Film Vrchní, prchni! baví už vyše 40 rokov: Vydajte sa v stopách hlavného hrdinu

2021-01-17 12:01:00 |   |    | 

Pred vyše štyridsiatimi rokmi mal premiéru film Vrchní, prchni!, ktorý nakrútil Ladislav Smoljak. Hlášky falošného čašníka, ktorého stvárnil Josef Abrhám, doslova zľudoveli. Zavítajte na miesta, kde sa dnes už kultový film nakrúcal.



 

Kníhkupec Dalibor Vrána to nemá ľahké. Páči sa ženám a tie sa zase páčia jemu, a pretože je to muž činu, značná časť jeho zárobku putuje na alimenty. Svoju ťažkú finančnú situáciu sa rozhodne vylepšiť skutočne originálnym spôsobom – využije, že si ho ľudia v reštauráciách pletú s čašníkom a začne inkasovať. Netrvá dlho a stane sa nepolapiteľným fantómom reštaurácií. Vydajte sa s nami v jeho stopách.

 

Praha

Hlavný hrdina kultového filmu býval vo Vozovej ulici číslo 4 v pražskej štvrti Vinohrady. Práve tam parkoval aj jeho hnedý hadraplán. Okrem novej fasády je dnes dom v rovnakom stave ako vo filme. Zostala tu i garáž suseda Pařízka. Neďaleko si môžete dopriať dobré české pivo s nádherným výhľadom na Pražský hrad a ak túžite skôr po prírode, navštívte Riegrove sady. Lákať by vás mohla i najvyššia budova v Prahe - Žižkovská veža.

Kníhkupectvo, kde Vrána pracoval a po príchode šarmantných dám zamykal vchod, fungovalo už od roku 1933 na Kaprovej ulici číslo 10 neďaleko Staromestského námestia. Pred štyrmi rokmi však na svojej adrese definitívne skončilo a vystriedalo ho bistro. A práve pred ním môžete vidieť i miesto, kde Vránu napokon zatkli.

Na chutné občerstvenie sa môžete zastaviť i v reštaurácii U dvou koček na adrese Uhelný trh 1. Má 400‑ročnú históriu, ponúka miestne pivá i živú harmonikovú hudbu a minimálne z exteriéru vyzerá presne tak, ako keď tam Vrána prvýkrát inkasoval ako falošný vrchný.

 

Říčany

K známym scénam patrí aj stretnutie Vránových spolužiakov zo školy. Konalo sa vo vile na Černokosteleckej ulici v meste Říčany, ktorá sa dodnes takmer vôbec nezmenila. Podľa spomienky majiteľky nakrúcanie vo vile trvalo týždeň a filmári využívali len prízemie, kým na poschodí aj v tomto čase bývali domáci.

 

Špindlerův Mlýn

Časť filmu sa odohráva aj v Krkonošiach, kam vzal hlavný hrdina na lyžovačku svoje deti. Okrem svahov však ako falošný čašník navštevoval aj miestne reštaurácie. Spoznať môžete napríklad dnešný hotel Montana či Villu Hubertus, kde hlavný hrdina býval. Jeho história siaha až do roku 1849 a ubytovanie ponúka naďalej.

 

Karlovy Vary

Film Vrchní, prchni! napokon vrcholí scénami z Karlových Varov. Slávna skupinová naháňačka začala v zrkadlovej sále Grandhotela Pupp, ktorá sa dodnes nezmenila. Rovnako ako exteriéry mesta, kde môžeme spoznať most, kúpeľné domy aj kolonády. Napríklad tzv. Sadovú, ktorá pôvodne na svojom mieste vôbec nemala stáť. Viedenskí architekti si ju presadili až pri stavbe Blanenského koncertného pavilónu, ktorý dnes už nestojí. Ešteže tak, inak by nemal vrchný kadiaľ utekať! Mimochodom práve tu sa každoročne koná na počesť Vrány beh čašníkov.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa