Pred bránami Viedne: Svetoznáme kúpele, tragédiou opradený zámok aj tisícročný kláštor

2021-08-29 00:00:00 |   |    | 

Bezprostredne pred bránami Viedne sa tiahne zelený pás dolnorakúskeho regiónu Viedenský les (Wienerwald), ktorý Viedenčania nazývajú aj „zelenými pľúcami“ Viedne. Viedenský les ponúka okrem prírodných krás aj historické skvosty, kultúrne vyžitie, relax v termálnej liečivej vode či výborné vína. Je to ideálne miesto na strávenie predĺženého víkendu len pár kilometrov od Bratislavy.



 

Baden, kúpeľné mesto s puncom UNESCO

Približne 30 kilometrov južne od Viedne sa nachádza centrum tohto regiónu, kúpeľné mesto Baden (niekedy sa označuje aj ako Baden bei Wien). To sa v týchto dňoch zapísalo spolu s ďalšími 11 kúpeľnými mestami Európy na prestížny zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Počas existencie Rakúsko-Uhorska bolo obľúbeným miestom habsburskej  cisárskej rodiny, umelcov a rakúskej smotánky. Dnes sem najmä Viedenčania unikajú pred ruchom veľkomesta. Centrum Viedne je s Badenom prepojené lokálnou železnicou Badner Bahn, a tak sa sem poľahky dopravíte za necelú hodinu.

Ako už názov mesta napovedá, jeho vznik je úzko spätý s teplými liečivými prameňmi, ktoré boli základom pri budovaní preslávených kúpeľov. Liečivé účinky miestnych štrnástich prameňov poznali už starovekí Rimania za čias vlády cisára Claudia. Teplota prameňov je v rozmedzí 22 až 70°C, sú sírneho pôvodu s vysokou koncentráciou radónu a soli.

Voda blahodarne pôsobí predovšetkým na cievy, srdce a obehovú sústavu. Teplá liečivá voda je tu dodnes hlavným turistickým lákadlom, za ktorou sem prichádzajú každoročne tisíce turistov a pacientov. V Badene s obľubou oddychovali aj korunované hlavy a hudobní skladatelia tu nachádzali inšpiráciu.

 

Kúpalisko s nádychom morského pobrežia

Ako pri mori sa budete počas leta cítiť na najväčšej umelo vytvorenej piesočnej pláži v Rakúsku, ktorá sa nachádza na letnom kúpalisku Thermalstrandbad. K dispozícii tu máte dva 50 metrov dlhé  bazény, dva menšie bazény s liečivou sirovou termálnou vodou, masážne trysky v rôznych výškach, masážne stoly, tobogán i skokanskú vežu.

Deti ocenia menší bazén s vodným hríbom a šmykľavkou. Na občerstvenie slúžia dve reštaurácie a prenajať si môžete ležadlá či slnečníky. Športovo sa dá vyžiť pri plážovom volejbale a futbale, streetballe či bedmintone.

V meste sú celoročne sprístupnené aj Römertherme - Rímske kúpele, kde sú návštevníkom k dispozícii bazény s vodnou plochou 900 m2 a veľký wellness svet v podobe viacerých sáun, relaxačných zón a možnosťou sa nechať vymasírovať. Celý areál je prekrytý najväčšou presklenou strechou v Európe.

 

Rodisko Ódy na radosť

V Badene radi oddychovali aj korunované hlavy a hudobní skladatelia tu nachádzali inšpiráciu. Zrodila sa tu aj hymna Európskej únie, slávna IX. symfónia Ludwiga van Beethowena s Ódou na radosť. Viac o tejto symfónii a pätnástich Beethowenových letných pobytoch v Badene sa dozviete v jeho múzeu v dome na ulici Rathausgasse 10, v ktorom pobýval.

Ďalší rozmer získal Baden v roku 1934, keď v budove bývalého kúpeľného domu z rokov 1884-1886 bolo zriadené najväčšie a najstaršie kasíno v Rakúsku s dnešným názvom Congress Casino. Ako už názov napovedá, budova sa nevyužíva len k hazardným hrám, ale aj k usporadúvaniu kongresov, eventov či plesov.

Vedľa kasína sa nachádza kúpeľný park (Kurpark), založený už v roku 1792 na počesť Márie Terézie, s hudobnými pavilónmi, fontánami, sochami, lavičkami, vyhliadkami a náučnými chodníčkami. Nachádzajú sa tu aj najväčšie a najstaršie kvetinové hodiny z roku 1928, vytvorené z 5000 kvetov.

 

Mesto ruží

Baden sa honosí aj prezývkou „Mesto ruží“. Dôvod zistíte, ak zavítate do Doblhoffparku, kde sa nachádza najväčšie rozárium v krajine. Podľa dostupných informácii by tu malo byť v tridsiatich tisícoch sadeníc až 800 druhov ruží.

Hoci kvitnú od mája až do októbra, najviac návštevníkoch ich obdivuje na začiatku júna počas „Dňa ruží v Badene“. Príjemným spestrením je aj člnkovanie po jazere v tomto parku.

 

Fotky na každom kroku

V meste môžete až do 17. októbra 2021 zažiť aj najväčší outdoorový fotografický festival La Gacilly - Baden Photo s názvom Viva Latina! Najlepší fotografi sveta premieňajú parky, ulice a námestia v meste na jedno veľké umelecké dielo. Tento rok sa koná už po štvrtýkrát. Ročník 2021 sa venuje rôznym aspektom vzťahov medzi ľuďmi a ich prostredím.

Festival sa rozprestiera na siedmich kilometroch a do verejného priestoru je rozmiestnených až 1 500 fotografií. Ide o najväčší festival vonkajšej fotografie v Európe, ktorý minulý rok navštívilo cez 300 tisíc návštevníkov. Vstup je bezplatný.

Zaujímavou galériou moderného umenia  je v Badene aj Múzeum Arnulfa Reinera, ktoré vystavuje diela tohto svetoznámeho rakúskeho maliara a tunajšieho rodáka.

Táto neoklasicistická budova z roku 1912 bola kedysi budovou ženských kúpeľov (Frauenbad) a veľa prvkov z jej pôvodného určenia je súčasťou dnešnej galérie.

 

S bicyklom za zážitkami

Baden je aj výbornou základňou na cyklistické vychádzky do blízkeho okolia, kde môžete spoznať atraktívne miesta, ktoré ovplyvňovali dejiny Rakúsko-uhorskej monarchie.

V mestskom infocentre si k tomu môžete zapožičať klasický bicykel alebo elektrobicykel a vydať sa za týmito atrakciami, ku ktorým patrí napríklad zrúcanina stredovekého hradov Rauheneck, lovecký zámoček Mayerling, starobylé opátstvo Heiligenkreuz, cisársky zámok Laxenburg či kúpele Bad Vöslau.

Ku všetkým týmto cieľom sa dostanete do hodiny po kvalitných cyklocestách vedúcich cez vinohrady, lúky a polia.

 

Výstup za jedinečným výhľadom

Krátko potom, čo na bicykli  opustíte centrum Badenu smerom na Heiligenkreuz, bude sa po vašej ľavej strane vypínať hrad Rauheneck.

Jeho ruiny z 12. storočia sú voľne prístupné a oplatí sa spraviť si tu prestávku a vyšliapať na jeho 25 metrov vysokú vežu.

Za výstup po strmých schodoch až na samý vrchol veže budete odmenení nádherným výhľadom na mesto Baden i oproti stojaci hrad Rauhenstein (ten je momentálne pre opravu neprístupný).

Fanúšikov mysterióznych príbehov tu zaujme legenda, podľa ktorej duch staviteľa hradnej veže dodnes straší návštevníkov. Nás vo veži vystrašili len holuby, ktoré tam zahniezdili a ktoré sme vyplašili našim príchodom.

 

Heiligenkreuz, kláštor s 900-ročnou tradíciou

Cyklochodník Helenentalradweg, po ktorom budete pokračovať do opátstva Heiligenkreuz, patrí k tým najkrajším vo Viedenskom lese. Vedie lesom popri riečke Schwechat, takže ani v najteplejšom letnom dni nebudete mať núdzu o tieň.

Ku koncu trasy sa napája na ďalší cyklochodník Stiftsradweg, ktorý vás dovedie až do najstaršieho cisterciánskeho kláštora na svete Heiligenkreuz, ktorý tu existuje od roku 1133. Kláštorný kostol bol vybudovaný v dvoch rôznych slohoch – románskom a gotickom. Najväčšou zaujímavosťou kláštorných budov je krížová chodba s kapitulskou sieňou s viac ako tristo románskymi stĺpmi, gotický chór z konca 13. storočia či fontánový pavilón.

Dnes v kláštore žije zhruba 80 mníchov, ale ubytovať sa tu môžu aj laici a zdieľať istý čas život v spoločenstve tunajších mníchov.

 

Mayerling, zámok opradený tragédiou

Kúsok od Heiligenkreuzu sa nachádza dedinka Mayerling, kde spáchal v roku 1889 samovraždu tridsaťročný arcivojvoda Rudolf, rakúsky následník trónu a jediný syn cisára Františka Jozefa I. a cisárovnej Sissi. Do hrobu vzal aj svoju sedemnásťročnú milenku baronesu Mary Vetserovú.

Ihneď po tragédii nechal cisár František Jozef I. prestavať poľovnícky zámoček na karmelitánsky kláštor. Počas prehliadky si môžete pozrieť nádherný kostol, kaplnku sv. Alžbety a niekoľko výstavných miestností s fotkami, dokumentami a artefaktami zo života korunného princa Rudolfa a jeho milenky.

 

Laxenburg, tu bola Sissi šťastná

Ďalším nemenej zaujímavým výletným miestom uprostred Viedenského lesa, ktorý poľahky absolvujete na bicykli z Badenu, je rozsiahly 280-hektárový zámocký areál Laxenburg. So svojimi objektami Starým zámkom, Modrým dvorom a romantickým hradom Franzensburg je považovaný za jeden z najkrajších pamätníkov záhradnej architektúry 18. a 19. storočia.

Srdcom rozsiahleho areálu je Starý zámok, ktorého história siaha až do 12. storočia. V 14. storočí ho získali Habsburgovci a až do konca I. svetovej vojny fungoval ako ich jarná rezidencia. Vyrastal tu aj malý František Jozef I. so svojimi bratmi. Neskôr tu so svojou milovanou manželkou Sissi strávil medové týždne, ktorá zbožňovala dlhé vychádzky na koni po laxenburgských lesoch.

Na zámku Sissi porodila dcéru Giselu a neskôr aj korunného princa Rudolfa.

 

Klenotnica Rakúska

Najväčším ťahákom areálu Laxenburgu je hrad Franzensburg, ktorý je napodobeninou stredovekého rytierskeho hradu. Tento hrad si dal postaviť v roku 1798 cisár František II.

Nikto nikdy na ňom však nebýval, slúžil výhradne ako súkromné múzeum cisárskej rodiny, kde boli uložené najvzácnejšie artefakty z ich rozsiahlych zbierok.

Je to taká klenotnica Rakúska, ktorá je dnes prístupná návštevníkom. Pri prehliadke uvidíte sieň zbraní, veľkú sálu so sochami panovníkov z habsburskej dynastie, trónnu sieň s obrazmi panovníkov, kaplnku, hladomorňu, vzácne vitráže a mnoho iného.

Hrad stojí na umelom ostrove uprostred 25-hektárového rybníka, po ktorom sa môžete člnkovať na požičaných loďkách. Aj na samotný hrad sa môžete previezť romantickou kompou z roku 1811. Stačí, ak prievozníkovi zaplatíte 70 centov.

 

Bicykel zostane pri vchode

V zámockom parku uvidíte viacero menších záhradníckych stavieb, ako letohrádky, jaskyne, tajomné chrámy a sochy, ktoré sú rozptýlené po celom areáli. K najzaujímavejším patrí rytierske turnajové bojisko, kde sa až do polovice 18. storočia konali rytierske turnaje.

Naďabíte aj na viacero mostov. Napríklad na 12 metrov vysoký Gotický alebo Leví most, kde sochy dvoch levov chránia vstup do parku. Pozor ale, do parku sa s bicyklom nedostanete, budete ho musieť uzamknúť pri vchode. Odviezť sa však môžete v turistickom vláčiku.

 

Viac tipov na návštevu Rakúska nájdete na stránke austria.info/sk.

 

Autor: © Zoznam/Pavol Urbánek

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Pavol Urbánek

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa