Nóbl poštári, labyrintárium a bociany s makom: Zvláštne indície vedú na zámok Loučeň

2021-07-15 12:00:00 |   |    | 

Viete, že za históriou poštových služieb nemusíte do poštového múzea? Že zábavnú skrývačku môžete vyskúšať aj v labyrantáriu? No a že za exotickým gastrozážitkom nemusíte do ďalekých krajín? Stačí vám poznať jediný názov - Loučeň.



 

Loučenský zámok v stredočeskom okrese Nymburk má hneď niekoľko jedinečností, ktoré nikde inde nenájdete. A hoci jeho história siaha do dávneho stredoveku, sídlom významných šľachticov sa stal až v časoch 30-ročnej vojny. V roku 1623 prichádzajú priamo Vajdštejnovci a sídlo im patrí až do začiatku II. svetovej vojny. História zámku síce spomína ešte dva ďalšie rody – Furstenbergovcov a rod Thurn-Taxis, no je to len preto, že Valdštejnovci vymierajú po meči a niet mužských potomkov.

 

Nóbl poštári

Už úvod prehliadky zámockej expozície prekvapí starými poštovými známkami, poštovou schránkou, poštovými saňami či obrazom poštovného dostavníka. A pritom ste sa určite nepomýlili. Stále ste na zámku. Za týmto nečakaným spojením je potrebné hľadať rod Thurn-Taxis, ktorého členovia svoj majetok zveľaďovali najmä vďaka priekopníctvu v poskytovaní poštových služieb. V Taliansku a západnej Európe nemali v poštových službách konkurenciu.

 

Poslední umelci

Významným šľachticom na zámku v Loučeni bol aj posledný Thurn-Taxis, Alexander. Miloval cestovanie a chov koní, ale mal i vzťah k umeniu. Do dokonalosti to však priviedla až jeho manželka Maria von Hohenlohe, ktorá maľovala a zámocké podkrovie skrývalo jej ateliérové útočisko. Aby umelecká spojitosť bola ešte pestrejšia, spomenúť môžeme aj rodinného známeho Bedřicha Smetanu. Pripomína ho tu tunajší hudobný salón a odkaz sklady „Z domoviny“, ktorú Smetana zložil pre urodzený pár.

 

Lingvistické okienko

Zámok Loučeň je aj domovom jednej skutočnej kuriozity. Areál s priľahlým anglickým parkom tvorí až dvanásť labyrintov a bludísk, ktoré sú nielen českou, ale i európskou zaujímavosťou. Ich jedinečnosť viedla až k patentu a zapísaniu výrazu „labyrintárium“ medzi slová spisovného českého jazyka.

Zo zámku potvrdili, že loučenské sídlo je nevšedné a kúzelné a stále to tam žije. Napríklad na fotopointoch, rozmiestneným po celom areáli, kde si vďaka kostýmom vytvoríte vlastnú originálnu prehliadku.

Záverečnú bodku jedinečnosti miesta pridávajú z loučenského zámku v podobe gastrozážitku. Nepotrebujete k tomu ani kompletné trojchodové menu, stačia vám Čápy s mákem. Že čo to je? To sa ani pri osobnej návšteve tak celkom nedozviete.

Receptúru makovej či slivkovej špeciality si tu totiž prísne strážia. Jedlo, ktoré priniesol zo svojich exotických ciest na Loučen ešte Alexander Thurn-Taxis, je dnes zapísané v databáze českých špecialít. Z menu žiadnej reštaurácie si však pochúťku neobjednáte, na ochutnávku musíte len do tunajšieho zámku.

 

Autor: © Zoznam/Eva Vašková

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa