Kult Sisi je večne živý: Vo viedenskom Hofburgu má legendárna cisárovná celé múzeum

2021-11-23 12:00:00 |   |    | 

Osobnosť Alžbety Bavorskej, známej ako Sisi, neprestáva fascinovať ani po vyše sto rokoch od smrti. Nielen pre romantický príbeh na televíznych obrazovkách, ale najmä preto, že to bola veľmi osobitá žena. Najviac sa o nej dozviete v srdci Viedne.



 

Počas chladných mesiacov roka sa Habsburgovci presúvali do jedného z najväčších palácových komplexov sveta, do paláca Hofburg v centre Viedne. Dnes sa v ňom nachádzajú viaceré múzeá s prvotriednymi zbierkami, rakúska národná knižnica či slávna Španielska jazdecká škola s drezúrou lipicánov. Je tu aj kongresové centrum a sídli tu aj rakúsky prezident.

K najnavštevovanejším múzeám tu patrí Sisi Museum, nachádzajúce sa v cisárskych apartmánoch. Dozviete sa tu všetko o legendárnej osobnosti cisárovnej Alžbety, známej pod prezývkou Sisi. Uvidíte tu jej osobné predmety a najznámejšie portréty. Nazriete do jej súkromia, dozviete sa o jej odpore voči dvornej etikete, či jej posadnutosti štíhlosťou a kultom krásy. V jej komnate uvidíte aj cvičiace nástroje ako kruhy či rebriny.

Múzeum opisuje celý život Sisi od bezstarostného detstva v Bavorsku, cez zasnúbenie s rakúskym cisárom až po jej tragickú smrť v roku 1898 v Ženeve. K videniu tu sú napríklad jedny z jej mála zachovaných letných šiat, kópia odevu, ktorý mala mladá nevesta na predsvadobnej oslave s priateľmi, ale aj róba, ktorú mala na uhorskej korunovácii.

Ďalej uvidíte napríklad jej maliarske potreby, cestovnú lekárničku či rekonštrukciu luxusného železničného vagóna, ktorým Sisi cestovala. Vystavená je aj kompletná šesťdielna súprava smútočných šperkov z ónyxu a čierneho jantáru, ktoré nosila k smútočným šatám po smrti svojho jediného syna, korunného princa Rudolfa.

Prezentované sú tiež šaty, ktoré mala oblečené počas osudného dňa v Ženeve, kedy na ňu spáchali atentát. Pozrieť si môžete aj posmrtnú masku Sisi odliatu do sadry. Prehliadku múzea môžete absolvovať s audiosprievodcom, ktorý je aj v českom jazyku.

Na prízemí sa nezabudnite zastaviť v Silberkammer (Striebornej komore), kde uvidíte jedinečnú zbierku strieborného a porcelánového riadu, ktoré sa používali na cisárskom dvore. Niektoré z nich vyťahujú aj dnes - pri významných štátnych návštevách, keď sa v Hofburgu usporadúva štátna večera.

________________________________________________________________________________________

Ďalšie zaujímavé tipy na návštevu Rakúska nájdete na stránke austria.info/sk.

________________________________________________________________________________________

 

Autor: © Zoznam/Pavol Urbánek

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa