Maďarská Gyula - domov hradných kúpeľov aj druhej najstaršej cukrárne v krajine

2022-05-17 12:00:00 |   |    | 

Tentoraz sa počas výletu do Maďarska vyberieme až k rumunským hraniciam. Z Bratislavy do Gyuly sa dostanete za 4 hodiny. Prechádzať budete aj popri Békešskej Čabe, ktorá sa preslávila výrobou čabianskej klobásy. Keď si nakúpite zásoby tejto pochúťky, môžete už pokračovať ďalej až do známeho kúpeľného mestečka.



 

Kúpele v najkrajšom prostredí

V Maďarsku nájdete množstvo kúpeľov a väčšina z nich je niečím výnimočná. Tie v Gyule sú jedinečné svojou polohou, sú totiž situované v tesnej blízkosti hradu a zaberajú aj časť areálu kaštieľa. Pozostávajú z troch častí – z vnútorného a vonkajšieho vodného sveta a kúpeľov, kde sa špecializujú na liečbu reumy a problémov s pohybovým aparátom. Tunajšia voda je výborná aj pri gynekologických problémoch a taktiež pomáha pri zápalových ochoreniach kože. Priamo pod areálom v hĺbke 2000 metrov vyviera voda s teplotou 72 stupňov, ktorú postupne po ceste k šestnástim bazénom ochladzujú. Má silnú typickú arómu, ale kúpanie v nej je zdraviu veľmi prospešné. Hradné kúpele sú prístupné celoročne a vďaka teplej vode sa aj v zime môžete kúpať v exteriérových bazénoch. Vonkajšie priestory sú situované v parku s dvestoročnou históriou, v ktorom pestujú mnoho vzácnych drevín. Pôvodne bol súčasťou kaštieľa.

 

Stredoveký hrad

Neďaleko kúpeľov sa nachádza jedna z najstarších budov v meste. Pôvodne gotická stavba má už viac ako 600 rokov. Gyula bola v 16. storočí centrom veľkých bojov, ktoré ovplyvnili osud krajiny. Maďari sa počas nich pokúšali zabrániť Turkom, aby prenikli za ich hranica. Obyvatelia tohto mesta dokázali brániť hrad aj zvyšok krajiny viac ako 60 dní. No cudzie vojská boli silnejšia a napriek veľkej odhodlanosti domáci utrpeli porážku. V súčasnosti sa preto v stredovekom hrade postavenom v gotickom štýle nachádza výstava, ktorá približuje dôležité informácie o tejto udalosti. Okrem toho sa na konci prehliadky môžete tešiť na nádherný výhľad na celé okolie. V lete je zase nádvorie a okolie hradu súčasťou veľkého divadelného festivalu, ktorý rozkladá kulisy a hlavné pódium priamo pri jazere.

 

Kaštieľ s pútavou výstavou

Veľkou výhodou dovolenky v Gyule je, že máte všetky tieto tri hlavné atrakcie priamo pri sebe. Takže hneď po návšteve hradu plynule pokračujte prehliadkou v kaštieli, ktorého hlavnú časť postavili v roku 1740. Potom k nemu postupne pribudli ďalšie budovy, až sa vytvoril tento veľký komplex, patriaci Almássyovcom. V súčasnosti je v ňom situovaná pútavá interaktívna prehliadka. Pomocou rôznych videí, hologramov a hier sa dozviete viac o histórii tejto pamiatky, ale aj mesta. Nachádzajú sa tam viaceré dobové predmety a pôvodné zariadenie. Súčasťou kaštieľa je malá kaviareň a obchod so suvenírmi. Prejdite sa aj parkom pred budovou s krásnymi záhonmi kvetov.

 

Storočná cukráreň

V centre mesta sa nachádza druhá najstaršia cukráreň v Maďarsku. Funguje bez prerušenia od roku 1840 a zariadená je dobovým nábytkom. Popri ponuke tradičných koláčoch si v nej pochutnáte aj na rôznych špecialitách, ktoré pripravujú s dôrazom na kvalitu použitých surovín. V zadnej časti Storočnej cukrárne sa nachádza malé múzeum, kde vystavujú historické predmety, ktoré v minulosti používali pri pečení koláčov.

 

Uverejnil používateľ Kézműves Cukrászda Piatok 15. mája 2020

 

 

Využite kartu výhod

Pred dovolenkou v Maďarsku si zaobstarajte Gyula Card, ktorej súčasťou je 50 rôznych zliav do pamiatok a podnikov. Niektoré hotely ju ponúkajú v rámci jedného balíčka spolu s ubytovaním. V navštívených atrakciách dostanete buď bezplatný vstup, alebo výraznú zľavu zo vstupného. Za polovičnú cenu si môžete zapožičať aj bicykel.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images, Profimedia

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa