a je určená pre veľké sväté omše pre niekoľko tisíc veriacich. Svoje pomenovanie dostala podľa zakladateľa Uhorska a v jednej z kaplniek sa dokonca nachádzajú časti jeho tela, ktoré sú dôležitými maďarskými relikviami. Kostol mal byť výstavnou skriňou maďarských sakrálnych pamiatok, preto na ňom pracovali najvýznamnejší umelci tejto éry. Vďaka tomu má bohaté zdobenie a je prepracovaný do posledných detailov.

 

Margitin ostrov

Verejnou dopravou sa dostanete aj na Margitin ostrov, ktorý sa nachádza uprostred rieky Dunaj. Ten patrí medzi najväčšie maďarské mestské parky. Najkrajší je počas leta, keď sú tam rozkvitnuté všetky záhony. Jeho súčasťou je napríklad kúpalisko, cyklistické chodníky, ale aj pozostatky bývalého kláštora. V ňom mala kedysi žiť princezná, podľa ktorej dostal ostrov pomenovanie. Kedysi sa nazýval Zajačí ostrov a bol poľovníckym revírom. Už vtedy patril medzi pokojné časti Budapešti, preto sa tam kráľ Belo IV. rozhodol dať nový domov svojej milovanej dcére, ktorú na dal už ako 3,5-ročnú do služby Bohu v neďalekom meste. Keďže chcel mať Margitu bližšie k sebe, rozhodol sa kláštor postaviť blízko svojho sídla, aby ju mohol navštevovať.

 

Hrad Vajdahunyad

I keď tento hrad vyzerá ako starobylá pamiatka, v skutočnosti ho postavili až v roku 1896. Za miesto jeho výstavby vybrali park v centre mesta, kde je aj malé jazierko. Hradu Vajdahunyad od začiatku venovali veľkú pozornosť, pretože mal byť oslavným dielom na tisíce výročie vzniku Uhorska. Inšpiráciou pre jeho návrh bol rumunský Hunyadiho hrad. Po dostavaní potom okolo neho sústredili aj centrum všetkých osláv. Neskôr v jeho interiéri otvorili pár múzeí, ale môžete sa pokojne poprechádzať po celom areáli a pozrieť si túto nádhernú architektúru. Peknú prechádzku pre vás pripraví i v zime, keď sa tam konajú vianočné trhy.

 

Námestie hrdinov

V rovnakom roku na tisíce výročie Uhorska postavili aj Námestie hrdinov. Krajina mala podľa legendy vzniknúť po tom, čo sa kráľovi Štefanovi zjavil archanjel Gabriel. Práve kvôli tomu je táto duchovná bytosť centrom celého námestia a jeho socha hrdo tróni na vyše 30 metrov vysokom piedestále. Pod ním je socha Arpáda na koni a vedľa neho sa na priečelí postupne predstavujú ďalší panovníci. Námestie je počas večera nádherne vysvietené a odtiaľto sa môžete vybrať aj na prechádzku do veľkého mestského parku.

 

Promenáda pri Dunaji

Ak budete mať počas vašej návštevy Budapešti pekné počasie, vyberte sa na prechádzku popri rieke Dunaj. Počas nej budete mať nádherný výhľad na hradný vrch a dostanete sa tiež k historickej budove parlamentu. Ten je v prípade záujmu prístupný v určité dni za symbolický poplatok. Potom sa dostanete až k pamätníku, ktorý istotne pohne vašimi emóciami. Počas 2. svetovej vojny totiž privážali židov ku Dunaju, tam im kázali vyzuť sa, potom ich zviazali dokopy reťazami a prvého z nich zastrelili. Ako padal do vody, tak so sebou stiahol aj ostatných. Ich topánky následne predali. Preto sa na pripomienku tejto doby rozhodli vytvoriť tam netradičný pamätník, ktorý pozostáva práve z malých sôch obuvi.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Budapest

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa