Schönbrunn patrí k najúžasnejším palácom sveta: 20 zaujímavých faktov, ktorým za to vďačí

2021-03-29 12:00:00 |   |    | 

Zámok Schönbrunn patrí medzi obľúbené pamiatky Slovákov. Práve tam často vedú naše kroky pri prvej návšteve Viedne. Vždy mal povesť nádherného šľachtického sídla, ktoré už v minulosti pútalo pozornosť svojou veľkoleposťou a pompéznym zariadením. Bol domovom viacerých významných panovníkov a stal sa pýchou rakúskeho národa.



 

1. S nápadom postaviť nový zámok prišiel Leopold I. Ten dal na konci 17. storočia podnet, aby architekti naplánovali nové panovnícke sídlo, ktoré má byť veľkolepejšie ako ktorýkoľvek palác v Európe. Jedným z dôvodov bolo, že takto chceli konkurovať nádhernému Versailles.

2. Aj v minulosti sa na tomto mieste nachádzal zámoček, ktorý patril rakúskej monarchii. No vtedy to bolo iba menšie sídlo, ktoré využívali najmä počas organizovania veľkých spoločných lovov.

3. Palácu dominuje najmä barokový štýl, vďaka čomu sa stal najvýznamnejšou pamiatkou tohto druhu v Európe. Pôvodne sa využíval ako letné sídlo šľachty, preto k nemu patril aj rozsiahly park s množstvom zelene.

4. Počas 2. svetovej vojny bola Viedeň bombardovaná až 52-krát. Jeden z útokov zasiahol aj Schönbrunn. Bomba vtedy padla do malej galérie na treťom poschodí. Tá akoby zázrakom nevybuchla a poškodila tak iba strechu.

5. Keď mal Mozart len šesť rokov, dostal pozvanie, aby spolu so svojou sestrou vystúpili pred Máriou Teréziou a jej rodinou. Šľachta mu darovala nové oblečenie, v ktorom potom zahral priamo v Schönbrunne.

6. V kompletne celom paláci sa nachádza viac ako 1400 miestností. Len 40 z nich je sprístupnených pre verejnosť, ostatné sa využívajú ako archív a na administratívne účely.

7. Park bol navrhnutý v štýle francúzskeho záhradníctva. Nachádza sa tam množstvo kvetov, veľká fontána a taktiež bludisko, ktoré v minulosti slúžilo panovníkom na zábavu. Okrem toho tam uvidíte 32 sôch, ktoré predstavujú rôznych svätcov a šľachticov.

8. Počas 2. svetovej vojny využívali palác anglickí vojaci. Tí si tam otvorili základňu, na ktorej plánovali ďalšie kroky počas útokov. Presťahovali sem tiež väčšinu administratívnych pracovníkov. Po skončení vojny sa už zámok dostal do štátnej správy a krátko potom v ňom postupne otvorili prvé priestory pre verejnosť.

9. Pravidelne každý rok v lete organizujú v záhrade jeden z najočakávanejších koncertov. Vystúpenie Viedenskej filharmónie je najvýznamnejšou akciou, ktorá sa tam koná. Časť divákov dostane vstupenky a môžu sa usadiť priamo pri pódiu. Zvyšok milovníkov hudby má voľný vstup do parku, odkiaľ si môžu vypočuť toto majstrovské vystúpenie.

10. Názov zámku znamená v preklade „nádherný prameň“. Podľa legendy ho tak pomenovali kvôli tomu, že tam kráľ Matej pri jednom z lovov našiel prameň v obklopení krásnej prírody. Po jeho smrti preto toto miesto pomenovali podľa jeho objavu.

11. Oficiálnou súčasťou zámku je aj ZOO, ktorá je najstaršou na svete. Rozprestiera sa na časti jeho parku a návštevníci často spájajú výlet do oboch týchto atrakcií.

12. Jednou z najkrajších miestností je Veľká galéria, ktorú v minulosti využívali na organizovanie bálov a večierkov. Na dĺžku má takmer 40 metrov a široká je 10 metrov. Jej strop zdobia nádherné maľby a celá je dotvorená zlatými detailmi, majestátnymi lustrami a zrkadlami, ktoré ju opticky ešte viac zväčšujú.

13. Súčasťou prehliadky je aj múzeum kočov. Ten najluxusnejší je celý pozlátený a v minulosti patril Márii Terézii.

14. Pozemok, na ktorom sa rozprestiera zámok, pridružené budovy a park, má rovnakú veľkosť ako 224 futbalových ihrísk.

15. Ak si chcete dopriať ten najkrajší výhľad na palác a záhrady, v tom prípade si vyjdite na kopec za Neptúnovou fontánou. Odtiaľ budete mať celý areál ako na dlani a taktiež je to ideálne miesto na pozeranie koncertu Viedenskej filharmónie.

16. Zámok pomyselne na diaľku vždy súperil s Versailles. Francúzske sídlo nechcel tromfnúť len na začiatku výstavby, ale už aj počas jeho využívania. Preto tam v 18. storočí vybudovali najdlhšiu barokovú oranžériu na svete, ktorá má 189 metrov a len tesne porazila svojho parížskeho konkurenta. Pestovali tam napríklad rôzne citrusy, ale aj exotické rastliny.

17. Schönbrunn patrí k najnavštevovanejším hradom a zámkom vo svete. Každoročne si jeho krásy prídu pozrieť takmer tri milióny turistov.

18. Poslední zástupcovia šľachty opustili palác po 1. svetovej vojne. Bývalí zamestnanci sa ho však nechceli vzdať, preto si na neho uplatnili právo. Pokúsili sa ho premeniť na domov pre opustené deti a školu. Lenže náklady na chod budovy boli priveľké, preto sa tejto myšlienky nakoniec vzdali.

19. Prvou miestnosťou, z ktorej počas prehliadky môžete vidieť aj kus záhrady, je žltý salónik. Ten sa využíval ako súkromná obývačka, v ktorej trávilo panstvo voľný čas. Veľmi často ho prerábali a naposledy ho zariadili v rokokovom štýle.

20. Okrem hlavnej prehliadky sa môžete pozrieť aj do Detského múzea, ktoré je veľmi obľúbené medzi najmenšími návštevníkmi. Rozprestiera sa v dvanástich miestnostiach a uvidíte tam interaktívnu prehliadku o živote detí v čase vládnutia Márie Terézie.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Österreich Werbung

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa