Schönbrunn - jeden z najúžasnejších zámkov sveta len na skok od Bratislavy

2022-01-06 00:00:00 |   |    | 

Zámok Schönbrunn je hlavnou atrakciou Viedne. Jeho názov sa odvodzuje od prameňa, ktorý je v parku stále k videniu. Traduje sa, že kto sa z neho napije, mal by do roka a do dňa skrásnieť. Ak by to však aj neplatilo, návšteva jedného z najvýznamnejších barokových šľachtických sídiel sveta rozhodne stojí za to.



 

Schönbrunn bol pôvodne loveckým zámkom s rozsiahlym parkom, neskôr ho v polovici 18. storočia dostavali do súčasnej veľkosti a stal sa letným sídlom a rezidenčným zámkom cisárskej rodiny a dvoranov.

Mnoho zaujímavého o jednotlivých priestoroch a ich obyvateľoch sa dozviete vďaka audiosprievodcovi, ktorého dostanete k vstupenke. Je vo viacerých svetových jazykov, ale aj napríklad v češtine, takže stačí si ho len priložiť k uchu a svojim tempom si prejsť túto nádheru.

 

Samé známe mená

Zámok Schönbrunn má 1441 miestností, z toho k prehliadke je určených 45. Uvidíte napríklad impozantnú Zrkadlovú sálu, kde mal ako šesťročný koncert W. A. Mozart. V tejto sále sa v júni 1961 stretli na summite aj americký prezident J. F. Kennedy a jeho sovietsky náprotivok Nikita Chruščov.

V Čínskom kabinete sa zase stretávala Mária Terézia na tajných poradách so štátnym sekretárom kniežaťom Kaunitzom. V komnate nazvanej Vieux-Lacque úradoval v rokoch 1805 a 1809, v čase obsadenia Viedne aj francúzsky cisár Napoleon Bonaparte.

V Modrom čínskom salóniku podpísal v roku 1918 cisár Karol I. svoju abdikáciu, čím skončila Rakúsko-Uhorská monarchia a z Rakúska sa stala republika. Miliónová komnata dostala názov podľa nesmierne vzácneho obloženia z ružového dreva a miniatúrami z Indie a Perzie.

Vo Veľkej galérii zase zasadal v rokoch 1814/1815 Viedenský kongres, ktorý po porážke Napoleona rozhodoval o podobe Európy.

Uvidíte aj pracovňu cisára Františka Jozefa I., kde od skorých ranných hodín úradoval. Cisár celý život vstával o pol štvrtej ráno, o piatej už prijímal prvé hlásenia a tak pred raňajkami, ktoré mával o šiestej, už vedel, čo je v monarchii nového.

Kvôli jeho skorému vstávaniu začínali štátne inštitúcie v Rakúsko–Uhorsku úradovať už o siedmej ráno. V jeho spálni uvidíte aj malú železnú poľnú posteľ, na ktorej spával a kde 21. novembra 1916 po neuveriteľných 68 rokoch vlády vo veku 86 rokov naposledy vydýchol.

 

Rakúske Versailles

Za návštevu stojí aj tunajší park so zámockými záhradami, labyrintom s fontánami, či skleníky s botanickými exponátmi Palmový dom (Palmenhaus) a Púštny dom (Wustenhaus). Impozantný výhľad na zámok a Viedeň je z dominanty parku Gloriette, čiže víťazného oblúka.

Ten bol postavený na počesť Habsburgovcov ako pripomienka víťazstva nad Prusmi v bitke pri Kolíne z roku 1757. Dnes tam nájdete kaviareň a vyhliadkovú plošinu, kde si pri dobrej káve môžete vychutnať jeden z najkrajších pohľadov na zámok i mesto.

 

Najstaršia zoo sveta

Súčasťou areálu je aj najstaršia zoologická záhrada z roku 1752, ktorú založil cisár František I. Lotrinský, manžel Márie Terézie. V súčasnosti tu chovajú vyše 600 druhov zvierat. V samotnej ZOO je niekoľko rôznych pavilónov.

Ich návštevou sa prenesiete do dažďového pralesa, púšte či polárnych oblastí. Uvidíte tu polárne medvede, levy, tučniaky, slony aj pandy, ktoré boli dovezené z Číny a sú veľkou pýchou tejto ZOO. Na záver si môžete v zámockom areáli pozrieť Wagenburg, múzeum kočov, ktoré vám predstaví „vozový park“ viedenského dvora.

 

Autor: © Zoznam/Pavol Urbánek

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa