Zlatý kočiar v Čechách pod Kosířem: Takto sa prepravovali boháči pred 300 rokmi

2021-10-13 12:01:00 |   |    | 

Možno pre vás návšteva Múzea kočov neznie práve najlákavejšie. To ste však určite neboli v tom v Čechách pod Kosířem. Expozícia dopravných prostriedkov minulosti je všetko, len nie nudná. Predovšetkým vďaka jeho majiteľovi Václavovi Obrovi, ktorý dokáže pre svoju vášeň, ktorej venoval celý svoj život, strhnúť kohokoľvek. Poďte s ním na výlet do vzrušujúcej minulosti.



 

Premýšľali ste už niekedy nad tým, ako sa ľudia prepravovali v minulosti? Určite netreba nikomu pripomínať, že pred vynálezom motorizovaných prostriedkov jazdili na zvieratách alebo v kočoch. Len málokto si ale uvedomuje, akými zmenami v priebehu stáročí tieto vozidlá prešli, aké nástrahy ukrývali či ako sa postupne zdokonaľovali...

Najlepšie to zistíte v unikátnom Múzeu kočiarov v severomoravskej obci Čechy pod Kosířem, kde je vystavených vyše 100 historických kočiarov a saní, ako aj lampáše a ďalšie zaujímavé exponáty súvisiace s týmto spôsobom dopravy.

 

Duša projektu

Dušou a hlavou celého projektu je Václav Obr, ktorý návštevníkov múzeom osobne sprevádza. Jeho nadšenie je chytľavé, a tak budete počas takmer hodinky s otvorenými ušami načúvať jeho hromovému hlasu a s otvorenými očami hltať každý detail, o ktorom hovorí. Dozviete sa nielen o vybraných kočoch, ale aj o ich histórii a reštaurovaní.

Práve vďaka nemu sa Obr ku kočom dostal. Jeho prvé práce vznikali pred tridsiatimi rokmi v dielni na zámku Plumlov, kde však pre ne nemali vhodné podmienky. A tak uznávaný reštaurátor urobil osudové rozhodnutie – zhromaždiť najcennejšie originály pod jednu strechu, do klimatizovaných a vykurovaných priestorov.

Exponáty zbieral po celej republike aj v zahraničí, kde väčšinou ležali zabudnuté v stodolách a na statkoch. Niektoré získal zadarmo, väčšinu však bolo treba zaplatiť, čo bola snáď ešte ťažšia úloha než samotné opravy. V roku 2006 sa však Obrovi konečne podarilo múzeum otvoriť a od jari 2021 sídli v novej reprezentatívnej budove.

 

Zlatý kočiar pre biskupa

Najstarším exponátom v múzeu je Zlatá karosa, vyrobená vo Francúzsku v roku 1750 pre olomouckého biskupa Ferdinanda Julia Troyera. Zaujímavé je, že ten ho kúpil z druhej ruky, lebo nový by bol nepredstaviteľne drahý. Po úprave miestnymi remeselníkmi však aj tak jeho zlatý koč patril k tomu najlepšiemu, čo sa vo svete dalo vidieť.

Na dĺžku meria 6 metrov a priemer kolies je neuveriteľných 175 centimetrov. Čo však vyráža dych najviac, je jeho umelecko-remeselné prevedenie s barokovým zdobením. Vidieť ste ho mohli napríklad vo filme Sissi, ale tiež v slovenskej klasike Posledná bosorka.

 

Cestovné koče

Zlatá karosa sa medzi ostatnými exponátmi vyníma ako koráb na pokojnom mori, aj okolité cestovné koče však rozhodne stoja za pozornosť. Obr vám napríklad predvedie, ako jednoducho sa dali pri novších modeloch namazať kolesá alebo stiahnuť strecha.



 

Smútočné vozy

Samostatnú časť expozície tvoria smútočné, alebo pohrebné vozy, vrátane toho najväčšieho na svete. Majstrovské dielo pochádza z dielne Václava Brožíka z Plzne, ktorý dodával kočiare na kráľovské dvory i perzskému šachovi. Vyrobený bol na prelome 19 a 20. storočia (je možné, že pochádza až z roku 1890) a jeho reštaurovanie na základe jedinej fotografie bola riadna fuška.

Trvalo takmer tri roky a celkové náklady sa vyšplhali k dvom miliónom eur! Obr a ostatní remeselníci museli vyrobiť mnoho chýbajúcich častí, napríklad hlavné rezby, sedlo pre pohoniča či lampáše. Dnes má vďaka ich času a šikovnosti kočiar nevyčísliteľnú historickú hodnotu.

 

Stále živé

Takmer všetky vozy sa pritom ešte z času na čas používajú. Niektoré ste mohli vidieť v známych televíznych filmoch, iné si dokonca môžete prenajať sami. Václav Obr tiež každý rok organizuje podujatie Jozefkol, ktoré predstavuje dávne remeslá pri stavbe kočiarov, ich reštaurovanie, ale i používanie.

 

Autor: © Zoznam/AKO

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Dromedár / AKO

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa