Na výlete u susedov: Navštívte najkrajšie jaskyne v Maďarsku

2021-10-17 00:00:00 |   |    | 

Slovensko je preslávené zaujímavými jaskyňami. Okrem unikátnej Ochtinskej aragonitovej tu máme aj také perly ako Domicu či Demänovskú jaskyňu slobody. Ak ste ich už všetky spoznali aj naživo, istotne vás láka pozrieť si podobné atrakcie v okolitých krajinách. Niekoľko unikátov nájdete aj v Maďarsku.



 

Baradla

Najznámejšou jaskyňou u našich južných susedov je nepochybne Baradla. Tá je prepojená s Domicou a ponúka iný pohľad na podzemie na hraniciach týchto dvoch krajín. Podľa návštevníkov je tento komplex chodieb a siení s prírodnou výzdobou krajší zo slovenskej strany. Ani Maďarsko však v ničom nezaostáva a taktiež vám predstaví niekoľko zaujímavých miest. Dokopy sa v oboch krajinách nachádza 23 kilometrov chodníkov. U našich susedov sú len dva z nich osvetlené a sprístupnené pre verejnosť. Priestory jaskyne objavili už v 18. storočí. Vtedy ľudia chodievali do okrajových častí a väčšinou ich využívali na úkryt pred dažďom, keď sa túlali lesom. Prvýkrát ju lepšie prehliadli v roku 1932, už o tri roky neskôr tam priniesli umelé osvetlenie a odvtedy je jaskyňa sprístupnená verejnosti.

 

Jazerná jaskyňa Tapolca

Ešte skôr ako Baradla bola verejnosti sprístupnená jaskyňa Tapolca. Tú objavili úplnou náhodou pri hĺbení studne. Zem sa zrazu prepadla a vytvoril sa priestor, ktorý neskôr ešte viac vyhĺbili a našli tam podzemné chodby s jazerom. Najväčšou zaujímavosťou je možnosť člnkovania, na malej loďke prejdete aj do ťažšie prístupných častí. V niektorých úsekoch sa budete musieť kvôli nízkemu stropu zohýnať, ale aj to má svoju malú výhodu. Vďaka tomu si lepšie a úplne detailne pozriete zaujímavú výzdobu. Voda je príjemne teplá, takže v podzemí nie je veľmi chladno a o to viac si užijete toto malé dobrodružstvo. Pre verejnosť je sprístupnených niečo vyše dva kilometre trasy, časť z nej prejdete pešo a potom sa už prepravíte po vode, ktorá v niektorých miestach dosahuje hĺbku niekoľko metrov.

 

Abaliget

Pohorie Mecsek ponúka hneď niekoľko jaskýň. Nie všetky sú však prístupné pre verejnosť. Najznámejšia z nich je Abaliget. Bola medzi aktuálne poslednými, ktoré otvorili aj pre návštevníkov. Preteká ňou potok, ktorý dotvára zaujímavú atmosféru tohto miesta. Pre domácich obyvateľov je táto jaskyňa významná aj z hľadiska speleoterapie. Tunajšia klíma pozitívne pôsobí na dýchacie cesty, preto ju začali využívať ľudia s chronickými ťažkosťami. V podzemí sa darí aj netopierom. Preto tam vybudovali malé výskumné centrum a taktiež sa tam nachádza múzeum, ktoré sa venuje týmto živočíchom.

 

Szelim

Medzi celoročne prístupné jaskyne patrí aj Szelim. Tá sa najviac preslávila prostredníctvom legendy o tureckých vpádoch. Obyvatelia okolitých dedín sa zľakli cudzích vojakov a ušli do lesa. Tam hľadali skrýšu práve v tejto jaskyni, ktorá im poskytla dočasné útočisko. Lenže Turci ich poľahky našli, pred vchodom rozložili obrovský požiar a kvôli nemu všetci domáci zomreli. V jaskyni sa podarilo nájsť veľké množstvo kostier, ktoré dosvedčujú pravdivosť tohto príbehu. Do jej vnútra vedú až tri vchody, ktoré sa nachádzajú na rôznych stranách. Po prvýkrát jaskyňu objavili v tridsiatych rokoch minulého storočia, keď tam začali robiť rozsiahly archeologický prieskum. Ten potvrdil jej osídlenie už počas obdobia paleolitu.

 

Kostol v jaskyni vrchu Gellert

Tentoraz sa nedostanete do klasickej jaskyne, ale zažijete originálny zážitok. Tento tajomný kostolík vybudovali v Budapešti priamo vo vrchu Gellert. Postavili ho v roku 1926, aby bol chránený pred prípadnými vojenskými útokmi. Pôvodne patril reholi Paulínov. Svätostánok nebol dlhé roky prístupný verejnosti. Keď sa dostali k moci komunistu, chceli veriacim zabrániť v posilňovaní ich viery. Preto dali pred vchod postaviť veľký múr, cez ktorý nebolo možné dostať sa dnu do kostola. Ten zhodili až po páde komunizmu, keď sa Maďari mohli vrátiť do ich obľúbeného chrámu. Odvtedy je prístupný aj verejnosti.

 

Jaskyňa Pál-völgyi

Aj okolie Budapešti má zaujímavé podzemné priestory. Na viacerých miestach vyvierajú termálne pramene, vďaka ktorým tam vznikli kúpele. No nechýbajú ani jaskyne, ktoré postupne sprístupňovali pre verejnosť. Pál-völgyi objavili na začiatku 20. storočia, prví návštevníci sa ňou prešli už v roku 1919. K dispozícii máte pol kilometra dlhú turistickú trasu. Počas nej uvidíte miesta, v ktorých našli otlačky mušlí a tiež trblietavé kúsky krištáľu. Interiér má zaujímavé zdobenie a vyznačuje sa výbornou akustikou, ktorú skúšali počas viacerých projektov.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images, TASR - Milan Kapusta

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa