Stroj času existuje: V Děteniciach vás zavedú priamo do stredoveku

2021-08-31 12:00:00 |   |    | 

„Středověk neskončil, středověk trvá. ...“ Nie, nepozývame vás na koncert legendárnej kapely Lucie, ktorá takto spieva v jednom zo svojich hitov. Pozvanie prijmite do Královohradeckého kraja, do obce Detěnice. Tu stredovek skutočne trvá a dávne roky sú realitou aj v 21. storočí.



 

Dámy a páni, privítajte potulných muzikantov, ochutnajte tradičné dobroty z hostinca vrátane vlastného piva, obdivujte udatných rytierov a ...

... a ubytujte sa v stredovekom hoteli, ktorý vám poskytne ešte autentickejší zážitok. Ako spomínajú priamo z Děteníc, toto miesto je šokujúce, nezabudnuteľné, ale najmä historické.

A v histórii to samozrejme i celé začalo. Legenda z polovice 11. storočia hovorí o kniežati Oldřichovi. Ten vraj krajom náhodne prechádzal a do cesty mu prišli dvaja opustení chlapci. Ozvalo sa v ňom nielen šľachtické, ale aj šľachetné srdce a pri deťoch nechal pár svojich ľudí. Tí sa mali o nich postarať, vychovať ich. No a nikto vtedy ani netušil, že aj aj miestnu osadu po nich pomenovať. A odvtedy sa vraj obci obklopenej triom väčších miest – Jičín, Nymburk a Mladá Boleslav – hovorí Detěnice.

Turisticky atraktívnou ju aj dnes robí miestny zámok. Vďaka rekonštrukcii sa stal rezortom, kde akoby ste vstúpili do stroja času.

Panské sídlo sa tu spomína už v 11. storočí, no v období 13. a 14. storočia sa mení drevená pevnosť na gotickú kamennú. V 16. storočí ju posledný z rodu Křineckých – Jiří – prestavuje v duchu renesancie.  Neskôr ho však čaká za vlastizradu zhabanie všetkého majetku a  poprava na Staromestskom námestí v Prahe. Pred tou Jiří uteká do rakúskeho Saska. Na Dětenickom sídle ale ukrýva poklad, pre ktorý sa raz chce vrátiť. Vrátiť sa už nevrátil, no šanca pre hľadačov pokladov ostáva. Musia byť však šikovnejší ako tí doterajší, keďže ukryté bohatstvo sa doteraz nenašlo.

Sochy svätcov ako napríklad sv. Salvatora, sv. Barbory a ďalšie pribúdajú v Děteniciach za majiteľa panstva – Oktaviána z Valdštejna. No a keďže ten myslí na „nakŕmenie duše“ nielen modlitbou k svätým, ale aj vedomosťami, stavia tu i školu.

Roky prinášajú dětenickému zámku ďalších a ďalších majiteľov a ďalšie a ďalšie zmeny i v blízkom okolí. Pred znárodnením v roku 1948 bol posledným majiteľom zámku Ing. Emanuel Rěhák. Ten miestnych obyvateľov rád pozýval na sídlo v rámci dožiniek či iných slávností. No a po rozsiahlej rekonštrukcii ten súčasný majiteľ pozýva rovno do čias stredoveku.

Ako hovoria z dětenického zámockého rezortu, tu môžete stráviť čas tak s rodinou, ako aj priateľmi či partnermi. Počas celého dňa prebiehajú na barokovom zámku prehliadky, popoludní nastúpia do turnajov rytieri v zbroji, no a večer vám do tanca zahrá stredoveká kapela. Keď sa už oči dám pokochali pohľadom na udatných rytierov, tak páni si prídu rovnako na svoje - pri vlnení sa brušných tanečníc. Svetlo do temného stredoveku vnesú fakíri a ohňová šou.

K tomu všetkému chýba už len jedlo a pitie. Miestna stredoveká krčma sa postará o všetkých hladných i smädných. Usadíte sa na tradičné drevené lavice za mohutný kamenný stôl a vyberiete si niektorú z ponúkaných špecialít. Jednou takou je určite mäso pripravené na otvorenom ohni, ktoré by ste v jedálničkoch aj tých najlepších reštaurácií hľadali márne.

K stredovekým dobrotám vám ponúknu rovnako originálny prípitok. Ojedinelé svetlé či čierne pivo lásky podľa pôvodnej receptúry tu môžete nielen ochutnať, ale nazrieť aj do procesu jeho výroby. V tunajšom dětenickom rezorte vás prevedú pivovarom a ukážu vám nielen pivnice, v ktorých sa pivo skladuje, ale napríklad aj interiér sladovne či laboratórií, vrátane exteriéru chmeľnice. Tak teda podľa odkazu z Děteníc: „Popijte, pojezte, uvidíte a uslyšíte...

A tak, ako sme textom piesne začínali, tak ním i skončíme. Mám pro tebe postel s nebesy ...“ Tento text kapely Chinaski si tu nemusíte iba spievať, ale reálne sa do tej postele s nebesami v jednej z izieb stredovekého hotela,naozaj uložiť.

 

Autor: © Zoznam/Eva Vašková

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Zámecký resort Dětenice

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa