Vianoce nám spríjemnilo množstvo obľúbených rozprávok: Spoznajte miesta, kde sa nakrúcali

2022-01-05 13:00:00 |   |    | 

Na obľúbené, nestarnúce rozprávky sa už pozerajú celé generácie Čechov aj Slovákov. Niektoré sa nakrúcali na všeobecne známych miestach, ale lokality iných zase nie sú tak dobre známe. Práve preto sme pre vás pripravili niekoľko tipov, kam zájsť s deťmi za rozprávkovými exteriérmi a zaručujeme, že ani vy sa nebudete nudiť, miesta sú to totiž priam rozprávkové.



 

Peklo z rozprávky S čerty nejsou žerty

Pamätáte si na peklo v rozprávke S čerty nejsou žerty režiséra Hynka Bočana? Peklovatejšie peklo snáď ani v žiadnej inej rozprávke nebolo. Nakrúcalo sa v podhorí Lužických hôr a dodnes sa im hovorí. Pokiaľ by vás zaujímalo niečo z histórie, vznikli pri ťažbe piesku a sú najväčším pieskovcovým podzemím Európy. Dnes sa sem (v letnej sezóne) sťahujú najmä motorkári, pretože tu majú unikátny klub.

O kúsok ďalej (cca 0,5 km) ležia vo Svitavskom údolí Pusté kostoly, ktoré si v rozprávke tiež zahrali a sú prístupné celoročne.

 

Zlatovláska na Červenej Lhote a Jiřík zo Sychrova

Zámok Červená Lhota je pre rozprávky priamo postavený. Spomenuli by ste si na jednu z tých naozaj slávnych, ktorá sa tu nakrúcala? Správne, ide o Zlatovlásku. Práve na Červenej Lhote musel Jiřík splniť tri ťažké úlohy a zistiť, ktorá z princezien je tá pravá.

Pokiaľ vás napadne, na ktorom zámku bol Jiřík v službe, prezradíme vám, že sa jedná o Sychrov. Červená Lhota je síce v zimnom období zatvorená, ale na Sychrov sa môžete vybrať po celý rok.

 

Diamantové skaly v Adršpachu

Žiadny milovník rozprávok nemôže priznať, že by nevidel aspoň trikrát Tretieho princa s Libušou Šafránkovou a Pavlom Trávníčkom v hlavných úlohách. Šialenstvo Diamantových skál je tu navyše podané viac ako pôsobivo. Ale prišli by ste na to, kde sa tieto skaly nachádzajú?

Sú to Adršpašsko-teplické skaly, ktoré v sebe tajomnú a miestami až desivú atmosféru skutočne ukrývajú. V skalách sa dokonca dodnes dajú nájsť rozprávkové diamanty, ktoré tu filmári zanechali.

 

Domov princa, ktorý sa zamiloval do Večernice

Keď už sme mali jednu rozprávku s Libuškou Šafránkovou, musíme hneď pridať ďalšiu – Princ a Večernice. V rozprávke sa na zámku princ Velen síce nezdržuje dlho, ale iste si spomeniete, aký krásny bol zámok. Keby ste ho hľadali, museli by ste sa vybrať do Ploskovíc. Na vlastné oči uvidíte, aký romantický je, a pochopíte prečo práve tam chcel princ s princeznou žiť.

Interiéry zámku síce nie sú v zime prístupné, ale nahliadnuť môžete aspoň do zámockého parku, ktorý je cez Vianoce otvorený až do 31. decembra, denne od 9:00 do 18:00 hod.

 

Na návštevu za Popoluškou a tajomstvom črievičky

Čo by to bol za článok o rozprávkach, keby sme nespomenuli Tri oriešky pre Popolušku? Tak oriešky sa nakrúcali aj na vodnom hrade Švihov, ktorý tiež patrí medzi skutočne fotogenické stredoveké stavby. Nájdete ho v Pošumaví a na jeho návštevu ešte dlho nezabudnete. Na hrade sa koná množstvo zaujímavých podujatí, napríklad večerné prehliadky pri sviečkach, najrôznejšie koncerty a výstavy.

Neďaleko hradu tiež objavíte "Pohádkovou stezku po stopách Popelky", ktorá vás zavedie napríklad do sadu, kde Popoluška chovala svoju sovu Rozárku alebo k rybníku, do ktorého sa aj s kočiarom prevrhla zlá macocha s Dorou.

 

Kam utiekla Pyšná princezná?

Aby sme mali pohromade všetky veľké české rozprávky, je najvyšší čas pripomenúť Pyšnú princeznú. S tou je spojených hneď niekoľko slávnych lokalít. Určite ste spoznali, že časť rozprávky sa odohráva na zámku Hluboká, ktorá si "zahrala" aj v rozprávke Tři bratři. Vizuálne však zaujme najmä princeznin útek s kráľom Miroslavom. Skrývajú sa okrem iného aj za skalou, ktorá vyzerá ako organ.

Ide o Panskú skalu pri Kamenickom Šenove (na prvej foto), teda na úplne opačnom konci republiky ako je Hlboká! Utekali teda dlho a ďaleko!

 

Kde je soľ nad zlato

Chýbať by nemala ani Soľ nad zlato (1982). Rozprávka sa nakrúcala hneď na dvoch hradoch. Prvým z nich je moravský Pernštejn, ktorý sa môže pýšiť prívlastkom „rozprávkový“ bez akýchkoľvek rozpakov. V zime má bohužiaľ zatvorené, ale na návštevu do rozprávky môžete zavítať na druhý hrad, ktorý je so Soľou nad zlato spojený, a tým je kráľovský hrad Křivoklát.

Zimné prehliadky sa na Křivokláte konajú cez víkendy. Ide o prehliadku 1. okruhu. Dostanete sa na II. hradné nádvorie, do Stříbrnice, Augustovho väzenia, ďalších častí väzenia a hladomorne, ďalej kaplnky, Rytierskej a Kráľovskej sály, knižnice, obrazárne, miestnosti venovanej osobnosti Filipíny Welserovej a hradného fürstenberského múzea.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: CzechTourism
Zdroj: CzechTourism

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa